Održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine i Polinarove

Održana svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine i Polinarove

Blagdan svetog Apolinara, 20. srpnja (ranije 23. srpnja), od davnina se svečano proslavlja u Dubašnici pod sazivom Polinarova. Sveti Apolinar je zaštitnik župe Dubašnica i njemu je posvećena župna crkva u Bogovićima. Od 1997. godine to je i Dan Općine Malinska-Dubašnica.

Ove je godine svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Malinska-Dubašnica održana dan kasnije, 21. srpnja 2017. u školskoj sportskoj dvorani u Bogovićima. Osim obilježavanja Dana Općine, na ovoj je sjednici svečano obilježena i dvadeseta obljetnica bratimljenja s austrijskom općinom Güttenbach (Pinkovac), nastanjenoj Gradišćanskim Hrvatima.

Kako tradicija nalaže, svečana je sjednica otvorena svečanim intoniranjem državne himne u izvođenju klape Kaštadi iz poljica i Mantinjadom koju su na sopelama odsopli braća Anton i Nikola Milčetić, a program je vodila Ivana Mišković.

Sjednicu je predvodio potpredsjednik Općinskog vijeća Zdenko Cerović, a na njoj su nazočili brojni uzvanici, među kojima zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, gradonačelnici Krka i s Malinskom bratimljenih općina Pinkovac (Austrija), Grosshabersdorf (Njemačka), Fulianka (Slovačka) i Święciechowa (Poljska), zatim predstavnik Vukovarsko-srijemske županije, načelnici općine Lovas i ostalih općina s otoka Krka te brojni gosti i sumještani.

Potpredsjednik Općinskog vijeća Zdenko Cerović je, nakon što je čestitao blagdan i pozdravio sve nazočne, pojasnio je kako je na Dubašnicu „došao“ sveti Apolinar, odnosno štovanje toga sveca na ovom prostoru. U svojem je govoru pozvao da se napravi iskorak u životu Dubašnice i Miholjica od dosadašnjeg načina života u kojem su zemljišta prodana pretežito strancima koji na djedovinama domaćih ljudi ubiru ekstraprofit. Jedan od njegovih prijedloga je da se dovede vodu u Dubašljansko i Miholjsko polje i omogući mladima da počnu razmišljati simetrično – da uz turizam paralelno razvijaju i poljoprivredu. Nije mogao a da ne spomene rak-ranu Haludovo, nekadašnju perjanicu turizma, a sada ruševinu i zamolio sve, od medija do političara, da pomognu riješiti ovaj dugogodišnji problem.

Anton Spicijarić, ondašnji načelnik Općine Malinska – Dubašnica prisjetio se kako je bilo prije 20 godina kada je potpisao povelju o bratimljenju s austrijskom općinom Pinkovac.

Ondašnji načelnik općine Pinkovac Leo Radaković koji je također prije dvadeset godina stavio potpis na tu povelju u ime građana Pinkovca podsjetio se da nije bilo lako ostvariti tu ideju o bratimljenju koja je nastala prije 21 godinu, ali ipak su u tome uspjeli godinu dana kasnije. Izrazio je zadovoljstvo da se prijateljstvo nastavilo do današnjih dana, posebno kroz kulturu jer se ovih dana, uz brojne mlade Pinkovčanke i Pinkovčane, u Malinskoj nalazi i tamošnja limena glazba i pjevačka klapa.

Općinski načelnik Robert Anton Kraljić je podnio izvješće o radu Općine u proteklih godinu dana. S pravom se mogao pohvaliti brojnim uspjesima. Posebno je istaknuo dovršenje novog dječjeg vrtića vrijednosti 17,5 milijuna kuna koji će početkom rujna primiti svu djecu od jasličke do predškolske dobi s područja ove općine.

Zamjenica župana u svojem je obraćanju naglasila da Županiju raduje svaki uspjeh Općine i podsjetila na, u proteklih godinu dana, zajedničku realizaciju Osnovne škole, uređenje pomorskog dobra kao i suradnju s udrugama.

Domaćinima je blagdan u svoje ime i u ime načelnica i načelnika ostalih otočnih jedinica lokalne samouprave čestitao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, Naglasio je da je Općina Malinska – Dubašnica od osamostaljenja 1993. godine postala jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj s indeksom razvijenosti od preko 1,25, općina koja ima pozitivan natalitet, koja je riješila kompletnu svoju krupnu infrastrukturu, školu, sportsku dvoranu, dječji vrtić i čitav niz prosperitetnih stvari kako za sadašnje stanovnike, tako i za generacije koje dolaze i s pravom će reći da se u Malinskoj dobro živi. Zato u Malinskoj nije izražen problem iseljavanja, naprotiv, broj stanovnika se svake godine povećava.

Na kraju su uručena priznanja i nagrade mladim sportašima, članovima Kickboxing športske udruge Dubašnica iz Malinske Eli Znaor za sudjelovanje na svjetskom kadetskom prvenstvu i Reneu Mešiću za osvojeno 3. mjesto na državnom prvenstvu u light kontaktu te članici Športskog streljačkog kluba Dub iz Malinske Martini Milčetić za osvojeno 1. mjesto ekipno na Europskom prvenstvu u Zűrichu u disciplini samostrel filed. Iako nema prebivalište na području Općine Malinska-Dubašnica, nagradu je primio i mladi šahist Daniel Duda, član šahovskog kluba Goranka za osvojeno 1. mjesto na Državnom šahovskom prvenstvu. Zahvalnica počasnoj građanki Općine Malinska – Dubašnica uručena je sveučilišnoj profesorici dr. Mariji Turk. Leo Radaković je primio posebno priznanje Općinskog vijeća za bratimljenje i dvadesetogodišnju suradnju ovih dviju općina.

S razmjenom prigodnih darova između načelnika općina Malinska – Dubašnica i Pinkovac završena je ova svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Malinska – Dubašnica.

U zabavnom dijelu programa nastupila je već spomenuta klapa Kaštadi i mlađa grupa KUU Dubašnica iz Malinske, a nakon sjednice svi su mogli uživati u delicijama koje im je pripremilo osoblje restorana Noštromo iz Malinske.

(MK)


FOTOGALERIJA:


Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

Izvor:  otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA