Udruga Tradicijska jedra Kvarnera i Istre dodijelila priznanje brodograditelju Franku Kraljiću iz Malinske

Udruga Tradicijska jedra Kvarnera i Istre dodijelila priznanje brodograditelju Franku Kraljiću iz Malinske

Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Tradicijska jedra Kvarnera i Istre dodijelila je priznanje brodograditelju Franku Kraljiću iz Malinske za doprinos u obnovi bragoca Paolina iz 1960. godine te očuvanju brodograđevne baštine kroz projekt Mala barka 2.

Priznanje su mu u njegovom škveru u Malinskoj 6. ožujka 2020. uručili predsjednik Jedriličarskog kluba Plav iz Krka Danko Milohnić i dopredsjednik navedene Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre Nedeljko Dunato. Napomenimo da je isto ovakvo priznanje ranije već uručeno brodograditelju Josipu Mršiću iz Pinezića.

Franko Kraljić je čuvar duge obiteljske tradicije brodograđevnog zanata kojeg je, prije više od 120 godina, u tom brodogradilištu u Malinskoj pokrenuo njegov šukundjed Mate Lolić tako da je on već šesta generacija vrijednih graditelja i obnavljatelja raznih drvenih brodica.

Od Nedeljka Dunata doznali smo da tu Koordinaciju čini šest članova – rovinjska udruga Kuća o batani, Jedriličarski klub Brioni iz Fažane, sekcija za tradicijske barke Katedre Čakavskog sabora iz Mošćeničke Drage, udruga Lovranska lantina, Sportsko društvo Škarpina iz Nerezina te krčki Jedriličarski klub Plav. Krčani su još 2010. godine obnovili prvu barku – pasaru Bodulka, godinu dana kasnije napravili su repliku stogodišnjega maloga guca dužine 4,20 metara, te pretprošle godine kroz projekt Mala barka 2 potpuno obnovili guc od 6,30 metara te navedeni 9,5 metarski bragoc.

Krenuo je novi projekt Arca Adriatica u kojem će, među ostalima, uz Općinu Malinska-Dubašnica, sudjelovati i krčki Jedriličarski klub Plav koji je zadužen za obnovu 8-metarske gajete izgrađene 1958. na Rabu kod Pičuljana, vlasništvo Marka Mrakovčića iz Krka. Ona se već nalazi u malinskarskom škveru, a za obnovu će trebati oko 8 tisuća eura. Od Kraljića smo doznali da će biti jako puno posla, jer su neki vitalni dijelovi potpuno truli, ali to ga neće pokolebati da ju potpuno obnovi.

(Tekst i foto: MK)FOTOGALERIJA:Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA