Iz drugih medija: Na vagi 300 milijuna eura: Promjena koja bi otjerala ruskog vlasnika

Investitor kaže da ne bi nikad kupio Haludovo da mu nije obećana zatvorena koncesija, Općina mu nudi kompromis, on odbija.

Slučaj zapuštenog hotelskog kompleksa Haludovo na otoku Krku mogao bi se raspetljati u narednih par mjeseci, a od moguća dva smjera zasad se izglednijim čini da će ruski investitor, predsjednik Nadzornog odbora Haludova Ara Abramyan ostati bez ikakvih prava na izgradnju planiranog resorta.

Druga je opcija da konačno krene s investicijom za koju nema prepreka, no pod uvjetima općine Malinska-Dubašnica, koja mu ne želi dati zatvorenu koncesiju na plaži. Naime, kako je objavljeno na stranicama općine, načelnik Robert Anton Kraljić nedavno je razgovarao s Abramyanom koji bi navodno ulagao 250 do 300 milijuna eura, no traži zatvorenu koncesiju na pomorskom dobru od hotela Maestral do Ribarskog sela.

“Objašnjenje je da se time omogućuje visoka razina sigurnosti i vrhunska kvaliteta ponude. No, time bismo izgubili obalnu šetnicu od hotela Maestral do Ribarskog sela te brojna plažna mjesta,  a lokalna zajednica izgubila kontakt sa znatnim dijelom jedinstvenog područja naše Općine”, pojasnio je načelnik u svojoj objavi.  Za Poslovni dnevnik Kraljić je potvrdio da Općina nije spremna pristati na zahtjeve za zatvorenom koncesijom. “Investitoru se ponudilo drugo kompromisno rješenje, o kojem također mi kao općina ne odlučujemo, već županija i država, na koje on ne pristaje”, pojašnjava načelnik.

U Malinskoj su voljni raspravljati o djelomično zatvorenoj koncesiji poput one u uvali Čikat na Malom Lošinju, međutim investitor to uporno odbija te ponavlja da nikad ne bi kupio Haludovo da mu nije bila obećana zatvorena koncesija.

No načelnik ima i drugo rješenje. Ukoliko investitor ne pristane ulagati po Detaljnom planu uređenja (DPU), koji je sam financirao i koji je prihvaćen 2007. godine, općina je spremna taj DPU poništiti. Tako bi se slučaj praktički vratio na početak, a investitor bi bio motiviran prodati kompleks koji mu trenutačno ne predstavlja teret, a očito nema ambicije za revitalizaciju kompleksa. “U DPU je ugrađeno ono što je investitor tada tražio, a nikad po tome nije počeo graditi, dakle očito taj DPU više nije potreban”, kaže načelnik Kraljić.

Ovaj bi potez općine možda pokrenuo proces koji bi razriješio sudbinu Haludova, nakon što država ni pet godina od prve najave nije uspjela uvesti porez na nekretnine. Upravo taj porez najavljivao se kao mjera i da privođenja neiskorištene imovine u gospodarske svrhe. Iz uprave Hotela Haludovo nismo dobili odgovor na naš upit o budućnosti projekta. Direktorica Nadežda Tonić poručila nam je da je na putu.


Izvor. Poslovni dnevnik, naslovna slika:Goran Kovačić, PIXSELL

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.