Donacija gospodina Günter Geiera mališanima iz dječjeg vrtića Malinska – Dubašnica

Donacija gospodina Günter Geiera mališanima iz dječjeg vrtića Malinska – Dubašnica

U dječji vrtić u Malinskoj 23. siječnja je iz njemačkog gradića Lisberga stigao pun kombi slatkiša. Rekli bi ništa posebno, samo još jedna donacija. Ipak je ova više nego posebna, jer ju je prikupio i osobno donio, nažalost, nezasluženo vrlo malo poznati dobrotvor velikog srca, gospodin Günter Geier. Ovo mu je od 1991. godine čak stodvanaesta donacija i većina njih je bila je za Hrvatsku. Djeca iz vrtića su ga sa svojim tetama srdačno s pjesmom dočekali i gromoglasno zahvalili na darovima.

Osim za vrtić tu su bili darovi za Caritasov dom za žene Sv. Ana u Rijeci te po jedan paket za nama već dobro poznate mališane Tea Jelenovića i Gabriela Mancea.

Ovom je prigodom gospodin Geier istaknuo da se sada, za razliku od 111 ranijih, ne radi o donaciji nego samo o poklonu djeci u novom vrtiću, otvorenom prošle godine, na kojem je i on bio nazočan, jer jednostavno voli Malinsku. Na pitanje što ga je „natjeralo“ da započne s donacijama i nastavi ih 27 godina, odgovorio je da je gledao što se događalo u Hrvatskoj 1991. godine. Razmišljao je kako pomoći. Čuo je da u njemačkom mjestu Waisenhaus imaju dosta stvari za donirati. Otišao je tamo, organizirao prijevoz i dopremio ih u tada još ratom zahvaćenu Hrvatsku. I tako prvi, drugi, treći put i to mu je nekako postala ovisnost. Zavolio je Hrvatsku, kako sam kaže, prvenstveno zbog djece koja najviše pate za vrijeme ratnih zbivanja. Kaže da je Hrvatska ne samo lijepa, nego prekrasna, i da se svaki put s najvećim guštom ovamo vraća.

Na slatkim darovima se zahvalio načelnik Općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić, koji je izvrsno obavio i posao simultanog prevoditelja.

U ime djece zahvalila se Irena Žic-Orlić, ravnateljica krčkog Dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“ u sklopu kojeg djeluje i ovaj malinskarski vrtić. Veseli ju što primjećuje da predškolski odgoj u društvu dobiva na sve većem značaju i da se prepoznaje važnost ovog razdoblja života djece tako da naša društvena sredina, svatko na svoj način, čini sve kako bi našim najmlađima uljepšala djetinjstvo.

Sestra Suzana Samardžić, ravnateljica riječkog Caritasovog doma za žene Sv. Ana također je sa zahvalnošću primila darove. Pri tome je u nekoliko rečenica opisala tu ustanovu koja ove godine slavi 25. godina postojanja. Gospodinu Geieru poklonila je keramičku pločicu sa srcem u sredini koju su izradile žene iz tog doma. Vidjelo se da ga je izuzetno dirnula, jer je srce bio amblem i lajtmotiv svih ovih njegovih humanitarnih akcija.

U kasnijem ugodnom razgovoru uz kavicu i kolače kojoj su ponudile djelatnice malinskarskog dječjeg vrtića na čelu s voditeljicom Bojanom Morožin, čuli smo mnogo zanimljivih detalja o nekim njegovim ranijim donacijama. O svih 111 bi zasigurno trajalo jako dugo, zato je gosp. Geier izdvojio neke najteže, one u ono ratno vrijeme početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Tu se nije radilo samo o kombijima, nego i kaminima, čak i šleperima krcatih hranom, odjećom i raznim životnim potrepštinama. Nije bilo lako prijeći udaljenost od preko 800 kilometara u jednom smjeru,  svaki put preko tri granice… A bilo je tu pomoći ne samo za Hrvatsku, nego i za Sloveniju u ono kratko vrijeme rata u toj državi, ali i za BiH. Izračunao je da je samo na ovim donacijskim putovanjima prešao toliko kilometara kao da je četiri puta obišao planet Zemlju. Kad je rekao da ima 78 godina, da je svoju tvrtku prenio na suprugu i da više nije u mogućnost nastaviti svoju svrhu života – humanitarno doniranje, tako da mu je ovo bila zadnja. Emocije su prevladale i nije mogao sakriti suze, ne samo on nego i svi nazočni.

Hvala Vam gospodine Geieru na svemu što ste ste do sada dobroga napravili i uvijek ćete biti rado viđen gost u Malinskoj.

(MK)


FOTOGALERIJA: 

Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA