Uređen prostor namijenjen udrugama Općine Malinska – Dubašnica

Uređen prostor namijenjen udrugama Općine Malinska – Dubašnica

Pedesetgodišnja dvokatnica na adresi Bogovići, Novo naselje 7 po treći je put promijenila „stanare“. Do 1984. godine bio je to privatni stambeni objekt u čijem se prizemlju nalazio restoran. Nakon preuređenja i dogradnje, u njega su se uselili najmlađi stanovnici općine Malinska-Dubašnica. Izgradnjom novoga vrtića u Malinskoj djeca su se sa svojim „tetama“ 2017. preselila u novi, veliki, moderni i funkcionalni prostor, a čelništvo Općine je odlučilo da se interijer zgrade potpuno preuredi i dâ na korištenje malinskarskim udrugama, mahom „beskućnicima“.

U petak, 22. svibnja članovi udruga, budućih korisnika prostora ovoga Doma obišli su zgradu. Kroz sve prostorije provela ih je Katica Cvelić iz Općine Malinska-Dubašnica. Prema njenim riječima, na dvije etaže ukupne netto površine 450 metara kvadratnih, svoj će prostor dobiti sve zainteresirane udruge čije je sjedište na području ove jedinice lokalne samouprave. U prizemlju se nalazi više manjih i jedna veća prostorija od devedesetak kvadrata za koju se Nikola Janković, predsjednik najbrojnije malinskarske udruge, Udruge umirovljenika Malinska-Dubašnica (broji preko 700 članova) nada se da će biti dodijeljena na korištenje upravo njima. Na katu se nalaze 4 ureda od 17 do 18 „kvadrata“namijenjenih udrugama, plesna dvorana (za udruge čija je upravo to djelatnost) i prostorija za sastanke. Osim toga, u zgradi se nalazi lift, kuhinja koju će moći koristiti članovi udruga za skuhati kavu ili čaj, skladišta, garderobe, sanitarne prostorije…

Cilj ovog današnjeg razgledavanja, nastavlja Cvelić, je da udruge vide prostore i daju iskaz o interesu, a prostori će se dodijeliti nakon javnog natječaja koji će biti objavljen čim Općinsko vijeće donese pravilnik. Za prostor kojega udruge na natječaju dobiju na korištenje, plaćat će se simbolična naknada od 1 kune po metru kvadratnom mjesečno. Za ostale prostore, kao što su plesna dvorana, sala za sastanke i druge, udruge neće plaćati nikakvu naknadu. Udruge će biti dužne koristiti dodijeljene im prostorije jer će im se, ako ih ne budu koristile mjesec dana, biti oduzete, odnosno raskinut ugovor o korištenju. U prizemlju se nalaze još 3 ureda koji za sada neće biti dodijeljeni nikome. Zajedničke prostore opremit će Općina Malinska-Dubašnica, a udruge će biti dužne da same svoj prostor opreme namještajem i ostalim potrepštinama.

Radove u vrijednosti nešto malo manje od 2 i pol milijuna kuna financirala je Općina Malinska-Dubašnica, čiji je načelnik Robert Anton Kraljić vrlo zadovoljan što će konačno udruge dobiti na korištenje svoj prostor. Spomenuo je posebno Udrugu umirovljenika koji do sada nije imala „krov nad glavom“, a sada će imati prostor u kojem će se moći družiti, pročitati novine ili knjige koje se sada nalaze u prostorijama Općine, popiti kavu, zaigrati šah… Iza zgrade nalazi se prostrano dvorište koje će se s vremenom oplemeniti dodatnim sadržajima poput joga (boćališta) i drugim, pa čak i vrtom. U prizemlju zgrade predviđen je i multimedijalni kutak u kojem će korisnici moći koristiti internet. S ovime će biti dovršen prvi dio „skućivanja“ malinskarskih udruga, a drugi dio će započeti na jesen u kojem će svoj prostor dobiti ŠRD Lastavica i Jedriličarski klub Malinska i to u sklopu novog Interpretacijskog centra čija bi gradnja trebala započeti početkom rujna ove godine. Neke će od ovih prostora, posebno dvoranu za sastanke, moći koristiti i ostale udruge koje nemaju sjedište na području Općine Malinska-Dubašnica, ali imaju članstvo iz ove općine, istaknuo je Kraljić.

(Tekst i foto: MK)

otok-krk.org


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA