Nakon ljetne stanke slijede građevinski radovi

Nakon ljetne stanke slijede građevinski radovi

Poštovani stanovnici Općine Malinska -Dubašnica,

Ovogodišnja turistička sezona na izmaku je i Općina je bogatija za jedan lijepi hotel u središtu Malinske – hotel Riva. Kako bi lijepo bilo kada bi u našoj sredini svake godine nicali novi hoteli s pet zvjezdica koji su općenito rijetkost na hrvatskoj obali, a prostora za njih ne nedostaje. Stvarnost je ipak nešto drugačija i čini se da ćemo za novi hotel morati pričekati barem neko vrijeme.

Ove godine slavimo 110. godišnjicu organiziranog turizma u našoj Općini što nas svakako obvezuje da u tom smjeru i dalje razvijamo potencijale i čuvamo tradiciju turizma. U božićnom broju o ovoj temi bit ćete podrobnije izviješteni.

Ne ograničava se dolazak na more, već se nastoji uvesti red

Siguran sam da se sjećate ljetnoga autobusnog kaosa usred Malinske svakog ljetnoga vikenda u jutarnjim i posebice večernjim satima, no i taj smo problem zasad riješili.

No, zbog toga je Sindikat umirovljenika Hrvatske podnio Uredu pučkog pravobranitelja prijavu diskriminacije i govora mržnje vijećnika Općine Malinska-Dubašnica. Učinili su to zbog povećanja cijene parkiranja jednodnevnih autobusa i ograničavanja broja parkirnih mjesta za autobuse, odnosno kako se, među ostalim, navodi na mrežnim stranicama Sindikata umirovljenika Hrvatske, zbog odluke protiv siromašnih jednodnev­nih turista. Za Sindikat je to diskriminacija s osnove imovin­skog statusa i dobi jer je poglavito riječ o starijim osobama koje na drugi način ne bi uspjele vidjeti, niti osjetiti more, a do sada su za stotinu kuna stigli do Jadrana. Osobno mi nije poznato da je netko na Općinskom vijeću prilikom donošenja Odluke o povećanju cijene parkiranja izrekao bilo kakvu ružnu riječ. Me­đutim, poznato mi je da je proteklih godina našom Općinom dnevno, obično vikendom, prometovalo, zaustavljalo se i parki­ralo približno 30 – 40 autobusa s jednodnevnim izletnicima hr­vatskih, slovenskih, austrijskih i bosansko-hercegovačkih regi­stracijskih oznaka, koji su znali parkirati, osim na parkiralištu i po šumarcima, i na proširenjima uz državnu ili županijsku cestu i dovodili u Malinsku neplaniranih 1000 – 2000 gostiju.

Ta medijska hajka zapravo pokazuje da smo taknuli u inte­res autoprijevoznika i onemogućili im „laku zaradu” za očito vrlo popularnu destinaciju za jednodnevne turiste. Ciljano su iskoristili jednu već osiromašenu skupinu i prikazali našu op­ćinsku odluku kao napad na hrvatske umirovljenike, što nam nikako nije bila namjera već smanjiti pritisak brojnih autobusa na naš mali autobusni kolodvor koji ima samo četiri mjesta za redovite linije.

Cijena autobusne karte za jednodnevne izletnike iz Zagre­ba do poskupljenja je iznosila 100 kuna, a takva karta nakon poskupljenja u autobusu od 50 mjesta trebala je poskupjeti za 14 kuna, a u autobusu od 65 mjesta za 11 kuna, što nije veliki izdatak niti za umirovljenike, niti za ostale dobne skupine koje dolaze na kupanje u jednodnevnom aranžmanu. Činjenica je da većina hrvatskih umirovljenika od svojih mirovina sebi ne može priuštiti višednevno ljetovanje na moru ili zimovanje, poput umirovljenika iz nekih ostalih europskih zemalja, kao ni dobar dio radnika koji su u nekim drugim vremenima sa svojim obite­ljima ljeti odmarali u radničkim odmaralištima. Također, žalosti i činjenica da dobar dio umirovljenika i radnika od svojih miro­vina i plaća, s obzirom na dugačke liste čekanja u bolnicama, sebi ne može priuštiti liječničke preglede u privatnim klinika­ma. Pitam se, tko je odgovoran za ovakvo stanje i što se čini da se ono popravi? Općinskim odlukama nikome nije zabranjen, onemogućen, niti ograničen dolazak na more, već se donoše­njem tih mjera nastojao uvesti red. Međutim, kada se uvodi red, često se javlja protivljenje uvođenju novih pravila.

Nažalost, jedan mladi život ovog je ljeta ugašen u mor­skom prometu. Često smo svjedoci da i na moru krše propise pojedini vlasnici ili korisnici plovila, ali i kupači. Primjerice, nije crvena bova u malinskarskoj luci postavljena, kako se zna reći za „lipo vidit”, već ona ima svoju svrhu, pa eto oni koji ne znaju čemu ona služi, odnosno kako se treba ulaziti i izlaziti iz luke upravljajući plovilom, bilo bi dobro da se o tome raspitaju u Lučkoj kapetaniji, kako bi se na vrijeme spriječila moguća bu­duća tragedija.

Dom udruga pred otvorenjem

Ovog su ljeta dovršeni radovi u prostorijama starog vrtića te će se prostori otvoriti i biti spremni za prihvat udruga nakon što se još postavi dizalo. Udruge su godinama koristile prostor velike općinske vijećnice i sportske dvorane koje za sve aktivno­sti nisu bile dostatne, niti su udruge u željeno vrijeme uvijek mogle dobiti prostor. Nadam se da će ovi novouređeni prostori olakšati rad civilnom društvu i omogućiti još bolju međuljudsku povezanost jer je to i bila namjera prilikom osmišljavanja ure­đenja ovih prostora.

Proširit će se obalna šetnica u središtu Malinske

Nakon ljetne stanke nastavlja se s planiranjem, projektira­njem i građevinskim radovima. Uskoro će započeti radovi na spoju ceste Markat – Jaz, a trebali bi krenuti i radovi na prošire­nju obalne šetnice u središtu Malinske od novog trga prema središtu mjesta; također će se s radovima započeti na obalnom dijelu i sunčalištu između Vantačića i Porta. Za područje od Rove do naselja Vantačići ugovoreno je projektiranje i ishodo­vanje lokacijske dozvole za uređenje obalnog puta i sunčališta. Za jesen je predviđen nastavak radova na sustavu fekalne od­vodnje u naseljima Sv. Vid, Vantačići i Porat. U fazi uređenja je obilazni put oko naselja Vantačići kojim će moći prometovati osobna vozila za vrijeme izvođenja radova. Oprema se radna zona Barušići na način da se odrađuju infrastrukturni radovi (cesta, oborinska odvodnja, voda, javna rasvjeta, struja). Nada­mo se da će potkraj godine, nakon svih potrebnih predradnji započeti radovi na izgradnji Interpretacijskog centra maritimne baštine u Malinskoj, te priprema za izgradnju spomenika pogi­nulim braniteljima s čime bismo započeli u prvom tromjesečju 2020. godine. Pristupili smo i planiranju rekonstrukcije boćali­šta u Oštrobradićima, planiranju novih autobusnih stanica u Sv. Antonu i Zidarićima, te daljnjim predradnjama koje prethode budućoj izgradnji vatrogasnog doma za potrebe DVD-a Malin­ska-Dubašnica.

Ljeto uz brojne manifestacije

Ljetni mjeseci bili su bogati događanjima, a čini se po brojnosti posjetitelja i uspješni, pogotovo u očima svih onih koji su aktivno sudjelovali i dobro se zabavljali uz pjesmu i ples brojnih klapa, estradnih zvijezda, folklora, jazzista, te ostalih glazbenih umjetnika. Manifestacija pod nazivom Homo na jidra, uz sudjelovanje tradicijskih plovila i izložbu starih fotografija Malinske, približila je turistima djelić povijesti naše vale i nači­na kako se je nekada živjelo uz more, od mora i za more. Na lukobranu je koncert održao Toni Cetinski; bila je to večer za pamćenje, pogotovo ako se misli na brojnost ljudi koji su došli na koncert. Drugim riječima, lukobran se pokazao kao pun po­godak za održavanje manifestacija ovog tipa.

U Galeriji sv. Nikole moglo se pogledati nekoliko izložbi, a posebno raduje spoznaja da su zaljubljenici u umjetnost pre­poznali radove jednoga našega mladog mještanina. Nije nedo­stajalo ni sportskih događanja, a najradosnija sportska vijest bilo je osvajanje svjetskog zlata u samostrelu našeg Andreja Kr­stinića.

Svim župljanima Župe sv. Vid u ime službenika Općine Malinska-Dubašnica i svoje osobno ime čestitam Mihoju, blag­dan zaštitnika i suzaštitnika Općine, sv. Mihovila.

Robert Anton Kraljić
načelnik

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA