Dodjeljene nagrade u akciji Otočna rožica 2016

Dodjeljene nagrade u akciji Otočna rožica 2016

U prekrasnom prostoru atrija samostana franjevaca trećoredaca sv. Marije Magdalene u Portu pokraj Malinske, u petak, 30. rujna 2016., uoči blagdana sv. Franje Asiškog, zaštitnika prirode, održana je završna svečanost dodjele priznanja i nagrada najboljima u devetoj po redu Otočnoj rožici.Manifestacija Otočna rožica izuzetna je akcija biranja najljepših vrtova, balkona i javnih površina na području otoka Krka. Pokrenula ju je Turistička zajednica otoka Krka 2007. godine u suradnji sa svim turističkim zajednicama na otoku u cilju podizanja kvalitete uređenja okoliša i vrtne kulture. Izuzetno je važno posebice na otoku koji uz turizam promiče i svijest o zaštiti okoliša kroz slogan najveće komunalne tvrtke „Ponikve – eko otok Krk“, raditi i na unapređenju turističkog proizvoda kroz oplemenjivanje životnog prostora, a sve više i javnih i održivih površina. Ove je godine to okrunjeno velikim priznajem, kako je rekla direktorica TZ otoka Krka Majda Šale, plasmanom našega otoka među prvih trideset Global Green Destinations (Svjetskih zelenih odredišta).

Dužnost moderatora na ovoj je svečanosti odlično obavila Diana Blažević, a nazočne su pozdravili gvardijan Samostana fra Josip Vrdoljak te načelnik Općine Dobrinj i predsjednik TZ otoka Krka Neven Komadina, a o samoj Otočnoj rožici nazočne su upoznali članovi povjerenstva Dobrila Kraljić i Hrvoje Skorup.

Na temelju prikupljenih prijava koje su tekle u lipnju ove godine, stručno ocjenjivačko povjerenstva koje su činili Dobrila Kraljić, Hrvoje Skorup David Mrakovčić, Ivica Brozić, Ivan Jurešić, Slavica Grgurić i Mladen Radoslović obišlo je sve prijavljene lokacije i donijelo odluku koje su od njih najbolje. Pobjednicima su uručene staklene statue koje je izradio Valter Stojšić.

U kategoriji klasičan vrt najboljim je proglašen onaj Mire Labaš Bencek iz Omišlja, ispred vrtova Marije Galetić iz Malinske i Željke Fugošić iz Šila.

Titulu najbolji održivi vrt dobio je vrt Dječjeg vrtića „Katarina Frankopan“ iz Krka, drugoplasirani vrt je Antuna Petrovića iz Krasa, a trećeplasirani Silvane Gržetić Goić iz Njivica.

Najboljom javnom površinom proglašena je ona koju uređuje TD Komun iz Dobrinja, drugo je mjesto pripalo KD Črnika iz Punta, a treće TD Baška.

Bilo je zanimljivo slušati predsjednicu povjerenstva mr.sc. Dobrilu Kraljić s kakvim je oduševljenjem opisivala sve ove nagrađene vrtove i javne površine.

Za glazbeni ugođaj pobrinula se Glazbena škola Mirković iz Opatije tako da je nekoliko pjesama otpjevala Stefany Žužić uz klavirsku pratnju prof. Nataliye Marycheve, a veliki pljesak bio je upućen zboru časnih sestara Svetog Križa koje su izvele pjesmu sv. Franje „Bratu sunca“.

U atriju Franjevačkog samostana postavljena je izložba fotografske dokumentacije svih nagradom ovjenčanih vrtnih i hortikulturnih površina koja će se moći razgledati sljedećih desetak dana.


Izvor: portal www.otok-krk.org i Visit otok Krk

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA