Krčki biskup poziva vjernike da se protiv koronavirusa bore molitvom i dobrim djelima

Vidimo iz sata u sat kako medicinsko osoblje i državne institucije ulažu sve svoje snage kako bi se ova nevolja što prije suzbila. Stoga vas pozivam da učinimo sve što po svom kršćanskom odabiru možemo, a to su: molitva, post, pokora i djela milosrđa, ističe biskup Petanjak

Vjerničkoj zajednici o kojoj s mjesta biskupa Krčke biskupije i sam duhovno skrbi, obratio se svojom objavom msgr. Ivica Petanjak. U njoj je, ističući da nikome ništa ne naređuje niti zapovijeda, vjernike s kvarnerskih otoka pozvao da u ovoj teškoj i izazovnoj situaciji obilježenoj pandemijom koronavirusa, poput prvih kršćana, budu »jedno srce i jedna duša« jer, ističe krčki biskup, dok medicinsko osoblje stavlja na raspolaganje sve svoje snage i zdravlje kako bi pomogli ljudima oko sebe, vjernici sa svoje strane mogu i moraju činiti ono što je njihov poziv i njihova obveza – moliti za svijet.

– Korizma je najintenzivnije vrijeme u crkvenoj liturgijskoj godini u kojoj se pripremamo ne samo za najveći kršćanski blagdan Uskrs, nego se u ovom vremenu odvijaju i najintenzivnije pripreme za slavlja prvih svetih pričesti i svete potvrde, ističe msgr. Petanjak. Željeli smo da našu ovogodišnju Korizmu posebno obilježe dekanatska biskupijska hodočašća na grob sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića o njegovoj stotoj obljetnici rođenja za nebo. Sve je krenulo svečano i lijepo. Bili smo veseli u iščekivanju svih hodočasnika, a onda nas je zaskočio koronavirus koji je zadobio obilježja pandemije. Budući da se radi o novoj vrsti bolesti, nitko sa sigurnošću ne zna kada će i kako ona završiti. Vidimo iz sata u sat kako liječnici, medicinske sestre i sve državne institucije koje su odgovorne za normalno funkcioniranje društva ulažu sve svoje snage kako bi se ova nevolja što prije suzbila i stavila pod kontrolu. Smatram svojom obvezom sve vas svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje i ovim putem pozvati na ono što po svome pozivu i po kršćanskom odabiru možemo i trebamo učiniti sa svoje strane, a to su: molitva, post, pokora i djela milosrđa, ističe u svojoj objavi vjernicima prvi pastir otočne biskupije.

Oslobađanje od obveze

Mi, mali ljudi, ne znamo kako i zašto se pojavio ovaj virus, ali znamo da ga je Gospodin dopustio, jer se ništa ne događa bez njegova znanja. Stoga svi, a na poseban način mi svećenici i pastoralni djelatnici, moramo dati najviše što možemo u ovom korizmenom vremenu. Budući da su gotovo sve pastoralne aktivnosti svedene na minimum, apeliram na sve da učinimo ono što je u našoj moći, a mi možemo puno.

Moguće je da će sljedećih dana doći do još veće ograničenosti kretanja i da će nam gradovi i sela postati jezivo pusti. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Neka vjernici ovu obvezu zamijene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti, stoji u priopćenju Crkvene uprave.

Odgoda svih kateheza

Koliko je moguće, odredio je također krčki biskup, vrata crkava trebaju se držati otvorenima da ih vjernici ne bi morali dodirivati pri ulasku i izlasku iz crkvenih prostora, a sve se crkve imaju provjetravati te se u njima provoditi pojačane mjere svakodnevnog čišćenja. Posude za blagoslovljenu vodu trebaju biti prazne. Budući da se zatvaraju osnovne i srednje škole te fakulteti, dok god traje obustava redovite nastave i predavanja, odgađaju se i sve biskupijske, odnosno župne kateheze i vjeronauk. Do daljnjeg se tako obustavljaju i slavlja sakramenta svete potvrde u lošinjskom i vrbničkom dekanatu, kao i s njima povezane vizitacije. Obustavljaju se i korizmena hodočašća na grob sluge Božjeg biskupa Mahnića, kao i planirano hodočašće djece uoči Maslinske nedjelje, zaključio je u svojoj objavi biskup.

Izvor: Mladen Trinajstić, Novi List

Povezane teme