Počela s radom samostalna Osnovna škola Dubašnica

Počela s radom samostalna Osnovna škola Dubašnica

U ponedjeljak, 05. rujna 2016. godine počela je s radom samostalna, matična Osnovna škola Dubašnica, kao treća osnovna škola na otoku Krku, nastala odvajanjem od Osnovne škole Fran Krsto Frankopan, Krk.


Osnovna škola Malinska-Dubašnica danas broji 243 učenika čime su ostvareni uvjeti za dobivanje statusa osnovne škole. Ukupna vrijednost investicije radova na proširenju postojećih kapaciteta škole dogradnjom jedne učionice iznosi 900 tisuća kuna od čega je Primorsko-goranska županija, u suradnji s Općinom Malinska-Dubašnica, sufinancirala projekt u iznosu od 200 tisuća kuna.


Svečanosti su prisustvovali župan Zlatko Komadina, njegova zamjenicu Marina Medarić, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, krčki gradonačelnik Darijo Vasilić, načelnik Općine Dobrinj Neven Komadina i mnogi dugi. Program je vrlo uspješno vodila učenica Sara Stanković, a nastupili su s pjesmom, plesom i recitacijama učenice i učenici ove malinskarske škole.


Privremena ravnateljica škole Milena Žic pozdravila je sve nazočne i u prigodnom govoru objasnila kako škola u Malinskoj raste iz dana u dan, biva sve složenija i kvalitetnija, te je, kao uporišna točka cijeloga mjesta, iznjedrila brojne uspješne sportaše i mnoge druge koji uspješno djeluju ne samo u ovoj općini i županiji, nego i diljem Lijepe Naše. Na kraju se zahvalila Županiji i Općini na prepoznavanju važnosti osnivanja vlastite matične škole.


Načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Anton Kraljić ukratko je opisao povijest ove škole od 1900. godine kada je, zahvaljujući popu Mihovilu Mužiniću Mužini, izgrađena, pa sve do ovog osamostaljenja danas. Spomenuo je i 1993. godinu kada je škola potpuno izgorjela, a s njom i sva pripadajuća dokumentacija. Škola je ponovno izgrađena već 1994. godine, dobila je obnovljeno igralište, sportsku dvoranu, nove učionice i kabinete.  Načenik Kraljić  je istaknuo da će škola najvjerojatnije dobiti ime jednog od zaslužnih Dubašljana, ali o tome će odlučiti sami stanovnici ove Općine.


Osnivanje matične osnovne škole za našu općinu je statusna promjena koja predstavlja jamstvo kvalitetnog organiziranja rada i obrazovanja kao zalog za budućnost te našu ostavštinu. Od osnutka Općine, ovo je za nas najvažniji dan koji Malinska i zaslužuje te smo zbilja zahvalni Županiji na prepoznavanju potreba našeg kraja – poručio je načelnik Kraljić.


Prioritet ulaganja Primorsko-goranske županije su investicije u odgoj i obrazovanje obzirom na to da su djeca naše najveće blago i vrijednost a novom školom, djeci u Malinskoj, osigurana je odgovarajuća razina kvalitete obrazovanja – poruka je župana Zlatka Komadine koji je naglasio kako školski prostori nisu samo centar obrazovanja već i centar okupljanja, odrastanja te njegovanja kulture sportskoga duha uz najavu kako se na otoku Krku grade još dvije škole, u Baški i Puntu čije je otvorenje u planu tijekom sljedeće godine.


Prilagodba: portal otok-krk.org. , Autor: Milo


FOTOGALERIJA:

Slike: Ivica Brusić – Brujo


FOTOGALERIJA II:

 

Slike preuzete s portala Osnovne škole Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA