Malinska u znaku Jazza

U Malinskoj je od 5. do 7. rujna 2019. održano drugo izdanje festivala jazza, slikarstva i plesa All that jazz. Ovo hvalevrijedno prvenstveno glazbeno događanje osmislili su mlade članice i članovi malinskarske udruge Termen i u djelo preveli zajedno s Turističkom zajednicom Općine Malinska-Dubašnica, uz potporu Općine Malinska-Dubašnica i King’s Caffe puba.

Prvoga dana live nastupima publici su se predstavili mladi glazbenici na česti mjesta: Duo ispred Ureda TZO Malinska–Dubašnica, Trio na novom trgu u Malinskoj, Neuwelle Kreis kvartet u Caffeteriji Beleca te K kvintet u King’s Caffe pubu.

Istaknimo da ti mladi glazbenici dolaze iz više zemalja, najtalentiraniji su studenti, diplomanti jazz konzervatorija od kojih je većina imala prilike surađivati s etabliranim svjetskim jazz glazbenicima. Bilo je vidljivo ne samo da uživaju o ovome što rade, nego što je još bitnije, njihovo zajedništvo. Red je da ih ovdje i predstavimo: Quartet Neuwelle Kreis iz Graza čine Patricija Škof (SLO), Eloá Gonçalves (BRA), Hrvoje Kralj (HR) i Luis Oliviera (BRA), Quintet K iz Ljubljane su Rebeka Zajc (Amsterdam), Luka Matić (Berlin), Tobija Hudnik (Berlin), Jošt Lampret (Ljubljana) i Veronika Kumar (Slovenka s prebivalištem u Amsterdamu), duo Pazi oštar pas iz Trsta – Leonard Medica Gregorič (IT) i naš Andro Manzoni feat. Ana Predan (HR), ATJ Trio Lenart De Bock (Graz), Jernej Vindšnurer (Graz) i ponovo Andro Manzoni (HR) koji je mnogo doprinio u organizaciji cijelog ovog projekta. Tu su još bili za ovu prigodu napravljeni ATJ Duo u sastavu Piercarlo Favro (IT) i Margherita Baggi (IT) te ATJ Quartet kojega su činili Luka Matić, Rebeka Zajc, Angelo Vardabasso (IT) i Lenart De Bock.

Navečer je u galeriji Sv. Nikole u Malinskoj otvorena izložba mladog malinskarskog umjetnika Ivana Cara Ritam Mediterana koja je bila otvorena sve dane ovoga festivala i koja je izazvala veliku pozornost i vrlo pozitivne komentare svih onih koji su ju razgledali. Više o ovoj izložbi možete vidjeti OVDJE.

Drugoga je dana, u petak 6. rujna u općinskoj vijećnici organizirana slikarska radionica pod nazivom Paint the sound / Oslikati zvuk a pod vodstvom afirmiranog likovnog i glazbenog umjetnika Vedrana Ružića, što je upravo i njegova specijalnost umjetničkog izričaja. Devetoro polaznika imati su priliku slikati uz taktove Siegfriedove smrti Richarda Wagnera. Ružić nam je rekao da je rado prihvatio poziv organizatora da napravi ovu radionicu oslikavanja glazbe, jer, kao prvo, on se već dugo s time bavi, a kao drugo vrlo je dobro prihvaćen u Malinskoj gdje je imao samostalnu izložbu Koncertualna umjetnost,  a nedavno i koncert. Na radionici je, osim njega, sudjelovalo još četvero vizualnih umjetnika i petoro glazbenika (džezera) i vrlo je zadovoljan učinjenim, posebno kako je svaki od polaznika likovno opisao glazbu na drukčiji način. Ivan Car, čija su radovi upravo izloženi u galeriji Sv. Nikola, priznao nam je da nikada nije slikao na Wagnerovu glazbu pa mu je ovo bio dobar izazov da se okuša i u tome i da vidi kako to drugi rade. Mlada arhitektica Sabina Barbiš je prezadovoljna budući da je u svim umjetničkim krugovima poznato spajanje više disciplina u jedno djelo, primjerice arhitektura, glazba i slikarstvo i voljela bi da ovakvih događanja bude češće a ne samo jednom godišnje. Svestrana mlada Vrbničanka Miriam Volarić nedavno je maturirala i upisala likovnu pedagogiju na riječkoj Akademija primijenjenih umjetnosti rekla nam je da joj je ovo bio zanimljiv eksperiment i da je zadovoljna što je sudjelovala na ovoj radionici. Na radionici je sudjelovala i mlada glazbenica Veronika Kumar iz Slovenije koja je također zadovoljna što se okušala u ovome – spajanju glazbe i slikarstva.

U večernjem se terminu na novom malinskarskom trgu trebao održati zajednički koncert svih sudionika raspoređenih u tri sastava, ali je nažalost kiša spriječila, tako da je koncert održan u King’s Caffe pubu. Tako je izostao treći segment ovog Festivala umjetnosti, kako ga je na otvorenju izložbe Ivana Cara nazvao direktor Ureda TZ Općine Malinska-Dubašnica Daniel Manzoni, ples, jer zbog kiše nije mogla nastupiti riječka plesna skupina Rotondo.

U subotu, zadnjega dana festivala, na Jazu ispred galerije Sv. Nikole svi radovi nastali na radionici bili su izloženi uz koncert četvero vrhunskih mladih glazbenika nakon kojega je u Galeriji prikazan ruski nijemi film direktora Dzige Vertova iz 1929. godine pod nazivom Man with a Movie Camera kojega je na gitari popratio Leonard Medica Gregorič.

Ideja festivala je spojiti razne segmente umjetnosti u jedno, manifestaciju koja svojim programom ima mogućnosti zaintrigirati lokalno stanovništvo, te ukazati na važnost i potrebu za umjetnošću, kao i pružiti dodatan tematski sadržaj za sve potencijalne goste i posjetitelje u destinaciji – istaknuo je Daniel Manzoni.

Udruga Termen kao jedan od organizatora ovog projekta , te kao jedan od predstavnika urbane kulture u Malinskoj i član projekta 27 susjedstava u sklopu EPK Rijeka 2020 na ovaj je način predstavila jedan dio svog bogatog djelovanja i programa kojeg priprema kao domaćin u svibnju iduće godine.

(Tekst i foto: MK)


FOTOGALERIJA


Povezane teme

Veličina slova