Predstavljen projekt  Interpretacijski centar maritimne baštine

Predstavljen projekt Interpretacijski centar maritimne baštine

Već smo prije nekoliko mjeseci u sklopu predstavljanja idejnog rješenja obalnog dijela Malinske imali priliku vidjeti Interpretacijski centar radnog naziva „Bracerom prema zapadu“ ili „Riva velike barke“, svojevrsnog suvremenog muzeja posvećenog tradicijskom plovilu, ali i cjelokupnoj maritimnoj i brodograditeljskoj baštini žitelja ovog dijela otoka Krka. Ovih su dana predstavnici renomirane domaće tvrtke Muze, specijalizirane za kulturni turizam i kreiranje uspješnih baštinskih atrakcija predstavili ovaj projekt Općinskom vijeću Općine Malinska-Dubašnica.

Interpretacijska struktura bi se sastojala od dva oblika – u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Prvi od ta dva zatvorena prostora bio bi Posjetiteljski centar maritimne baštine koji bi se izgradio na obali, u zoni sadašnje „Lastavice“, a drugi bi bio škver Kraljić.
U sklopu tog Posjetiteljskog centra površine oko 400 kvadratnih metara svoj će prostor (urede i skladišta) dobiti malinskarski jedriličarski klub i sportsko-ribolovno društvo Lastavica. U ovom multifunkcionalnom Centru, uz popratne sadržaje poput sanitarnog dijela, spremišta i garderobe, nalazit će se Turističko-informativni centar (koji bi se trebao preseliti iz prostora u kojem se sada nalazi), maketarska radionica koju bi vodio svjetski priznati maketar Željko Skomeršić iz Krka, izložbeni prostor, uredski prostori, dvorana za sastanke i drugo.

Na Škveru bi se posjetiteljima omogućilo da „uživo“ vide kako se grade drvene brodice, razgledaju radionicu i malu stalnu izložbu brodograditeljskog obrta obitelji Kraljić.

Na otvorenom bi se nalazilo tematsko igralište s auditorijem Gropi i konopi, tematska staza s raznim biljkama Zeleni krov Mediterana, tematsko dječje igralište Moreplovac, tematska plaža kod hotela Maestral, vidikovac na Lukobranu Malinska na dlanu te interaktivna fontana.

U sklopu toga mogli bi se održavati razna događanja, poput maritimnog festivala tradicionalnih drvenih brodica na Rivi i akvatoriju Malinske na kojem bi bile radionice izrade brodova, likovne radionice na temu mora i pomorstva, gastronomska ponuda tradicionalnih domaćih jela, zabavni sadržaji kao što su koncerti, kazališne i plesne priredbe te izlaganje i prodaja raznih prigodnih rukotvorina i suvenira. Na Jazu i novom trgu koji će biti ispred restorana Obala organizirat će se razna glazbena i druga događanja.

Predstavnice tvrtke Muze su uvjerene da bi ovaj muzejsko-interpretacijski centar postao jedan od većih i značajnijih atrakcija ne samo Malinske nego i cijelog otoka Krka.

Na ovaj su prijedlog dane neke primjedbe, a odnose se na neke nazive toponima i premalen prostor kojeg bi u sklopu Posjetiteljskog centra dobilo sportsko-ribolovno društvo Lastavica.

Načelnik općine Malinska – Dubašnica Robert Anton Kraljić zahvalio je Muzama na obavljenom poslu. Fascinirala ga je njihova želja za radom, za stvaranjem nečega, što su  na kraju pojačali strukom. Istaknuo je da ovo još nije konačna verzija projekta, još su mogući ispravci i promjene. Potrebno je da se projekt razradi u detalje kako bi se onda prihvatio kao krajnji dokument.


(MK)


FOTOGALERIJA:
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

Izvor: tekst i fotografije: otok-krk.org 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA