Održana javna rasprava o važnim infrastrukturnim projektima

Održana javna rasprava o važnim infrastrukturnim projektima

Svi nazočni u prepunoj vijećnici Općine Malinska-Dubašnica u petak, 28. listopada 2016. s najvećom su pozornošću slušali izlaganje urbanističko – arhitektonskog rješenja obalnog centra naselja Malinska te idejnog rješenja novo planiranog interpretacijskog centra.Radi se o velikom projektu koji je financijski nemoguće izvesti odjednom, kazao je načelnik Općine Malinske Robert Anton Kraljić, te će se zato raditi etapno. Za sljedeću godinu je u općinskom proračunu osigurano oko 3 i pol milijuna kuna te će se u stvarnost pretvoriti jedan dio ovog projekta.

Zasad još uvijek idejno rješenje zagrebačke tvrtke NFO koje je na prošlogodišnjem provedenom natječaju odabrano kao najbolje, predstavila je dipl.ing.arh. Kata Marunica, članica tima koji je izradio ovo idejno rješenje. U sklopu projekta koji obuhvaća cijeli obalni pojas Malinske, napravio bi se cijeli niz manjih, ali ne i manje važnih pratećih zahvata i projektnih rješenja kojima bi ukupna slika i ponuda Malinske trebale dobiti nove sadržaje i kvalitetu. Na cijelom dijelu malinskarske obale sadašnji asfaltni pokrov zamijenio bi se kamenim pločama, postojeća stabla bi se sačuvala, a planom bi se posadila nova, tako da bi se drvored prostirao duž cijelog obalnog pojasa Malinske.

Najviše zanimanje i kasnije raspravu izazvao je prostor ispred restorana Obala na kojem je planirano da se postavi spomenik hrvatskim braniteljima. Predstavljene su tri različite varijante, po jednoj bi to bio trg, druga je da se zadrži park, a treća tzv. „vodena“ varijanta.

Ovim bi se projektom produžila riva iza „Lastavice“, a nasipavanjem bi se poprilično povećao  prostor čime će Malinska dobiti mjesto na kojem će se moći održavati veće priredbe kao što su koncerti, festivali i slično.

Jedan od novih sadržaja bio bi interpretacijski centar radnog naziva „Bracerom prema zapadu“ ili „Kuća vele (velike) barke“, svojevrsnog suvremenog muzeja posvećenog tradicijskom plovilu, ali i cjelokupnoj maritimnoj i brodograditeljskoj baštini žitelja ovog dijela otoka Krka, a koji bi se izgradio na obali, u zoni sadašnje „Lastavice“. Vodeći se nastojanjem da se, osim skladnijeg i funkcionalnijeg uređenja obalnog pojasa ovog vrlo posjećenog otočnog turističkog središta, ono obogati i kvalitetnim turističko-promocijskim, kulturnim i zabavnim sadržajima, malinskarska je lokalna uprava zadatak kreiranja idejnog rješenja tog interpretacijskog centra povjerila predstavnicama renomirane domaće tvrtke Muze, specijalizirane za kulturni turizam i kreiranje uspješnih baštinskih atrakcija. Projekt je predstavila predstavnica te tvrtke Mirna Draženović.

U sklopu tog Centra svoj će prostor (urede i skladišta) dobiti malinskarski jedriličarski klub i sportsko-ribolovno društvo Lastavica. U ovom multifunkcionalnom Centru, uz popratne sadržaje poput sanitarnog dijela, spremišta i garderobe, nalazit će se Turističko-informativni centar (koji bi se trebao preseliti iz prostora u kojem se sada nalazi), maketarska radionica, izložbeni prostor, dvorana za sastanke i drugo, a na otvorenom dijelu nalazit će se auditorij i tematsko dječje igralište. Ovaj bi muzejsko-interpretacijski centar postao jedan od većih i značajnijih atrakcija ne samo Malinske nego i cijelog otoka Krka.

Na kraju je općinski načelnik Kraljić istaknuo da je ovo bilo prvenstveno predstavljanje ovih projekata o kojim će se još više puta raspravljati, najavio je skorašnje dvije radionice, uskladit će se sve primjedbe i prijedlozi, a konačni „amen“ reći će Općinsko vijeće Općine Malinska – Dubašnica.

Izvor: otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA