Impresije Domagoja Barića izložene u Kući Dubašljanske baštine (04. – 30.06.2021.).

Impresije Domagoja Barića izložene u Kući Dubašljanske baštine (04. – 30.06.2021.).

Otok Krk - otok-krk.org, Kultura - Impresije Domagoja Barića izložene u Kući Dubašljanske baštine

U petak, 4. lipnja 2021. u Kući Dubašljanske baštine u Malinskoj (Bogovići) otvorena je prva izložba iz ovoljetnog serijala „Kulturni rast“ kojega priprema malinskarska udruga „Termen“ uz potporu Turističke zajednice Općine Malinska. Ovu izložbu pripremio je mladi malinskarski likovni umjetnik i umjetnički aktivist Ivan Car koji će pripremiti i ostale tri izložbe.

Izložene Impresije Domagoja Barića moći će se razgledati sve do 30. lipnja ove godine i to subotom i nedjeljom od 10 do 12 i od 18 do 21 sat, a preko tjedna uz najavu kod Ivana Cara na tel. 099 3459180

Dvadesetak nazočnih ljubitelja lijepe umjetnosti na otvorenju je pozdravio Ivan Car i u nekoliko rečenica predstavio kolegu po kistu Domagoja Barića koji se zahvalio svima koji su ga svojim dolaskom podržali. I ovoga su puta obojica pokazali svoju umjetničku veličinu i ljudsku skromnost da se bolje služe kistom nego jezikom.

U katalogu ove izložbe mr.pov.umj. Bruna Justinić, između ostaloga, napisala je da mladi riječki suvremeni slikar Domagoj Barić realističnim uljima no platnu fotografski točno prenosi evokativne scene koje režira u prirodi i koje daju osjećaj trenutka zaustavljenog usred naracije. Ovo nisu tipični hiperrealistički prizori kojima je jedina svrha pokazati slikarsko umijeće i ljepotu prirode.

Centralno mjesto u slikarskom opusu Domagoja Barića zauzima svjetlost i njeni efekti na prikazane objekte. Izvor svjetlosti je uvijek negdje unutar same slike, na trenutke kao do izvire iz nje. Ono proizlazi istovremeno iz fotografskih predložaka, impresionističkog shvaćanja boje i umjetnikovog osobnog traganja za svjetlom – zaključuje Justinić.

O autoru:

Domagoj Barić rođen je 19. lipnja 1988. u Rijeci, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost. Školovanje je nastavio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo. Diplomirao je 2012. godine, u klasi prof. Zoltana Novaka, čime je stekao titulu magistra slikarstva. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Rijeci je od 2014. do 2016. godine radio kao vanjski suradnik. Član je HDLU Rijeka, a do sada sudjelovao u nizu skupnih i samostalnih izložbi.

U sklopu ovoljetnog projekta „Kulturni rast“ udruge Termen, bit će organizirano niz radionica te još tri samostalne izložbe koje će biti otvarane svakoga prvog petka u mjesecu. Tako će svoje radove predstaviti 3. srpnja Tara Beata Racz, 6. kolovoza Jadranka Lacković te 3. rujna Kristina Čehulić.

(Tekst i foto: MK)


FOTOGALERIJA

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA