Započelo je uređenje središta Malinske

Započelo je uređenje središta Malinske

Poštovani stanovnici Općine Malinska – Dubašnica, svjesni smo činjenice da vrijeme brzo prolazi, nismo se ni okrenuli, a već je pred nama nova turistička sezona.

Uvjeren sam da će i ova sezona biti uspješna kao i prošla, a možda i još uspješnija, te da ćemo nakon njezina završetka zajedno sa svima onima koji će u ljetnim mjesecima posjetiti našu Općinu, moći izreći samo riječi pohvale za ovu našu najznačajniju gospodarsku granu. Međutim, predsezona i posezona pitanje je koje nije rješivo bez većega hotelskog kompleksa, boljih zabavnih i sportsko-rekreativnih sadržaja. Uloženo je puno napora oko Haludova, posebice onoga medijskog, međutim, pomaka nažalost nije bilo, iako posljednje informacije upućuju da se oko Haludova ipak nešto događa.
Započelo se s realizacijom ideja i projekata koji će zasigurno pridonijeti boljem ugođaju i posjećenosti naše Općine, te očekujem da se u budućnosti cjelokupna zajednica još intenzivnije uključi u projekte koji su prioritetni za boljitak turizma i svih naših stanovnika. Isto se tako nadam da u našoj Općini više neće biti „slučaja isticanja crne zastave”, kao što je to bio slučaj prošloga ljeta na jednom ugostiteljskom objektu, zbog čega su turisti s pravom negodovali. Moguće je da takvi postupci pojedinaca kod drugih ljudi izazivaju strah, a vi sami procijenite koliko je to dobro za naš turizam. Ostaje se nadati da sve to nije uvod u postrojavanja u crne uniforme jer toga u povijesti naše Općine nikada nije bilo, pa nam definitivno niti sada u 21. stoljeću nije potrebno.U sljedeće četiri godine uredit će se malinskarska riva


Vjerojatno ćete se složiti sa mnom i reći, Bogu hvala, počelo je…! Nakon pokretanja ideje 2015. godine, nakon donošenja Idejnoga arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja središta Malinske, nakon izmjena Prostornog plana, nakon održanih javnih rasprava, nakon projektiranja, konačno je započelo dugo očekivano uređenje središta Malinske, i to ispred restorana Riva na području starog parka koji je bio praktički izvan funkcije. Na tom će se području od oko 1945 m2 urediti trg s dijelovima zelenih površina na kojem je predviđeno i mjesto za budući spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Ukupna cijena investicije je oko 4,2 milijuna kuna, što je na prvi pogled pozamašan iznos, međutim ako znamo da se ovim zahvatom za dugo vremena kvalitetno uređuje prostor, te da se dobar dio popločava istarskim kamenom kakav je već postavljen na dijelu rive od Turističkog ureda do lukobrana kao i na području blizu kupališta Rupa, takav je iznos očekivan. Festival Melodije Istre i Kvarnera, popularni MIK, ovog će se lipnja održati na obnovljenom dijelu rive.U sklopu istog projekta uređenja središta Malinske, koji je izradila arhitektonska tvrtka N. F. O. iz Zagreba, započelo se i s uređenjem kupališta Maestral, odnosno kupališta Kolonija, kako su ga zvali naši stari. Cijena ove investicije je oko 1,5 milijuna kuna. Ovo je kupalište bilo u vrlo lošem stanju, možda i najgorem od svih kupališta u našoj Općini. U naredne četiri godine planira se urediti područje malinskarske vale tzv. „potkove” sve do Turističkog ureda, kao i područje kupališta Rupa, ali i ostalih kupališta, pogotovo kupališta Draga u sklopu kojeg je prethodno potrebno riješiti veliki problem oborinskih voda iz zaleđa.Radovi na trgu i na spomenutom kupalištu trebali bi se okončati najkasnije do sredine mjeseca svibnja, te zahvaljujem vlasnicima i korisnicima nekretnina u blizini izvođenja radova za razumijevanje i strpljivost.


Netko će primijetiti da se u izbornoj godini uređuju trg i kupalište u središtu Malinske, no kada znamo koliko je suglasnosti za rad na pomorskom dobru i ostalih predradnji u našoj državi potrebno učiniti da bi se nešto pokrenulo i izgradilo, onda se ne treba čuditi ovim radovima upravo sad, i nikako ih ne bi trebalo povezivati s izborima jer se i proteklih godina puno toga uređivalo i sagradilo.


Prostorno planiranje i zahtjevi građanaVjerojatno niste upoznati s činjenicom da je lučko područje obuhvaćalo dobar dio pješačke zone u središtu Malinske, a još slikovitije, ono je sezalo primjerice, čak do stuba crkve sv. Nikole. Stoga smo pred godinu dana morali poduzeti mjere da se takve granice hitno promijene kako bi se moglo krenuti s ulaganjima. Ujedno je izmijenjen Prostorni plan radi gradnje budućeg hotela na mjestu sadašnjeg Borovika, te buduće zgrade interpretativnog prostora s prostorijama za dvije udruge na mjestu sadašnjeg kontejnera na Lastavici.


Godine 2012. donijet je UPU -Rova te sam se tada kao općinski vijećnik protivio takvom planu, a danas možete sami prosuđivati o razmjerima gradnje i izgledu građevina na  Rovi, posebice na dijelu prema Vantačićima, kao i pojavi gradnje ravnih krovova, kojih je doduše bilo i u prošlim vremenima.
Nakon ciljanih izmjena i upravo donesenih promjena UPU-a Malinska, očekuje nas postupanje po zahtjevima građa-na za izmjenom Prostornog plana kojih ima veliki broj, te valja očekivati da će se u narednom kratkom razdoblju pokrenuti sveobuhvatne izmjene Prostornog plana i ispraviti nedostaci i nelogičnosti važećeg Plana.


Stabilan Proračun i smanjena cijena naknade za razvojIz ovih prethodnih navoda vidljivo je da financijski Općina odlično posluje, a to je razvidno i iz ovogodišnjeg Proračuna koji je vjerojatno najveći od postojanja Općine. Trenutno je na općinskom računu oko osam milijuna kuna, s time da se tijekom ljeta Proračun najviše puni. S druge strane izdaci, poput gradnje 17,5 milijuna kuna vrijednoga dječjeg vrtića, s okolnim cestama i pripadajućom infrastrukturom, te gradnja trga i rekonstrukcija plaže zahtijevaju stabilnost i sigurnost u financijsko materijalnom smislu, a naša je Općina vrlo stabilna.


Potkraj 2016. godine smanjena je cijena naknade za razvoj koja se obračunava prilikom plaćanja računa za vodu, od 3,00 kn/m3 na 1,80 kn/m3, a pojedini stanovnici često se pitaju čemu uopće takva naknada. Obveza plaćanja naknade za razvoj uvedena je još 2010. godine, a svrha je sufinanciranje Projekta za-štite od onečišćenja voda u priobalnom području, izgradnje su-stava odvodnje otpadnih voda – „Projekt Jadran – Podprojekt Malinska – Njivice”, za otplatu anuiteta podzajma korištenog u sufinanciranju investicije, kao i za manje dionice mjesne mreže. Propisi po pitanju ekologije vrlo su jasni te moramo ići ukorak s vremenom jer više nismo mjesto od par kuća, nego općina s više od sedam tisuća stambenih jedinica. Prema najnovijem istraživanju, Općina Malinskam – Dubašnica, četvrta je po indeksu razvijenosti općina u Republici Hrvatskoj i najrazvijenija općina na otoku Krku, što dovoljno svjedoči samo za sebe.


Projekt Riva velike barkeProjekt Riva velike barke dio je cjelokupnog projekta uređenja obalnog pojasa Malinske, potaknut od skupine entuzijasta iz naše Općine, a vodi ga tvrtka MUZE d. o. o. iz Zagreba. Cilj je projekta osmisliti prostor, našu pomorsku povijest i tradiciju zaštititi na određeni način, ali i promovirati u kulturno-turističkom smislu. U dijelu današnjeg parka Rupa trebao bi se sagraditi izložbeni prostor maritimno – kulturne baštine, kao i prostori za udruge vezane uz more, te još podosta sadržaja. Također je predviđeno da se u lučici ispred kupališta Rupa izlože primjerci tradicionalne brodogradnje, kao što je to primjerice u Krku i nekim drugim turističkim mjestima. Ostvarivanjem ovog projekta s već završenim projektima uređenja Kuće dubašljanske baštine, izložbenog prostora Cickini, te Muzeja u Portu, bila bi zaokružena jedna cjelina koju naša Općina zaslužuje, a koja posjetitelje i turiste ne bi ostavila ravnodušnima. Vrijed-no je istaknuti da je na 3. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova ove godine u Solinu, Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka za arheološki lokalitet i postavu Cickini dodijeljena Plaketa s brončanim znakom.


Vrtić i Dani otvorenih vrataDo sredine mjeseca svibnja trebala bi se završiti gradnja novoga vrtića i jaslica. U povodu Majčinog dana koji se obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju, organizirat će se Dani otvorenih vrata, kada će svi zainteresirani imati mogućnost pogledati novi kapitalni projekt, ali i oni dežurni kritičari koji su govorili da će ga „zet bura”, „da ni dosta mesta”, ili „da mu tamo ni mesto nego pud Milovčić”, itd. Nije potrebno spominjati uvjete rada i boravka u današnjem postojećem vrtiću, no zanimljiva je spoznaja da je još 1987. godine, prigodom otvaranja vrtića preko puta Škole, rečeno kako je to privremeno rješenje. Danas možemo reći da je takvo „privremeno rješenje” nakon proteka vremena od čak 30 godina, izgradnjom novog vrtića i jaslica, postalo konačno.Asfaltiranje ceste prema Dvoranima i Fumku

Do početka turističke sezone asfaltirat će se dio ceste u Portu prema Dvoranima i Fumku u dužini od oko 500 metara čime bi se riješio i dio problema oborinskih voda postavljanjem odgovarajućeg sustava odvodnje, dok će se ostali dio asfaltirati u narednoj godini. Osim oborinskih voda, problem je velika pra-šina koja se diže zbog sve većeg prometovanja osobnih i teretnih vozila, pa se nerijetko događa da su turisti, hodočasnici i biciklisti bijeli od prašine jer sadašnji makadamski put omogućava dosta brzu vožnju, a to dugoročno nije rješenje.


Lokalni izbori u našoj Općini

Općinski načelnik i zamjenik, za razliku od općinskih službenika i namještenika, sukladno propisima, nemaju radno vrijeme i vrlo često odrađujemo svoje obveze izvan općinskih prostora i izvan općinskoga radnog vremena, odnosno, u poslijepodnevnim satima, te subotom i nedjeljom. Stoga se ispričavam svima koji su po nekoliko puta dolazili u Općinu, te nas nisu zatekli na radnom mjestu u općinskom radnom vremenu, no uvjeren sam da smo podosta toga riješili naknadnim susretom ili putem telefona.

Pred nama su lokalni izbori na kojima ćete vi, poštovani stanovnici u svojstvu birača, odlučivati o tome tko će voditi našu Općinu u naredne četiri godine, a time na neki način određivati budućnost Općine i njezin razvoj. Zahvaljujem svima koji su podržavali ideje i projekte, te isprika onima koji su zbog tih proje-kata na bilo koji način trpjeli, jer cilj je bio samo jedan, a to je opće dobro, bez osobne materijalne koristi. Sveti je Pavao pri kraju svojeg života rekao: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao”. Meni kao grješniku, ove riječi svetoga Pavla, zaštitnika sela u kojem sam odrastao i u kojem živim, oduvijek su bile vodilja kroz život i na kraju ovog, malo drukčijega četverogodišnjeg puta, mogu samo reći da sam se borio i trudio koliko god sam mogao; da ću trku, barem onu životnu, uz pomoć Božju sigurno nastaviti, jer godine me još nisu umorile; a ono meni najvažnije je da nisam pokleknuo i svoju vjeru napustio.Svim stanovnicima Općine Malinska – Dubašnica, te našim dragim iseljenicima, u ime svih općinskih djelatnika i svoje osobno ime, želim sretan i mirom ispunjen Uskrs.


Robert Anton Kraljić, općinski načelnik
Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA