Održan tradicionalni koncert  u crkvi Svetog Apolinara

Održan tradicionalni koncert u crkvi Svetog Apolinara

Predzadnjeg dana 2018. godine na Malinskom se počeo spuštati mrak, a gosti su s bakljama iz hotela Malin predvođeni knezovima krčkim Frankopanima krenuli prema župnoj crkvi Sv. Apolinara na tradicionalni Božićno-novogodišnji koncert.

Točno u 18,00 sati započeo je koncert na kojem su nastupili mlade sopranistice Karla Mazzarolli i Manda Sviben i mješoviti pjevački zbor Dubašnica iz Malinske pod ravnanjem maestra Ivana Šabalje. Svih je njih na klavijaturama pratila Nataliya Marycheva. Na početku je sve nazočne u ime organizatora, Turističke zajednice Malinska-Dubašnica pozdravio gosp. Zec.

Ovako napisano zvuči tako suhoparno, teško je izvjestitelju opisati atmosferu glazbenog dojma i užitka kojeg su izvođači za ove Blagdane podarili slušateljima i gledateljima u prepunoj župnoj crkvi. Dvije mlade sopranistice prekrasnog glasa i stasa jednostavno su publiku ostavljali bez daha. Od Händelove How beautiful are the feet u izvedbi Mande Sviben i Bach-Gounodove Ave Marie u kojoj je izvrsno otpjevala Karla Mazzarolli, preko autorskih i tradicionalnih Božićnih pjesama pa do skladbe Mehki snežek koju su zajedno izvele, ugođaj je bio predivan, mlade dive su jednostavno briljirale.

Mješoviti pjevački zbor Dubašnica slušao sam mnogo puta, ali večerašnjim koncertom nadmašili su sami sebe.

A što drugo reći o glazbenoj pedagoginji i umjetnici Nataliyi Marychevoj, koja je sve ovo pripremila i sve izvođače pratila na klavijaturama, nego veliko HVALA.

Nakon koncerta zamolili smo izvođače za kratku izjavu o ovom koncertu, kako su ga one doživjele.

Karla Mazzarolli izrazila je zadovoljstvo što su mogle sudjelovati na ovom koncertu i da su mogli uveseliti u ovo blagdansko vrijeme.

Manda Sviben je rekla da je jako lijepi osjećaj nastupati u crkvi gdje je uvijek posebna atmosfera, meditativna, i stvarno joj je bio užitak pjevati za ovako dobru publiku u punoj crkvi.

Dubašljanima vrlo dobro poznata Nataliya Marycheva, koja je, prema njenim riječima, od doseljenja u Opatiju 2000, godine barem jednom godišnje nastupala u Malinskoj ili Portu, mjestu pokraj Malinske. Istaknula je da joj je uvijek drago nastupati u Malinkoj, posebno u ovakvim prigodama kada je puna crkva i dobra atmosfera.

Na kraju smo zamolili i maestra Ivana Šabalju da i on nešto kaže o ovom koncertu. I on je više nego zadovoljan kako nastupom zbora, tako i reakcijama publike. Mislim da smo prenesli emociju pjesama na ljude na obostrano zadovoljstvo, a što je vrlo važno na ovakvim koncertima – zaključio je Šabalja.

Nakon koncerta svi su se gosti vratili u hotel Malin gdje su bili počašćeni pravom frankopanskom večerom. Sve je bilo u tom stilu, tanjuri, čaše…, osoblje je bilo odjeveno u odjeću kreiranu prema onoj iz vremena kada su otokom Krkom vladali Krčki knezovi, kasnije nazvani Frankopani. Veliku su im pomoć i podršku dali članice i članovi udruge Knezovi krčki Frankopani.

Tom je prigodom knez Mikula IV Frankopan (čiji lik već nekoliko godina utjelovljuje Petar Kopanica) uručio predstavniku hotela Malin Nediljku Vučetiću Povelju 900 godina Krčkih knezova Frankopana.

(Tekst: MK, fotografije: MK i Marijana Kirasić-Nekić)


FOTOGALERIJA
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA