Dan ružičastih majica obilježen u Osnovnoj školi Malinska – Dubašnica

Dan ružičastih majica obilježen u Osnovnoj školi Malinska – Dubašnica

U srijedu 28. veljače u Osnovnoj školi Malinska –  Dubašnica obilježen je Dan ružičastih majica čime su se pridružili brojnim mladima diljem svijeta koji su toga dana, noseći ružičasto, odlučno rekli NE bilo kojem obliku vršnjačkog nasilja, svjesni koliko ljepote i radosti donose ljubaznost, osmjeh, zagrljaj, prijateljstvo i lijepa riječ.

Pink Shirt Day – Dan ružičastih majica se u Republici Hrvatskoj obilježava od 2014. godine. Tradicionalno se obilježava svake zadnje srijede u mjesecu veljači. Začetnik ideje o obilježavanju ovog dana u Hrvatskoj je CEPN, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

Ideja je nastala u Kanadi, u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u Novoj Scotiji 2007. godine.

Jedan je  dječak obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci, koja je oboljela od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice dječak je bio izvrgnut uvredama i izrugivanju, a zatim i fizičkom nasilju svojih vršnjaka. Sljedećeg dana su brojni učenici došli u školu u ružičastim majicama, u znak podrške prijatelju u njegovoj nakani, osuđujući na taj način vršnjačko nasilje.

Činjenica je da je nasilje u mnogim oblicima prisutno svakodnevno u svim okruženjima i upravo zbog toga je ova inicijativa koja pokušava tome stati na kraj vrijedna svake pohvale.

Naša škola obilježava Dan ružičastih majica posljednje tri godine, a ove smo ga godine obilježili brojnim aktivnostima; izrađivali su se prigodni panoi, prezentacije, održale su se radionice o prevenciji vršnjačkog nasilja te podizanja svijesti o važnosti tolerancije. Na sam Dan ružičastih majica, osim što smo nosili ružičasto, učenici viših razreda slušali su predavanje djelatnika MUP – a na temu prevencije i suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Učenici mlađih razreda, sa svojim učiteljicama, obilježili su Dan ružičastih majica zajedničkim školskim satom u sportskoj dvorani koju su ispunili veseljem,  radosnim osmjesima, plesom i svojim velikim srcima te zajedno rekli: NE vršnjačkom nasilju! DA prijateljstvu, osmjehu, pomaganju, toleranciji, zagrljaju, ljubavi i zajedništvu!

Alenka Žužić


FOTOGALERIJA:


Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA