Svjetski prvak Andrej Krstinić svečano dočekan u svojoj Malinskoj

Redovito smo izvještavali o uspjesima Andreja Krstinića, člana Športskog streljačkog kluba Dub iz Malinske na nedavno završenom Svjetskom prvenstvu u gađanju samostrelom uz ruskom gradu Uljanovsku.

Prvoga dana ovog streljačkog natjecanja Andrej Krstinić je sa svojim reprezentativnim kolegama Domagojem Pereglinom i Marijanom Kajfešom osvojio ekipno zlato u disciplini samostrel field.

Drugoga dana je svojoj kolekciji najsjajnijih odličja pridodao još dva, ostvarivši najbolje rezultate po distancama na 50 i 65 metara.

Trećega, odnosno zadnjega dana Svjetskog prvenstva iz Uljanovska stugla nam je, zahvaljujući Deanu Vignjeviću, nekada proslavljenom strijelcu i državnom reprezentativcu a danas više nego uspješnom treneru, fantastična vijest da je osvojio i četvrto zlato, ovoga puta u pojedinačnoj konkurenciji, a koje je osvojio pogodivši 1831 krug, od čega prvoga dana 869 krugova, a drugoga dana 865 krugova. Srebro je osvojio njegov kolega iz reprezentacije Domagoj Pereglin s pogođenim 1821 krugom, a bronca je pripala Nijemcu Steffenu Hillenbrandu s 1815 krugova. Tako je Andrej s natjecanja u Rusiji kući vrati s baš svime što mu se ondje nudilo.

Ovome treba pridodati i srebrnu medalju na Volga cupu održanom par dana prije ovog Svjetskog prvenstva. I ovdje su hrvatski strijelci dominirali pa su tako osvojili sva mjesta na pobjedničkom podiju. Domagoj Pereglin je bio najbolji i osvojio zlato, Andrej Krstinić tada je zauzeo drugo, a Marijan Kajfeš treće mjesto.

Kolege iz kluba su Andreja dočekali u zračnoj luci, a danas, 21. kolovoza 2019. načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić u malinskarskoj konobi Feral upriličio je svečani prijem na kojem su, osim Andreja, bili njegovi roditelji Dubravka i Milorad, čelnici ŠSK Dub i predstavnici Općine. Općinski načelnik Kraljić i predsjednik ŠSK-a Dub Nediljko Vučetić uručili su Krstiniću prigodne poklone.

Iako se radilo o svečanom primanju, Krstinić je odvojio nekoliko minuta da popriča s našim novinarom te kolegom iz riječkog Novog lista Mladenom Trinajstićem, na čemu mu se zahvaljujemo.

Na početku razgovora Andrej je rekao da je ovu zlatnu medalju svjetskog prvaka posvetio svom prvom treneru pok. Josipu Ćuku. U daljnjem razgovoru doznali smo mnoge, za nas nepoznate detalje. Andrej je prezadovoljan ovim zadnjim uspjehom na kojem je postigao drugi najbolji rezultat u pogođenim krugovima u svojoj 12-godišnjoj streljačkoj karijeri koji je došao u pravom trenutku. Ali nije bilo lako, priznaje Andrej. Kao i svaki vrhunski sport, i ovaj iziskuje rad, rad, i samo rad. Frapantan je podatak da samostrel teži oko 5,5 kg, a svako natezanje luka je sukladno podizanju između 45 i 50 kg tereta. Kad se to pomnoži sa 60 hitaca, to iznosi gotovo tri tone. A koliko se tek tona podigne na svakom treningu. Tu još treba uključiti pretrčane kilometre i kilometre na treninzima… Sa smiješkom je rekao da trenira po svakakvom vremenu, buri, jugu, tako da mu na natjecanjima vjetar ne samo da ne stvara problem, nego mu je čak prednost pred ostalim natjecateljima.

Iako je streličarstvo jedan od najstarijih sportova (već su se u srednjem vijeku vitezovi natjecali u gađanju lukom i strijelom), danas je ovaj sport poprilično zanemaren tako da nema šanse da se nađe neki sponzor. Zato Andrej od jeseni do svibnja konobari u Austriji da bi uštedio i krajem proljeća i ljeti mogao se posvetiti treninzima i natjecanjima. Zahvaljujući njegovom matičnom klubu Dub, barem ne mora sam kupovati skupe lukove i strijele.

Upitan kakvi su mu planovi za budućnost, Andrej je kazao da, iako uskoro navršava 37 godina, nema namjeru stati, tako da već krajem ovoga mjesece kreće u Austriju raditi i da se u svibnju sljedeće godine vraća doma i nastavlja s treninzima i pripremama za nova natjecanja.

Svaka čast! Čestitamo i želimo sve najbolje u novim natjecanjima.


Fotogalerija


Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA