Turistička zajednica seli u novi prostor

Turistička zajednica seli u novi prostor

Predstavljajući nam brojne aktualne projekte i planove lokalne uprave Općine Malinska-Dubašnica, načelnik Robert Anton Kraljić istaknuo je da se usporedo sa zahvatima na samoj obali, u zoni na kojoj je nedavno obnovljen 80-metarski potez rive i u produžetku kojeg je upravo ovih dana pokrenuta izgradnja Interpretacijskog centra maritimne baštine, sustavno radi i na pripremanju realizacije zahvata koji tu lokalnu upravu tek očekuju.

– Među njima, već neko vrijeme, posebnu pažnju polažemo i na iznalaženje najpogodnijeg lokaliteta na koji će se uskoro, zapravo silom prilika, izmjestiti i sjedište naše turističke zajednice, institucije čiji turistički uredi već dulji niz godina djeluju u neprikladnim uvjetima unutar trošne zgrade na sjevernom dijelu obalnog pojasa Malinske, predstavio nam je Kraljić.

Općinski prostori

– Iako neupitno dobro locirana, ta je zgrada zubom vremena, ali i utjecajem podzemnih tokova oborinskih voda već i konstrukcijski dovedena u vrlo loše stanje, nastavlja naš sugovornik te napominje da se potreba preseljenja sjedišta općinskog TZ-a nametnula i slijedom prihvaćenih smjernica urbanističko-arhitektonskog projekta preuređenja cjelokupnog obalnog pojasa Malinske, djelom već realiziranog strateškog plana koji je rezultirao ambijentalno »ušminkanim« dijelovima šetnica duž obalnog, odnosno lučkog područja.

– S ciljem budućeg preseljenja sjedišta našeg TZ-a, nedavno smo od jedne bankarske kuće otkupili njihove poslovne prostore koji su se za tu svrhu prestali koristiti u stambeno-poslovnom kompleksu preko puta sjedišta Općinske uprave, u susjedstvu ljekarne.

Za to smo nedavno iz proračuna izdvojili nešto više od milijun kuna te smo postali vlasnici atraktivnog prizemnog poslovnog prostora površine nešto veće od 60 četvornih metara, predstavlja nam Kraljić napominjući da se, osim novostečenog prostora, kao jedna od varijanti preseljenja općinskog TZ-a na novu lokaciju nameće još jedan općinski poslovni prostor, onaj u prizemlju poslovnog kompleksa Markat, također u središtu Malinske.

Taj je prostor, ipak, u najmu jedne turističke agencije, a u donošenju konačne odluke o lokalitetu na koji će TZ biti preseljen konzultirat će se vodstvo te institucije, jednako kao i članovi Općinskog vijeća.

Naglašavajući da se po već uhodanoj praksi lokalna uprava nikad ne upušta u kupnju novih prostorija bez da spomenute troškove ne nadomjesti prihodima iste vrste, onima od prodaje vlastitih nekretnina koje ne koristi, Kraljić nam je predstavio i da je upravo ovih dana u tijeku postupak natječaja kojim se traži kupac stambenog prostora u objektu Vila Zora, također na obali lociranom objektu u kojemu je donedavno djelovala glazbena škola.

Gašenjem te ustanove oslobodili su se prostori u općinskom vlasništvu koji s nešto više od 80 kvadrata čine atraktivnu cjelinu prodajom koje Općina sad planira nadoknaditi sredstva uložena u kupnju mogućeg budućeg sjedišta Turističkog ureda TZO-a Malinska-Dubašnica.

Ljepši izgled

Uvjeren da će se kupci za taj prostor vrlo brzo naći, tim više što je u tom općinskom kompleksu moguće formirati dva manja stana, načelnik je napomenuo i da je spomenutim, još uvijek nedovršenim nekretninskim »manevrom« Općina Malinska-Dubašnica dugoročno, ali i kvalitetno riješila neke od svojih, odnosno prostornih problema institucija čiji je osnivač te time pridonijela razvoju turističkih usluga na svome području.

– Postojeće sjedište TZ-a, naravno, nakon što dovršimo postupke njegova preseljenja na jednu od spomenutih dviju lokacija, najvjerojatnije će biti uklonjeno čime će biti otvorena mogućnost nastavka ulaganja u arhitektonsko preoblikovanje obale, sve u skladu s već pokrenutim ulaganjima koja su, kroz izvedene zahvate na lučkom području i susjednim mu javnim površinama, uljepšala vizuru i unaprijedila imidž našeg mjesta, kaže Kraljić.

Doznali smo i da će, najvjerojatnije, na mjestu sadašnjeg TZ-a, biti uređene nove šetališne ili pak zelene površine kojima će se kvalitetno povezati dijelovi susjednih, već uređenih obalnih parkovno-šetališnih zona.

Izvor: Mladen Trinajstić, Novi list

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA