Sveti Apolinar i Godina milosrđa 

Sveti Apolinar i Godina milosrđa 

Sveti Apolinar, podrijetlom iz Antiohije, umro je 23. srpnja, ali liturgijski mu je spomen-dan  20. srpnja. Prvi oskudni zapis o svecu je iz Jeronimovog Martirologija koji dolazi s početka 5. stoljeća u kojem ga se predstavlja kao „ispovjednika” i „svećenika” te ga se časti 23. srpnja.

Sveti Petar Krizolog (425 – 451), naučitelj Crkve, opisuje sv. Apolinara dajući neke povijesne informacije o životu sveca: …zbog svoje je vjere podnio razna mučenja i prolio svoju krv, umirući od zadobivenih ozljeda


U Rimskom martirologiju iz 1582. godine (katoličkoj liturgijskoj knjizi u kojoj su kalendarskim redom zabilježena imena svetaca s kratkim životopisom) opisuje ga se kao: …biskupa koji je među ljudima naučavao neizmjerno bogatstvo Kristovo, predvodio stado kao dobri pastir, te je počastio ravensku Crkvu svojim slavnim mučeništvom


Prema jednom svjedočanstvu o mučeništvu sv. Apolinara, koje datira iz vremena nadbiskupa Maura (642 – 671), napisano je da je Apolinara sv. Petar poslao propovijedati u Ravennu. Ondje je podnio mučeništvo u vrijeme cara Vespazijana. Po toj tradiciji, 44. godine Apolinar je pratio sv. Petra iz Antiohije u Rim (gdje također postoji bazilika naslovljena na njega) te postaje prvi biskup Ravenne. Kada je došao u grad, izliječio je ženu gradskog suca, što je dovelo do obraćenja i krštenja cijele obitelji. Kada je sudac to saznao, dozvao je sveca prisiljavajući ga da se žrtvuje poganskom božanstvu Jupiteru. Budući da se nije želio odreći vjere u Isusa Krista, pretukoše ga i ostaviše na cesti. Iz Ravenne je protjeran, a pri povratku je opet mučen i umire od ranjavanja 23. srpnja.


Papa Franjo proglasio je ovu godinu Godinom milosrđa za cijelu Crkvu. Milosrđe dolazi od  lat. riječi misericordia koja u sebi sadrži dvije riječi: miseria – bijeda, i cor, cordis – srce. Dakle, označava otvoreno srce prema bijednima i nevoljnima. Upravo životopisi svetaca su nam poticaj da ovu godinu proživimo u djelotvornoj ljubavi prema bližnjima. Ljubiti bližnjega znači ujedno i biti milosrdan. Poput sv. Apolinara mučenika, svaki čovjek doživljava ponekad, češće ili rijeđe, da drugi ne prepoznaju i ne cijene njegovo djelo i ne uzvaćaju njegovu ljubav. Što onda učiniti? Kako odgovoriti na nepravdu u životu? Moto Godine milosrđa su Isusove riječi: Budite milosrdni kao Otac, a sv. Pavao piše u poslanici Efežanima: Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni, praštajte jedni drugima, kao što i Bog u Kristu nama oprosti. Od Isusa Krista i sv. Stjepana, od sv. Apolinara do Sv. Oca Pija iz Pietrelcine i sv. Leopolda Mandića koje je papa Franjo proglasio zaštitnicima Godine milosrđa, do danas, mnogi su se ovim riječima ne samo divili, nego su i dokazali da je ta ljubav moguća, darujući svoj život u službi za braću.  

I mi smo pozvani u našem svakodnevnom životu, u odnosu s članovima obitelji, kolegama na poslu i susjedima, na način nama svojstven, ispuniti ovu riječ da ne ostane samo lijepa želja i utopija, nego da bude nit vodilja u našem životu.

gp1

Slika sv. Apolinara dio je golemog mozaika u bazilici sveca u Ravenni. Sv. Apolinar je predstavljen kao pastir koji je povezan s ovcama crvenom niti. Ta nit označava krv Kristovu koja povezuje vjernike u Crkvi. Može se primijetiti da polazi od desne ruke sveca i povezana je na vrat ovce koja se nalazi s njegove desne strane (nit povezuje mnoge druge ovce koje se ne vide na ovom fragmentu).

Autor: Marin Dašek, župnik Župe sv. Apolinara (Objavljeno u listu Naši zvoni, br. 74)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA