S pravom postajemo zabrinuti za turizam i njegovu budućnost

S pravom postajemo zabrinuti za turizam i njegovu budućnost

Poštovani stanovnici Općine Malinska-Dubašnica,

turistička sezona u pravom je smislu riječi započela potkraj mjeseca lipnja zajedno s vrućinama, odnosno temperaturama koje su iznosile više od 30 C, no očito je da usprkos svim pokušajima produženja sezone, nakon ovogodišnjega kišovitog svibnja, vremenske (ne)prilike znatno utječu na posjećenost i popunjenost turističkih kapaciteta.

Građevinski radovi na sustavu odvodnje na području Sv. Vida-Miholjica i u Maršićima nisu se odvijali prema planu. Stanovnici i iznajmljivači s pravom su negodovali, a mi u Općini pokušavali smo na sve moguće načine intenzivirati radove, iako, zapravo, nismo s izvođačima ni u kakvom poslovnom odnosu, već je to Komunalno društvo Ponikve voda d. o. o. Takvo neugodno stanje spašeno je na način da su izvođači s područja Porta – Vantačići, prebačeni na područje Sv. Vida-Miholjica. Nadalje, zbog nedostatka građevnog materijala veliki je dio materijala dopremljen čak iz Slovenije, kako bi se za 100. obljetnicu Župe sv. Vid završila glavnina radova. Puno je gora situacija što se toga tiče u gradu Krku, te općinama Punat, Dobrinj i Omišalj, ali to nas nimalo ne tješi. Treba spomenuti da su još stari Rimljani gradili sustave odvodnje, a kod nas će oni, nažalost, u ovim naseljima zaživjeti tek u 21. stoljeću. U svakom slučaju stanovnici Sv. Vida-Miholjica zaslužuju veliku ispriku, i narednih barem 50 godina trebali bi biti mirni što se tiče sustava fekalne odvodnje. Osobno mislim da su nam dolazak krčkog biskupa Ivice Petanjka i Matko Jelavić najviše pomogli da je na Vidovu, 15. lipnja, prilikom proslave većina radova završena.

Kultura lijepog ponašanja je na sve nižim razinama

Mnogo je opravdanih primjedaba na privatne radove, bušenje, štemanje, brušenje i sl. koji su vrlo bučni, no općinski komunalni redari su nemoćni jer je Zakonom o gradnji propisano da se zabranjuju samo zemljani radovi i radovi na izgradnji konstrukcije građevine, a svi ostali, dakle instalaterski radovi koji su zapravo najbučniji, mogu se izvoditi. Budući da je turizam glavna gospodarska grana, a na našem području i egzistencijalna, postavlja se pitanje da li ovakvim propisima režemo granu na kojoj sjedimo? Kada još tome pridodamo vjerojatni dolazak LNG terminala s upitnim učinkom na turizam ovoga kraja, kao i poteze pojedinaca koji nasipavaju plaže oko podneva bez dogovora s nadležnima u Općini, kao da je to „Divlji Zapad”, a ne puno kupalište na kojem se upravo u tom času odmara čak i predsjednik Hrvatskog sabora, pa još ako njima dodamo one bučne i nekulturne vlasnike ili korisnike objekata koji „rastežu” harmonike, glasno navijaju glazbu i hihoću se u sitnim noćnim satima, kao da su sami na nekoj livadi a ne u naselju, gdje se prvi susjed ujutro mora rano ustati kako bi savjesno i produktivno odradio svoje radno vrijeme, s pravom postajemo zabrinuti za turizam i njegovu budućnost. Istodobno i za kulturu lijepog ponašanja jer vidjeti, primjerice, ljude u kratkim hlačama u crkvi ili u institucijama, šetnju kroz središte mjesta i „šopingiranje” u kupaćim kostimima, kašljanje u desnu ruku kojom se rukujemo ili uslužujemo itd., postalo je često vidljivo i uobičajeno. Prije svega trebali bismo krenuti od premise da ne smijemo nikome svojim postupcima smetati, no netko će na to reći „druga su vrimena”, s čime bih se i mogao složiti, no bonton je ostao isti, pa ipak kultura lijepog ponašanja je na sve nižim razinama.

Višestruki radovi

Mnoštvo je projekata u tijeku, a završeni su sljedeći radovi. Sagrađena je oborinska odvodnja u blizini lučice Rova, kao i dio obalnog puta; planirani radovi do sezone na sustavu fekalne od¬vodnje dovršeni su, te se njihov nastavak očekuje najesen; obavljeni su radovi na proširenju vodovodne mreže u naselju Ljutići i parku Rupa; asfaltiran je i dio ceste u naselju Ljutići; dovršeni su radovi na crkvici u Sv. Antonu. Radovi na izgradnji ceste Markat – Kvarnerska obustavljeni su zbog turističke sezone. Sagrađena je prva faza parkirališta Rova te je proširena i asfaltirana cesta uz hotel Riva gdje je sagrađen i novi nogostup. Pro¬širena je cesta u naselju Strilčići – Grba. Vodovod i kanalizacija riješeni su u Ulici V. Nazora, dok je oborinska odvodnja sagra¬đena na području Markat – Jaz. U Zagrebačkoj ulici dovršena je izgradnja oborinske odvodnje kao i u dijelu Ulice Novina.

Pred dovršetkom je i Dom udruga namijenjen radu civilnog društva, točnije udruga, posebice onih brojnijeg članstva. Proširenje javne rasvjete provodi se sukladno programu. Postavljena su dva nova sanitarna čvora na kupalištima Rupa i Maestral. Sanirane su oštećene sprave na dječjim igralištima. Protivno volji Općine da se u ovom godišnjem dobu izvode radovi na dionici županijske ceste Bogovići – Milčetići, ŽUC je ipak brzo sanirao tu dionicu, koja je sada izgledom i funkcionalnošću puno kvalitetnija prometnica.

Novi hotel s pet zvjezdica

U Malinskoj je sagrađen i s radom započeo novi hotel Riva, s pet zvjezdica. To je još jedan u nizu lijepih obiteljskih hotela koji turizam našega kraja drže ukorak s potrebama tržišta, ali i ostalim otočnim općinama. Nije potrebno spominjati kakav je objekt donedavno postojao na mjestu novosagrađenog hotela, te kakvi objekti još postoje duž obale. Što se tiče Haludova, osim pismene komunikacije, nema nikakvih pomaka, stoga će se Općinskom vijeću uskoro predložiti ukidanje Detaljnog plana uređenja Haludova uz izradu sveopćega prostornog plana Općine Malinska-Dubašnica.

Ljeto bogato događanjima

Brojne će se manifestacije održati ovoga ljeta, a program svih događanja možete pogledati na oglasnim panoima, na stranicama Turističke zajednice ili u ovom broju lista. Jedno od naših najzvučnijih estradnih imena, Toni Cetinski, gostovat će ove godine na Malinskarskim noćima, a sve će biti osmišljeno na malo drugačiji način. Tijekom ljeta održat će se i regata tradicijskih plovila, a početkom jeseni obilježit će se i 110 godina organiziranog turizma u Malinskoj.

Svim stanovnicima, turistima i posjetiteljima želim sretan blagdan sv. Apolinara zaštitnika Župe Dubašnica, ujedno i Dan Općine Malinska-Dubašnica.

Robert Anton Kraljić,
načelnik Općine

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA