IN MEMORIAM: Preminuo humanitarac Günter Geier

IN MEMORIAM: Preminuo humanitarac Günter Geier

IN MEMORIAM: Günter Geier

Veliki prijatelj Malinske – Dubšnice i cijeloga otoka Krka, humanitarac i čovjek velikog srca!

Hvala na svemu!

OPĆINA MALINSKA – DUBAŠNICA

 


U 82. godini preminuo je Nijemac Günter Geier, jedan od najvećih humanitaraca i filantropa koji su posjetili našu Boduliju.

Prije tri godine, prilikom donacije slatkiša za malinskarski dječji vrtić i Caritasov dom za žene Sv. Ana u Rijeci, upitali smo ga što ga je „natjeralo“ da započne s donacijama i nastavi ih 27 godina, odgovorio je da je gledao što se događalo u Hrvatskoj 1991. godine. Razmišljao je kako pomoći. Čuo je da u njemačkom mjestu Waisenhaus imaju dosta stvari za donirati. Otišao je tamo, organizirao prijevoz i dopremio ih u tada još ratom zahvaćenu Hrvatsku. I tako prvi, drugi, treći put i to mu je nekako postala ovisnost. Zavolio je Hrvatsku, kako sam kaže, prvenstveno zbog djece koja najviše pate za vrijeme ratnih zbivanja. Kaže da je Hrvatska ne samo lijepa, nego prekrasna, i da se svaki put s najvećim guštom ovamo vraća.

 

U tih do tada 27 godina 114 puta skupljao je, organizirao prijevoz ili najčešće sam dovozio svakakvu pomoć, u hrani, odjeći i svemu što je bilo potrebito ljudima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, nerijetko kamionima i šleperima. A tih 90-tih godina nije bilo ni malo jednostavno ni lako prelaziti nekoliko granica da stigne na ovo ratom zahvaćeno područje. O tome bi zasigurno mogao biti napisan podeblji roman.

 

Ne toliko zbog svojih godina, koliko zbog teške bolesti više se puta opraštao s Malinskom i njenim stanovnicima, ali je svakoga puta skupio snage da se vraća ovamo. Posljednji put je stigao u Malinsku 24. kolovoza 2021. proslaviti rođendan svoje supruge Ute koju je neizmjerno volio. Tom su mu prilikom ravnateljica Doma sv. Ane Željka Frković, bivša ravnateljica s. Suzana Samardžić i ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević uručile zahvalnicu Caritasa otisnutu prigodom 50. obljetnice osnivanja nadbiskupijskog Caritasa u Rijeci, koja je namijenjena dobrotvorima iz inozemstva koji su još u ratnim vremenima 90-tih godina, uz posredovanje Caritasa, pomagali potrebitima.

Nažalost, ovo je bio njegov posljednji oproštaj s Malinskom, jer je njegovo srce u koje je stalo tisuće djece, prestalo kucati.

 

U raj poveli te anđeli…

 

(Milovan Kirinčić)

Izvor:otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA