All that Jazz

All that Jazz

U terminu od 02. – 04. rujna 2021. godine na području općine Malinska – Dubašnica se po treći put održava ALL THAT JAZZ art festival koji spaja glazbu i umjetnost . Iako se festival prošle godine zbog svima vjerujemo poznatih razloga nije održao, festival ove godine nastavlja s bogatim trodnevnim programom prilagođenim epidemiološkim mjerama.

Otvorenje ovog mini festivala započeti će u 20:00 sati u dvorištu Kuće dubašljanske baštine u Bogovićima, inače ovogodišnjeg središta gotovo svih programa u kulturi na području naše općine.

Nastupit će Lovro Mirth, mladi vokalist iz Rijeke, inače student jazz konzervatorija u Trstu koji je već surađivao s brojnim jazz umjetnicima s našeg područja. U Bogovićima će nastupiti u solo izvedbi uz flautu, te razne digitalne efekte kojima gradi širinu i kompleksnost autorskih kompozicija.

Camila Nebbia – saksofonistica, skladatelj, improvizator, multidisciplinarni umjetnik i aktivist iz Buenos Airesa u Argentini nedavno sa sjedištem u Stockholmu u Švedskoj. Njezina umjetnička praksa i rad odražavaju neprestano stvaranje novih zvukova i vizualnih pejzaža, istražujući odnos između različitih oblika skladanja, slobodne improvizacije, elektroničke glazbe i mješovitih medija gdje su sjećanje i identitet jedan od glavnih odjeka njezina rada.

U petak I subotu od 10:00 do 12:00 sati u dvorištu Kuće dubašljanske baštine će pod vodstvom malinskarskog slikara Ivana Cara biti organizirana slikarska radionica pod nazivom Paint Jazz! / Oslikaj jazz! gdje će polaznici imati priliku slikati uz glazbu, Broj polaznika limitiran je na 10 osoba s potrebnim predznanjem, a svi zainteresirani mogu se prijaviti preko TZO Malinska – Dubašnica.

Kao zadnja izložba u ciklusu umjetničkih izložbi pod nazivom “Kreativni rast” u petak u 20:00 sati, bit će otvorenje izložbe skulptura u staklu umjetnice Kristine Čehulić.

Svi posjetitelji imat će prilike kroz petak I subotu poslušati jazz nastupe koji će se odvijati na tradicijskoj drvenoj barki u terminu od 18:00 do 19:30 sati. Petak je rezerviran za Denis Razz Trio. Radi se o trio varijanti poznatog riječkog saksofonista Denisa Razumovića koji će izvesti razne autorske, kao i poznate jazz standarde.

U subotu nam iz Trsta stiže Hornet Trio – mlade nade talijanske jazz scene. Započinju suradnju na konzervatoriju za glazbu u Trstu, a trio sačinjavaju Paolo Bernetti (truba), Marko Cepak (gitara), te Roberto Amadeo-(kontrabas).

Večernji koncerti odvijat će se u dvorištu Kuće dubašljanske baštine s početkom u 20:00 sati.

U petak će nastupiti Birds Of Unknown, sastavljen od troje talentiranih glazbenika iz Slovenije (Patricija Škof – vokal, Tibor Pernarčič – saksofon, te Tilen Beigot -gitara). Kao što naziv govori, bend se ne želi ograničiti u žanrovskom smislu. Ocrtavaju slobodu u glazbenom stvaralaštvu jer kombiniraju izvornu glazbu i aranžmane. Zajednički im je cilj pronaći svoj izraz, ispričati svoju priču. Inspiraciju za svoje stvaranje crpe iz jazza, avangarde, etno i soul glazbe.

Subotnji večernji koncert za kraj ovog mini festivala u plesnom tonu održat će Oridano Gypsy Jazz band. Gypsy jazz je smjer u jazzu, koji se razvio početkom 30-tih godina u Europi. Uz soliste, ove sastave odlikuje posebna ritam sekcija gitara i kontrabasa koja, zbog svoje specifičnosti u izvedbi ritamskih obrazaca ne zahtijeva primjenu perkusije. Najpoznatiji takav sastav, Quintette du Hot Club de France, osnovao je Django Reinhardt, zbog čega se i smatra ocem ove glazbe. Članovi Oridano Gypsy Jazz Banda su: Aldo Foško (bas klarinet), Franjo Stojaković (klarinet), Orjen Riđanović (lead gitara), Milivoj Majdak (ritam gitara) i Gustav Barišin (kontrabas).

Ova prekrasna lokacija kroz sva tri dana festivala zasjat će u potpuno drugačijem izdanju, za što će se pobrinuti OBLIK 3 – grupa koja se bavi dizajnom i izradom modularnih scenografskih rješenja po kojima tehnikom mapiranja video projekcija animacijom vizualizira glazbu.

Ideja festivala je spojiti razne segmente umjetnosti u jedno, manifestaciju koja svojim programom ima mogućnosti zaintrigirati lokalno stanovništvo, te ukazati na važnost i potrebu za umjetnošću, kao i pružiti dodatan tematski sadržaj za sve potencijalne goste i posjetitelje u destinaciji.

Ulaz na sve koncerte je besplatan (maksimalno 50 sjedećih mjesta) uz potrebnu prethodnu najavu u uredu TZO Malinska-Dubašnica: info@visitmalinska.com ili +385 51 859 207.

Izvor: TZO Malinska-Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA