Pri kraju su pripreme za arhitektonsko uređenje središta Malinske

Pri kraju su pripreme za arhitektonsko uređenje središta Malinske

Potkraj mjeseca lipnja održan je prvi zajednički sastanak predstavnika Županijske lučke uprave na čelu s ravnateljem Anđelkom Petrinićem i Općine Malinska-Dubašnica za projekt koji je kandidiran u ožujku 2016. godine na EU fondove, temeljem natječaja Interreg ADRION 2014-2020.


Radi se o financiranju i dobivanju sredstava za projektnu dokumentaciju uređenja središta Malinske za koju je u Proračunu ove godine predviđeno oko pola milijuna kuna. Opsežni projekt uređenja središta Malinske, koji je nakon međunarodnog natječaja u proljeće 2015. godine dobila grupa arhitekata NFO d. o. o. iz Zagreba, preklapa se u novije vrijeme i s projektom malinskarskih volontera Bracerom prema Zapadu, s idejom kako će se u budućnosti urediti područje Novog mula na području koje danas zovemo Na Lastavici. To bi uskoro trebao postati trg namijenjen za društveni sadržaj, ljetnu pozornicu, te prostor tradicijskih plovila i izgradnje replike mandraća koji su nekad krasili sva mjesta naše vale.


Na tragu takvog razmišljanja sastali su se u Općini na zajedničkom sastanku svi sudionici kojima je povjeren izgled ovoga budućeg dijela malinskarske uvale. Prisustvovali su predstavnici Županijske lučke uprave, Općine, tvrtke Muze d.o.o., točnije Dragana Lucija Ratković koja će osmisliti predstavljanje malinskarske tradicionalne maritimne baštine, te Grga Frangeš iz tvrtke Mjesto pod suncem, etnolog i konzervator, kojemu je još 2014. godine povjerena buduća etnopriča povijesnog područja Dubašnice putem uređenja Kuće dubašljanske baštine u Bogovićima. Na taj su se način upoznali i povezali svi sudionici nadležni za građevinsko uređenje rive i središta. Kako uskoro počinje građevinski dio uređenja središta, započet će se s područjem od Erste banke i parka ispred budućeg hostela te sadašnjeg restorana Riva na Malom mulu, i polako će se širiti prema staroj kamenoj ribarnici i crkvi sv. Nikole kao i u smjeru prema Lastavici nakon što se donesu (ciljane) Izmjene Urbanističkog plana Malinske i Prostornog plana što se planira potkraj ljeta.


Sve što smo na ovom sastanku ustvrdili, predstavit ćemo široj javnosti, svim zainteresiranim građanima na prezentaciji dosad učinjenog, kao i na radionicama koje će voditi predstavnici tvrtke Muze d. o. o. najesen, najvjerojatnije u listopadu.

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA