Donatorska izložba „Iz kaosa red“ domaćeg umjetnika Ivana Cara

Donatorska izložba „Iz kaosa red“ domaćeg umjetnika Ivana Cara

Mladi malinskarski slikar i umjetnički aktivist Ivan Car do sada je pripremio nekoliko skupnih izložbi u galeriji Sv. Nikole u Malinskoj. Upravo u toj je galeriji u subotu, 18. srpnja 2020. otvorena njegova treća po redu samostalna izložba pod naslovom Iz kaosa red. Ovoga puta izloženi su njegovi radovi nastali u vrijeme trajanja pandemije.

Nazočne na otvorenju izložbe pozdravio je Toni Kraljić, predsjednik malinskarske udruge Termen, koja je, u suradnji s Caritasom Biskupjje Krk, organizator ove lijepe i hvalevrijedne izložbe.

Kustosica izložbe i autorica kataloga mr.pov.umj. Bruna Justinić istaknula je da su ovi najnoviji radovi Ivana Cara, nastali u vrijeme koje je donijelo nesigurnost, promjene i prilagođavanje, umjetnikov odgovor na navedene izazove i po(r)uka o fleksibilnosti i plesu s neizvjesnošću. Autor, nastavlja Justinić, stvara odgovarajući na zahtjeve dobivenog u svojevremenom dijalogu slikara s platnom umjesto dominantnim autorovim monologom i zaključuje da lirska apstrakcija kao izričaj nije cilj, nego samo (duhovno) sredstvo za, kako sam autor kaže „… postizanje harmonije unutar sebe te donošenje ljepote u svijet.

Vlč. Ivan Milovčić, ravnatelj Hrvatskog Caritasa, upoznao je nazočne s Fondom Sluga Božji biskup Antun Mahnić kojega Caritas Biskupije Krk provodi dugi niz godina u svrhu materijalne pomoći učenicima i studentima koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Na naše pitanje što ga je potaklo na ovakvu hvalevrijednu umjetničku akciju, Ivan Car je odgovorio da je prije par mjeseci u Zagrebu bila provedena donatorska izložba u kojoj su umjetnici donirali svoje radove za obnovu potresom oštećene Petrove bolnice u Zagrebu što mu je bila izvrsna ideja, jer se nečiji talent koristi na dobrobit zajednice. Umjetnost je kroz stoljeća, nastavlja Car, služila vladarima, crkvi… a danas su umjetnici prepušteni sami sebi tako da oni moraju naći svoj put da kroz svoj talent služe društvu, te su upravo ovakve akcije idealna prilika za to. Tako je i njega potaknulo da i on napravi nešto slično.

Istaknimo da ova izložba ima humanitarni karakter jer su tri autorove slike namijenjene nagradnoj igri, a za sudjelovanje je potrebno donirati minimalno 200 kuna.

Donacije je moguće izvršiti na račun: HR9423400091110051696, poziv na broj: 17072020, opis plaćanja: Fond Mahnić. Donaciju je moguće dati i osobno u galeriji sv. Nikole.

Postav izložbe može se razgledati do 16. kolovoza ove godine svakoga dana od 20,00 do 23,00 sata. Sljedećeg dana nakon zatvaranja izložbe, među donatorima izvući će se troje najsretnijih koji će dobiti po jednu od tri autorove slike čija je ukupna vrijednost oko 6.000 kuna.


FOTOGALERIJA:


Autor teksta i fotografija: M. Kirinčić, otok-krk.org.
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA