Rješava se problem oborinske odvodnje

Poštovani stanovnici Općine Malinska – Dubašnica,

nakon blage zime i kratkotrajnih velikih hladnoća koje su nas zatekle potkraj veljače, stiglo nam je, kako će netko reći, najljepše godišnje doba, proljeće. Ipak, svako je godišnje doba lijepo na svoj način, a upravo stanovnici ovoga podneblja imaju privilegij živjeti u klimatološki različitoj sredini, za razliku od nekih drugih dijelova svijeta u kojima vladaju sasvim drugačije prirodne pojavnosti.

Na pragu je nova turistička sezona, nadajmo se još bolja od one prošle, tim više što su pripreme već u tijeku. Raduje činjenica da se u Općini grade novi hotelski kapaciteti, u Malinskoj i Sv.Vidu, te da je izgradnjom spomenutoga novog hotela u središtu Malinske riješen i problem zapuštenog Borovika, ali i ruševnoga bivšeg hotela Kvarner. Na tom području investitori, odnosno izvođači radova naišli su na problem jakih podzemnih voda, no srećom to ne bi trebalo značajno utjecati na dinamiku radova.


NE – LNG plutajućem terminalu

Mediji su ovih dana bili prepuni informacija o LNG terminalu, ali i o impresivnom prosvjedu održanom u Rijeci, na kojem su sudjelovali i mještani naše Općine. Što dobar dio stanovnika otoka Krka i Primorsko-goranske županije misli o takvom projektu, rekli su prosvjednici među kojima su bili i predstavnici jedinice regionalne samouprave i pojedinih jedinica lokalne samouprave s područja Primorsko-goranske županije, većine političkih stranaka, braniteljskih udruga, i drugi. Međutim, nedostajali su nažalost predstavnici jedne važne društvene komponente koja bi trebala stajati uz narod. U našoj Općini potpisivala se peticija protiv gradnje plutajućeg LNG-a te zahvaljujem stotinama potpisnika koji su svojim potpisom rekli NE izgradnji plutajućeg LNG-a.

Brojni radovi u Općini

Kao što ste i sami mogli zapaziti, započeli su radovi na sustavima odvodnje otpadnih voda u Sv.Vidu i Portu – Vantačići-ma. Prigodom uhodavanja bilo je poteškoća, najviše zbog po-stojećih instalacija koje usporavaju radove, posebice na području Porat – Vantačići. Dio radova odradit će se do početka turističke sezone, dok će se drugi dio ostaviti za jesen, te se mole stanovnici tih područja za strpljivost.

Od ostalih radova važno je spomenuti sljedeće:

■ u fazi je izgradnje dječje igralište u naselju Sveti Anton,te tzv. „Dubašljanski drmunić” preko puta novoga Dječjeg vrtića;

■ projektira se dio središta Malinske, te budući sportski park u Bogovićima;

■ u fazi je projektiranje i ishodovanje dozvole za spoj područja Markat – Kvarnerska ulica, gdje se, osim ceste, planira odvodnja velikih količina oborinskih voda s područja iznad Pavusa;

■ u ulicama Lanišće – Lokvica odrađen je dio radova;

■ radi se na dovršetku I.faze i pripremi dokumentacije II.faze za područje ceste D-102 – Žgombići;

■ projektira se cesta i parkiralište na području Rova;

■ Izgradnja sustava odvodnje otpadnih voda u Vantačićima

■ pokrenut je postupak za asfaltiranje u naselju Žgombići,pro-bijanje puta u Ulici Novine, u naselju Maršići i za uređenje pješačke staze na Rovi;

■ odabran je izvođač radova za nogostup i javnu rasvjetu na području Dražine;

■ u postupku je ugovaranje asfaltiranja ceste Porat – Dvorani koje će uslijediti nakon završetka radova na dijelu kanalizacije u Portu;

■ u završnoj je fazi uređenje prometnice – županijske ceste u Sv. Ivanu;

■ uređuje se prostor na novom groblju u Bogovićima;

■ nakon projektiranja u postupku je ugovaranje oborinske od-vodnje Žubra – Valica – more.

Od ostalih radova valja naglasiti da je u tijeku projektiranje oborinske odvodnje za područje iznad Drage, točnije Lanišće – Lokvica – more, luke Vantačići, Ulica Ivana Zajca, spoj Ulice braće Turčić i Riječke ulice, iza župnog dvora u naselju Sv.Vid. U fazi je planiranja oborinska odvodnja Zagrebačka ulica – apartmansko naselje Dub.

U postupku izrade je idejno rješenje oborinske odvodnje Ulice Lanišće do mora, te Kvarnerska ulica – Markat u sklopu ceste. Projektira se i oborinska odvodnja u Ulici Novo naselje. U postupku je ugovaranje oborinske odvodnje Ulica Nikole Tesle – Dražine. U fazi gradnje je vodovod za tuševe i postavljanje struje na potezu Maestral – Haludovo, gdje se nalazi i atraktivno stablo bora koje se nadvilo nad morem za koje se također radi projekt potpornja radi sigurnosti prolaznika, ali i očuvanja toga drevnoga stabla.

Odrađena je i manja zaštita zidova i apside crkve sv.Nikole iznad naselja Strilčići. U fazi projektiranja je kupalište na potezu Portić – Draga radi povećanja kupališnih kapaciteta,te obal-nog puta Rova – Blue Waves. Projektira se i cesta u radnoj zoni Barušići.

Vidljivo je iz navedenoga da je naglasak stavljen na oborinsku odvodnju koja predstavlja veliki problem. Jedan od razloga nastanka problema oborinskih voda zasigurno je dugogodišnja intenzivna gradnja novih objekata i nestanak zelenih površina. Zbog toga, Općina sada mora razmišljati kako i na koji način riješiti problem koji se u proteklih dva desetljeća nije sustavno rješavan.


Sensa

U svibnju slavimo blagdan Uzašašća Kristova (Sensa) kada će našu Općinu posjetiti stanovnici prijateljskih općina Fulijan-ka iz Slovačke i Zarszyn iz Poljske, te predstavnici prijateljskih općina iz Francuske i Njemačke. Naši će gosti na dan Sense i u petak poslije blagdana na Jazu besplatno nuditi svoje specijali-tete svim stanovnicima i prolaznicima.Za taj će se blagdan,kao što je običaj bio i dosad, nakon svete mise, upriličiti prigodni program,uz odličnu hranu naših ugostitelja na rivi u Malinskoj. Stoga vas ovom prigodom pozivamo da u što većem broju iskažemo dobrodošlicu našim dragim prijateljima iz nama prijateljskih zemalja.

Svim stanovnicima naše Općine i našim iseljenicima, u ime općinskih službenika i u svoje osobno ime, želim sretan i blagoslovljen Uskrs!


ROBERT ANTON KRALJIĆ, načelnik

 

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.