HRT: U općini Malinska – Dubašnica sve je više mladih obitelji

HRT: U općini Malinska – Dubašnica sve je više mladih obitelji

Malinska nije samo obično malo mjesto na Krku. Već je dio općine Malinska-Dubašnica. I nije samo uspomena na nesretno privatizirano turističko naselje Haludovo, već se tu krije i bogata povijest drvenih brodograditelja i kalafata.

 Malinska uvala, zaštićena od bure i juga, oduvijek je pomorcima pružala dobar zaklon. U prošlosti je bila važna luka na otoku Krku, a danas je Malinska na drugom mjestu po snazi proračuna na otoku.

– Nekada je tu bio mlin, odnosno vodenica i tako je mjesto dobilo ime. Općina Malinska-Dubašnica poznata je bila kao nekadašnja žitnica otoka Krka s dva mlina. Jedan se nalazio i na području današnjeg hotela Malin gdje je bio mlin pogonjen vjetrom i kao izvozno središte otoka Krka, rekao je direktor TZ-a Malinska-Dubašnica Daniel Manzoni.

A za taj su prijevoz najpotrebnije bile kvalitetne barke, za čije je održavanje ovdje zaslužna obitelj Kraljić.

– Svaki vlasnik, naručitelj u gradu daje jedan dio sebe i kroz zbivanja u toj barci. Naravno da time, kao što su vlasnici drugačiji, tako su i te barke. Volimo se opisivati kao da smo nekakvi liječnici za barke, istaknuo je Franko Kraljić.

 

Malinska ima samo jednog profesionalnog ribara, no susjedno ribarsko središte općine, Porat, ima ih čak osam. Iako – rijetko žive samo od ribe.

– U ovoj vali nitko još nije kupio nijednu parcelu od ribarenja. Tu je tako siromašno, ako uhvatimo za sebe, mi smo sretni. Specijalno sada. Stalno nešto nas muči, ali moramo i dalje raditi. Ne može se bez rada živjeti, dodao je Ive Dujmović.

U općini Malinska – Dubašnica sve je više mladih obitelji. A u turističkoj zajednici voljeli bi dostići barem prošlogodišnju sezonu – jer uskoro se otvara i interpretacijski centar maritimne baštine.

Prilog pogledajte nastavku, u emisiji MORE Hrvatske radio televizije koja je emitirana iz TV centra Pula, 07.03.2021. g. Prilog iz Malinske – Dubašnice je emitiran od 10.06 minute do 14.15 minute.

 

Izvor:HRT

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA