Završen najveći infrastrukturni zahvat nakon Krčkog mosta: Šest krčkih aglomeracija premreženo kanalizacijom

Završen najveći infrastrukturni zahvat nakon Krčkog mosta: Šest krčkih aglomeracija premreženo kanalizacijom

 

Po sustavu selekcioniranja i zbrinjavanja otpada prepoznati smo kao nacionalni lideri što sad polako postajemo i u segmentu zbrinjavanja otpadnih voda, zaključio je Vasilić


 

KRK – Jučerašnjom tiskovnom konferencijom prigodno je označen završetak višegodišnjih radova te, nakon izgradnje Krčkog mosta vjerojatno najvećeg, najvrjednijeg i najvažnijeg infrastrukturnog zahvata na Krku – Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području otoka Krka. Predstavljanju svega činjenog, izgrađenog te u najvećem dijelu sad već i stavljenog u funkciju kao i najavljivanju one buduće etape istog projekta koja, u smislu izgradnje i stavljanja u funkciju šest budućih bioloških pročistača otpadnih voda u drugoj, završnoj etapi istog projekta tek treba biti izvedena (do konca 2023. godine), uz vodstvo tvrtke Ponikve voda koju je ondje predstavljao njezin direktor Ivica Plišić, nazočili su i svi čelnici krčkih jedinica lokalne samouprave, predstavnici Hrvatskih voda i izvođača koji su, slijedom provedenog međunarodnog natječaja, bili povjereni slovenskoj zajednici ponuditelja sačinjenoj od tvrtki Kolektor i GGD.

 

Bespovratna sredstva

Plišić, kojemu je pripala čast i dužnost predstaviti rezultate silnih prekapanja koja su se proteklih godina u nekim trenucima istovremeno znala izvoditi na više od četrdeset lokacija šest krčkih aglomeracija, odnosno u svim otočnim obalnim naseljima (izuzev Vrbnika), istaknuo je da se strpljenje i uviđavnost koju su u tom periodu žitelji tih krčkih sredina pokazali isplatila, ali i »naplatila«, i to u čak 79,2 km dugoj mreži novoizgrađenih gravitacijskih kolektora te 7,1 km dugoj mreži tlačnih cjevovoda.

– Također, izgrađeno je i temeljem uporabnih dozvola u uporabu stavljeno i 24 crpnih stanica te 4.563 novih »kućnih« kanalizacijskih priključaka, naglasio je čelnik otočne komunalne tvrtke, ujedno i naručitelja spomenutih radova. U sklopu izvedenih zahvata, »usput« je rekonstruirano i više od 10,2 km obalnih cjevovodnih kolektora, izgrađeno 554 metra novih podmorskih ispusta te obnovljeno skoro 40 km postojećih mjesnih vodovodnih mreža.

Predstavljajući pak financijske aspekte bodulskog »projekta generacije«, Plišić je podsjetio i da je od sveukupno više od 510 milijuna kuna teškog projekta, odnosno s uključenim PDV-om vrijednog čak 648 milijuna kuna, čak 72,25 posto ulaganja bilo »pokriveno« bespovratnim potporama Kohezijskog fonda EU-a. Ostatak, u udjelu od 9,25 posto, odnosno nešto više od 47,2 milijuna kuna, osigurano je potporom Ministarstva zaštite okoliša i energetike, isto toliko i iz proračuna Hrvatskih voda pa je tako »lokalna komponenta«, odnosno sredstva kojima su krčke lokalne samouprave morale sudjelovati u troškovima izvedenih zahvata svedena na preostalih 9,25 posto, odnosno već spomenutih 47,2 milijuna kuna.

Istupajući uime svih svojih načelničkih kolega, domaćin jučerašnjeg skupa, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić rekao je pak da je uspješnim dovršetkom prve etape tog sveotočnog infrastrukturnog megaprojekta učinjen još jedan iskorak kojim se taj kvarnerski otok u red najuređenijih, najopremljenijih i infrastrukturom najpokrivenijih hrvatskih sredina promaknuo i u segmentu zbrinjavanja otpadnih voda.

 

– Isto smo zajedničkim snagama već u proteklim godinama postigli i na planu vodoopskrbe kojom je danas pokriven cijeli otok, a koja k tome ostvaruje i najniže gubitke vode u zemlji, s udjelom od svega 17 posto. Po sustavu selekcioniranja i zbrinjavanja otpada prepoznati smo kao nacionalni lideri što sad polako postajemo i u segmentu zbrinjavanja otpadnih voda koji je također bitna sastavnica naše zajedničke okrenutosti i posvećenosti čuvanju okoliša, zaključio je Vasilić. Zadovoljstvo svime činjenim i realiziranim naposljetku je iskazao i regionalni čelnik Hrvatskih voda Gordan Gašparović, koji je napomenuo da ta državna tvrtka znatnim sredstvima pridonosi vodnoj infrastrukturi Krka i izvan jučer prigodno proslavljenog, a »na terenu« sad već u glavnini i dovršenoga projekta.


Izvor:Novi List,

Autor teksta i slike: M.Trinajstić

 

 

 

 

 

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA