Otvoren novi vrtić u Općini Malinska – Dubašnica

Otvoren novi vrtić u Općini Malinska – Dubašnica

Na ponos Općine Malinska – Dubašnica i Dječjeg vrtića „Katarine Frankopan“ 31. kolovoza 2017. otvorena su vrata novoizgrađenog dječjeg vrtića u Malinskoj. U samom centru Malinske niknula je velebna zgrada te su, nakon dugog iščekivanja, naši najmlađi dobili ono što zaslužuju- kvalitetne prostorne i materijalne uvjete za bezbrižno i sigurno odrastanje uz igru i učenje.

Vrtić u Malinskoj otvoren je 1987. godine s kapacitetom od tri odgojne skupine. Kao što je poznato stanovnicima Općine, taj je vrtić trebao biti privremeno rješenje do izgradnje novog, namjenskog objekta. Međutim, u tom vrtiću odraslo je trideset generacija djece i on će zasigurno ostati u srcima i lijepom sjećanju mnoge djece i djelatnika.

Sada mi kao aktivni sudionici odgojno- obrazovnog procesa preuzimamo odgovornost da u mnogo kvalitetnijim uvjetima i adekvatnijoj sredini zajedničkim timskim radom stvorimo topli dječji dom, ugodnu atmosferu i sigurno okruženje u kojem će naša djeca bezbrižno učiti, razvijati se i rasti.

Nakon svečane himne u izvedbi pjevačice Karin Kuljanić i nastupa folklorne skupine KUU Dubašnica, načelnik općine Malinska- Dubašnica Robert Anton Kraljić s ponosom je otvorio ovaj svečani događaj. Svečanost su svojom prisutnošću uveličali: Marija Ivanković, voditeljica službe za predškolski odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Marina Medarić, zamjenica župana Primorsko- goranske, Edita Stilin, pročelnica upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ, Oleg Đaković, predstojnik podružnice Rijeka Agencije za odgoj i obrazovanje, Darijo Vasilić, gradonačelnik Grada Krka, načelnica i načelnici Općina otoka Krka, načelnik slovenske Općine Škofljica Ivan Jordan, načelnik slovačke Općine Fulianka Miroslav Leško, predstavnici izvođača GP Krk i Marles Hiše.

U nekoliko prigodnih rečenica načelnik je progovorio o viziji gradnje novog vrtića kao jednom od najvažnijih ciljeva po dolasku na čelo Općine kako bi se osigurala adekvatna skrb za svu djecu s područja Općine te se tako riješio dugogodišnji problem nedostatka mjesta za upis djece.

U jesen 2013. otkupljeno je preostalih 2/3 zemljišta u zoni koja je još od 80-ih godina bila predviđena za gradnju vrtića. Projektiranje vrtića bilo je povjereno MF arhitektima i glavnom projektantu Marku Frankoviću.

Unatoč nastojanjima da projekt gradnje bude barem djelomično financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj 2014.- 2020. kao i iz Fonda za ruralni razvoj, nakon prijava na natječaj potpora je izostala zbog promjena Pravilnika u kojem su promijenjeni prioriteti ulaganja i Pravilnika koji propisuje visinu vrijednosti projekta. Iz tog je razloga Općina bila prisiljena projekt financirati uz pomoć zaduživanja te je kredit odobren u prosincu 2016. godine.

Radovi gradnje vrtića započeli su početkom listopada 2016. godine od strane GP Krk-a i Marles Hiše.

Objekt je namijenjen za dvije jasličke i četiri vrtićke skupine, što za sada zadovoljava potrebe lokalnog stanovništva, ali je predviđeno da prema potrebi vrtić može povećati brojčano stanje djece iz razloga što postoje još dvije sobe namijenjene za dnevni boravak.

Uzimanjem dugoročnog najma vrtiću pripada dodatna zelena površina i jedan pravi „drmunić“ koji će se urediti 2018. godine, što predstavlja dodatni potencijal i bogatstvo prostornih uvjeta vrtića.

Težina suočavanja s mnogim poteškoćama prilikom ostvarenja ovog kapitalnog projekta, prema riječima načelnika, zaboravljena je zbog činjenice da se dugoročno riješila problematika predškolskog odgoja.

Ravnateljica vrtića Irena Žic – Orlić prihvatila je odgovornost vođenja vrtića kao jednog od područnih objekta „Katarine Frankopan“ te s ponosom istaknula da je izgradnja u ovako kratkom vremenskom roku rezultat vrlo kvalitetne i plodonosne međusobne suradnje. Uslijedila je zahvala Općini Malinska – Dubašnica na čelu s načelnikom na otvorenosti i spremnosti za suradnju, GP Krk-u kao glavnom izvođaču radova, projektantu Marku Frankoviću, Marles Hiše te radnicima vrtića „Katarina Frankopan“.  Ostvaren je zajednički cilj:  otvaranje novog, namjenski izgrađenog vrtića, u potpunosti opremljenog, prostorno, materijalno i organizacijski osigurat će zadovoljstvo djece i roditelja. Općina Malinska – Dubašnica osigurala je skrb za djecu jasličke dobi, a lista čekanja za upis u vrtić postaje prošlost. Kvalitetne uvjete za boravak djece u vrtiću također osigurava činjenica da Vrtić djeluje u skladu sa suvremenim pedagoškim standardima.

Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama i kvalitetnim timskim radom, vodeći se boljitkom djeteta kao primarnim ciljem, stvoriti topli dječji dom prepun igre, zabave i druženja.

Nakon blagoslova svećenika Ivana Turčića, rezanjem vrpce općinskog načelnika, ravnateljice i voditeljice vrtića, vrtić je službeno otvoren! Uslijedilo je ugodno druženje uz prigodni domjenak.

FOTOGALERIJA:Izvor: Dječji vrtić Katarina Frankopan, Krk., Vrtić  Malinska

 

                              

                         

                       

 

 

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA