Od najmlađih nogu brinemo o otpadu

Od najmlađih nogu brinemo o otpadu

Iva Labaš, referentica obrade drvne i biomase u poduzeću Ponikve eko otok Krk, u pratnji svojih kolega iz Eko patrole, održala je u našoj školi zanimljiva predavanja za učenike mlađih i starijih razreda o odvojenom prikupljanju otpada i očuvanju okoliša.


Mlađi su razredi sudjelovali i u natjecanju razvrstavanja otpada, gdje su iz kutije s raznim otpadom morali uz pomoć štapova baciti odgovarajući otpad u kante predviđene za to. Naučili smo da postoje smeđe kante za biorazgradivi otpad, plave za papir i karton, žute za plastiku i metal, sive za staklo i zelene kante za mješoviti otpad.

Stariji razredi slušali su predavanje o odvajanju otpada na otoku Krku s naglaskom na smeđu kantu u kojoj odlažemo bio otpad i zelenilo, te raspravljali čine li to kod kuće i na koji način. Zaključili smo da recikliranje kod kuće zahtjeva vrlo malo vremena, a pruža značajnu korist za ljude i okoliš! Bio otpad se kompostira i na taj način dobivamo kvalitetno gnojivo za zemlju, kompost. Naučili smo što je to zemlja, tlo, kakvo ono može biti, koje su mu funkcije i uloge. Na taj način smo zaokružili priču sa bio otpadom koji vraćamo zemlji i na taj način ju obogaćujemo. Nešto što smo od prirode uzeli, odvojili u smeđim kantama i vratili svoj dug prirodi.

Naši vrijedni kreativci ovaj tjedan završavaju svoje radove napravljene od otpada za nagradni natječaj koji traje do 15. svibnja! Za naš uloženi trud, nadamo se nekoj od nagrada! Držite fige!

Ivana Bonifačić

FOTOGALERIJA:

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA