Inicijativa: Boduli žele da cijeli Krk bude jedinstveno mjesto prebivališta

U suprotnom ćemo biti primorani uspostavljati neke kontrolne točke na mjestima razmeđa naših lokalnih jedinica – ustvrdio je u ime Koordinacije gradonačelnik Grada Krka Darijo Vasilić

KRK – Iako danas nitko od lokalnih čelnica i čelnika ne može reći da je situacija na području lokalne jedinice kojom upravlja normalna niti u potpunosti pod kontrolom, krčki je gradonačelnik Darijo Vasilić procijenio da je na području grada, ali i otoka Krka, stanje stvari »najbolje i najbliže onome što se u ovakvim okolnostima može smatrati dobrim«.

– Iako sam upoznat s podatkom da i na našem otoku ima osoba kojima je propisana samoizolacija, za sad na sreću nemamo naznaka da je netko od otočana ili osoba koje ovdje borave uistinu i obolio od koronavirusa – prenio nam je gradonačelnik Krka koji aktivnostima lokalnih službi koordinira u suradnji sa svim mjerodavnim tijelima, među ostalim i Gradskim stožerom Civilne zaštite na čijem je čelu njegov zamjenik Čedomir Miler.

– Iako na Krku djeluje sedam lokalnih jedinica i isto toliko lokalnih stožera Civilne zaštite, na razini Koordinacije općinskih načelnika i gradonačelnika sporazumjeli smo se da ćemo u danima i tjednima pred nama što je više moguće nastojati objedinjavati i koordinirati njihovo djelovanje, a sve da bismo pridonijeli učinkovitosti i provedivosti zadaća koje nadležna državna tijela stavljaju pred sve nas koji na terenu nastojimo pridonijeti nastojanjima zaustavljanja širenje pandemije – nastavio je prvi čovjek Grada Krka.

Pomoć poduzetnicima

– Naravno, svi oni, a radilo se isključivo o osobama koje su imale potvrdu Stožera CZ-a Grada Zagreba da su im objekti oštećeni i nepogodni za stanovanje, sustavno su evidentirani, svima je naložena obveza samoizolacije, a sve će ih, dok su ovdje, nadležne službe kontrolirati drže li se propisanih zaštitnih mjera – nastavio je Vasilić, ocijenivši da priljev ljudi s kopna, s obzirom na ipak skromne razmjere migracija, nije ozbiljnije ugrozio za sad još uvijek prilično dobru javnozdravstvenu, odnosno epidemiološku sliku otoka Krka.

Gradonačelnik nam je otkrio i da se na razini koordinacije krčkih lokalnih čelnika i čelnica ubrzano radi i na određivanju i uspostavljanju zajedničkog sustava mjera okrenutih olakšavanju trenutne situacije otočnim poduzetnicima.

– U skladu s nacionalnim naporima za suzbijanje ekonomskih šteta nastalih kao posljedice epidemije korona virusa, Koordinacija gradonačelnika i načelnika općina otoka Krka donijela je jučer mjere za pomoć poduzetnicima koji su pogođeni odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite o obustavi nekih djelatnosti, odnosno zabrani rada. Poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada odobrava se na tri mjeseca odgoda plaćanja svih računa s dospijećem plaćanja nakon 19. ožujka i to za zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu jedinica lokalne samouprave otoka Krka, zakupnine za korištenje javnih površina za terase i montažne objekte, komunalne naknade, spomeničke rente i javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog otpada u dijelu koji predstavlja prihod KD-a Ponikve eko otok Krk. Za vrijeme trajanja odgode plaćanja obveza, stoji u jučer donesenoj odluci Koordinacije, neće se obračunavati zakonska zatezna kamata.

Odgoda plaćanja

Također, ovisno o razvoju situacije, lokalne jedinice otoka Krka će pravovremeno donijeti odluku o produljenju odgoda plaćanja obveza. Riječ je o prvim mjerama kojima se nastoji osigurati likvidnost poslovanja poduzetnika, a sve iduće mjere će se razmatrati i donositi u skladu s razvojem situacije i mjerama i preporukama donesenim na državnoj razini – predstavio nam je, obraćajući nam se u ime svih svojih načelničkih kolegica i kolega, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Podsjetio nas je i da odlukom Vlade o odgodi plaćanja poreza na dohodak, a koji su najvećim dijelom prihod jedinica lokalne samouprave, lokalne jedinice otoka Krka već daju značajan doprinos u olakšavanju prevladavanja negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Isto tako, krčke općine i Grad Krk preuzeli su u potpunosti financiranje ekonomske cijene dječjeg vrtića i jaslica, a svi JLS-ovi su oslobodili roditelje participacije u troškovima osnovnih škola za djecu u produženom boravku. Odgađa se pokretanje svih postupaka prisilne naplate i postupaka prisilnog iseljenja za vrijeme važenja mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite, izuzev dugovanja kojima prijeti zastara, i to za sva potraživanja JLS-a otoka Krka i trgovačkih i komunalnih društava u njihovom vlasništvu.

Osnovana Koordinacija stožera Civilne zaštite

Koordinacija gradonačelnika i općinskih načelnika otoka Krka jučer je, temeljem Zakona o sustavu Civilne zaštite, donijela i odluku o osnivanju Koordinacija stožera Civilne zaštite otoka Krka. Članovima stožera postali su tako gradonačelnik i svi općinski načelnici, načelnici svih lokalnih stožera CZ-a te načelnik Policijske postaje Krk, zapovjednik JVP-a Grada Krka, ravnateljica Crvenog križa, voditeljica ispostave NZJZPGŽ-a i voditeljica ispostave Doma zdravlja Krk. Preciznije, to će tijelo tako od sad činiti Toni Juranić, Bruno Seršić, Dragan Zahija, Marinko Žic, Goran Bonifačić, Neven Komadina, Robert Anton Kraljić, Miroslav Topić, Mirela Ahmetović, Ranko Špigl, Darijo Vasilić, Čedomir Miler, Dejan Hriljac, Dinko Petrov, Marija Jakominić, Lovorka Strčić Nemet i Alemka Žic.

Izvor: Novi List, Mladen Trinajstić

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.