Šetnja jesenskim stazama Dubašnice

Šetnja jesenskim stazama Dubašnice

Kao i svake jeseni, i ove smo godine obilježili Svjetski dan pješačenja. U petak 15. listopada uputili smo se u jutarnju šetnju Dubašnicom. Uživali smo u prekrasnoj prirodi, druženju i lijepim susretima s ljudima koji su nam otkrili neke nove, zanimljive priče iz naše Dubašnice. 🌳🍂 💞

Svaki je razred odabrao jedan od mnogobrojnih, zanimljivih kutaka naše Dubašnice, tako da je svatko krenuo na svoju stranu, po stazama prekrivenim šuštavim jesenskim lišćem i ukrašenim šarenim bojama jeseni koje su bile još ljepše pod zrakama jutarnjeg jesenskog sunca.

Prvašići su prošetali do centra Malinske, uživali u šetnji uz more i veseloj igri u parkiću. Trećaši su prošetali Rajskom cestom, lijepom šetnjicom okruženom predivnom prirodom. Učenici drugih razreda su pješačili do starog groblja sv. Apolinara, prekrasnim šumskim stazama i putem razgledali seoske vrtove i domaće životinje. Četvrtaši su pješačili do Žgombića i posjetili rasadnik u kojem su ih ljubazni domaćini upoznali sa cijelim procesom uzgoja cvijeća, a potom nastavili šetnju otkrivajući brojne prirodne ljepote i kulturnu baštinu našega kraja.

Uz prekrasnu prirodu, druženje i pogled na idilične pašnjake i jesenske šumske i morske pejzaže, vrijeme je svima prošlo začas. I mlađi i stariji razredi, osim što su proveli školsko jutro okruženi prirodom, otkrili su brojne prirodne i kulturne znamenitosti naše Dubašnice. Šetalo se do kapele sv. Andrije u kojoj je pronađen najstariji glagoljski pisani spomenik Dubašnice – darovnica kneza Ivana Frankopana iz 1454. godine koji se i danas se čuva u župnom uredu. Naši su šetaši prošetali i do ranokršćanskog crkvenog kompleksa u šumi Cickini, vrijedno arheološko nalazište koje datira iz razdoblja između 5. i 7. stoljeća. Razgledali su i muzejski postav, smješten u SV. Vidu-Miholjice, koji obuhvaća svu kamenu plastiku i drugi dekorativni materijal pronađen tijekom istraživanja na lokalitetu Cickini.

A sada, prošećite i vi s nama prekrasnim jesenskim stazama Dubašnice, kroz dosad najveću fotogaleriju koja se nalazi u nastavku.  ❤️

FOTOGALERIJA:

Izvor: Osnovna škola Malinska-Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA