Preminuo Josip Ćuk, počasni građanin Općine Malinska-Dubašnica

U četvrtak 25. travnja 2019. u Zagrebu u 84. godini života preminuo je hrvatski olimpijac u streljaštvu Josip Joža Ćuk.

Rođen je u Donjoj Stubici 19. ožujka 1936. godine, a za vrijeme streljačke karijere nastupao je za klubove Zagreb 1786 i Dub iz Malinske.. Nastupio je na Olimpijskim igrama 1960. godine u Rimu, gdje je u disciplini puška 300 metara 3×40 zauzeo 23. mjesto, dok je u malokalibarskoj pušci 60 hitaca ležećim stavom na 50 metara završio nastup u prednatjecanju..Na Svjetskom prvenstvu u streljaštvu u Caracasu (Venezuela) 1954. godine bio je član ekipe koja je osvojila srebrnu medalju u pušci na 300 metara.

Posebno treba istaknuti da je Ćuk na Mediteranskim igrama 1959. godine u Bejrutu osvojio čak tri medalje. Zlata je zaslužio u malokalibarskoj pušci 50 metara 60 hitaca ležeći, kao i u malokalibarskoj pušci 50 metara 3×40 hitaca pojedinačno. U malom kalibru u pušci 50 metara ekipno osvojio je brončanu medalju.

Po završetku natjecateljske karijere ostao je u streljačkom sportu kao trener i istaknuti streljački djelatnik, obnašajući razne dužnosti u Hrvatskom streljačkom savezu. Josip Ćuk vodio je streljačku reprezentaciju i na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine, kada su naši sportaši prvi put u povijesti nastupali pod hrvatskom zastavom.

Za cjelokupan rad i doprinos streljačkom sportu u Hrvatskoj Josipu Ćuku dodijeljena je 2010. godine Državna nagrada sporta Franjo Bučar.

Istaknimo da je Ćuk posebno veliki trag ostavio u Športskom streljačkom klubu Dub iz Malinske, gdje je bio istaknuti član i jedan od njegovih utemeljitelja i gdje je svoje najveće uspjehe, kako je sam istaknuo krajem prošle godine na proslavi 40-godišnjice ovog uzornog sportskog kolektiva, postigao u radu s mladima Malinske i cijeloga otoka Krka. 2015. godine proglašen je počasnim građaninom Malinske.

Posljednji ispraćaj neprežaljenog nam Jože bit će u ponedjeljak, 29. travnja 2019., u 16 sati na krematoriju zagrebačkog groblja Mirogoj.

Dragi naš Joža, laka ti bila hrvatska gruda.

(MK)

Izvor:otok-krk.org

Povezane teme

Veličina slova