Početak rada dječjeg vrtića 11.05.2020.

Početak rada dječjeg vrtića 11.05.2020.

Kako što je prethodno najavljeno, Dječji vrtić Katarina Frankopan u ponedjeljak, 11. svibnja 2020. godine, započinje s radom, i to postepenim otvaranjem otočnih vrtićkih jedinica, odnosno vrtićkih skupina. Konkretnije, s radom kreće Matični vrtić Krk, ali i područni vrtići Baška, Polje, Vrbnik, Punat, Malinska i Omišalj.

Međutim, s obzirom na poznate okolnosti, odgojno-obrazovni rad može se provoditi isključivo poštujući preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), što znači da njegova priprema i provođenje moraju biti usklađeni s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije koronavirusa za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu. Te se Upute, zajedno s Preporukama za rad s djecom rane i predškolske dobi u dječjim vrtićima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (MZO), mogu preuzeti u prilogu ove obavijesti.

Osnivač Dječjeg vrtića Katarina Frankopan, Grad Krk, zajedno s čelnicima svih ostalih otočnih lokalnih samouprava i vodstvom vrtića, prije donošenja ove odluke, utvrdio je kako se u krčkim vrtićima mogu zadovoljiti svi propisani uvjeti za rad, u skladu s dostupnim Uputama HZJZ-a.

Međutim, vrtić (zasad) mogu pohađati isključivo djeca čiji su roditelji pravovremeno ispunili prijavu s naznakom da imaju potrebu zbrinjavanja djeteta od 11. svibnja. Organizacija rada vrtića u potpunosti će se prilagoditi propisanim mjerama sukladno Uputama HZJZ-a, a poštivat će se i Preporuke MZO-a. Prema tome, u vrtićkoj skupini može biti najviše devetero djece i jedan odgojitelj, a nakon 11. svibnja u formiranu skupinu ne može se uključiti niti jedno novo dijete. Za svaku pojedinu skupinu brine se po jedan odgojitelj, odnosno dva u cjelodnevnom programu, svaki u svojoj smjeni, naravno bez preklapanja. Također, djeca različitih skupina ne smiju dolaziti u kontakt.

Osim toga, važno je naglasiti kako su roditelji čija će djeca 11. svibnja krenuti u vrtić dužni pridržavati se Uputa HZJZ-a te dostaviti Obrazac utvrđivanja mogućnosti dovođenja djeteta u vrtić, kojeg će svaki roditelj primiti elektronskom poštom uz obavezu da ga potom vrate ispunjenog ili predaju odgojiteljici prilikom dolaska u ustanovu. 

Dodajmo tome kako kolektiv Dječjeg vrtića Katarina Frankopan radom na daljinu savjetuje roditelje, pruža im stručnu pomoć i potporu, inicira i prati osmišljene aktivnosti koje roditelji mogu provoditi sa svojim mališanima u vrijeme dok ne mogu pohađati dječji vrtić, a koje su u skladu s potrebama, interesima i mogućnostima njihova djeteta. Te su aktivnosti dostupne na internetskim stranicama ustanove, i to pod rubrikama: Vrtić kod kuće i Vrtići.

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA