Duboka je povezanost kulturne i gastronomske baštine našega kraja

Duboka je povezanost kulturne i gastronomske baštine našega kraja

Duboka je povezanost kulturne i gastronomske baštine našega kraja. Treće izdanje manifestacije Dubašljanska gaštronomija – grišnome fra Karlu u čast, u organizaciji Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak, potvrdilo je važnost povratka našoj kulturno-povijesnoj, jezičnoj i gastronomskoj baštini. Već tradicionalno, druga subota u rujnu na Trgu Ivana Klobučarića bila je rezervirana za putovanje u prošlost nadahnuto pseudotekstom Branka Fučića iz 1996. godine pod nazivom Gaštronomija grišnoga fra Karla z Dubašnice.

Povjesničar umjetnosti i erudit Branko Fučić ostavio je neizbrisiv trag u proučavanju i očuvanju kulturne baštine Istre i Kvarnera, a ta knjižica svjedoči o raznolikosti njegovog talenta u kojoj nas autor u 18 izmaštanih recepata vodi na prijelaz iz 17. na 18. stoljeće. Fučić pritom vješto povezuje humor, lokalnu svakodnevicu i dubinsko poznavanje povijesti Dubašnice, dočaravajući ne samo bogatstvo lokalnog jezika i književnog izraza, nego i duboku povezanost kulturne i gastronomske baštine našega kraja.

Fučićevim stopama

Skromnim samostanskim receptima osmišljenim na temelju dostupnih sezonalnih namirnica, Fučić nam dočarava simbolično mjesto hrane u svakodnevici naših predaka. Time on spaja prošlost i sadašnjost, a da bismo sva ta znanja sačuvali i za budućnost, naša je skromna ambicija nastaviti Fučićeve napore revitalizacije – ne samo čuvanjem pisanih tragova i sjećanja, nego i njihovim suvremenim oživljavanjem. Stoga manifestacija Dubašljanska gaštronomija okuplja zajednicu, zaljubljenike u jezik i gastronomiju, te ih povezuje s baštinom koja je jednako vrijedna danas kao i u stoljećima kada je nastajala.

Ovogodišnja je tema bila posvećena plodovima drmuna, šumskim i poljoprivrednim resursima koji su stoljećima hranili lokalnu zajednicu. Zec, broskva, žir i gljive, simboliziraju autentične
okuse našeg kraja, koje danas reinterpretiramo suvremenim jelima, poštujući sezonalnosti i načela održivosti. Konceptualni okvir manifestacije oslanja se na projekt SReST – Socially Responsible
Slow Food Tourism in the Danube Region, koji povezuje poljoprivredu, lokalnu proizvodnju i turizam te potiče društvenu odgovornost, očuvanje krajobraza i identiteta. Načela slow food pokreta – ukusna, čista i pravedna hrana – utkali smo u svaku fazu događanja.

 

 

Marin Pleše

Zajednički do velikog priznanja

Poseban doprinos manifestaciji ponovno je dao Marin Pleše, čije se kulinarsko umijeće, kao i restoran Vilu Rovu, prepoznalo i uvršteno je u Michelin vodič za Hrvatsku 2025. godine.
Njegova kreativna interpretacija plodova drmuna daje manifestaciji snažan gastronomski potpis koji povezuje lokalnu tradiciju s vrhunskom suvremenom kuhinjom. Marin Pleše istinski je zaljubljenik u prirodu i baštinu dubašljanskog kraja te je neizmjerna čast i zadovoljstvo surađivati s njim već treću godinu u nizu, ne samo kao s izvrsnim chefom, nego i osobom koja je spremna prihvatiti izazov, ponekad i riskirati, a uvijek razgovarati i razvijati koncept koji će u najvećoj mogućoj mjeri razveseliti naše mještane i posjetitelje. Večer je obogaćena zvučnom kulisom Fučićeva teksta u interpretaciji Iva Šabalje, kojemu se želimo posebno zahvaliti na doprinosu, kao i Petrici Mrakovčić koja je pridonijela razvoju rječnika lokalnih namirnica koji smo uvrstili u brošuru manifestacije.

Upravo zahvaljujući takvim suradnjama, u kojima se isprepliću istraživanja kulturnih djelatnika, umijeće vrhunskog chefa, rad lokalnih proizvođača i podrška Turističke zajednice Kvarnera i Turističke zajednice Općine Malinska-Dubašnica, manifestacija je postala dio inicijative Kvarner – Europska regija gastronomije 2026., čime se dodatno potvrđuje njezino značenje u predstavljanju i razumijevanju Kvarnera kao regije bogatstva različitosti.

Vrijednost broskve za zdravlje…

U sklopu manifestacije održali smo i nekoliko popratnih aktivnosti. U četvrtak, 11. rujna, u prostoru Interpretacijskog centra maritimne baštine DUBoak u Malinskoj, Mario Zaccaria,
predsjednik udruge Brsečki česan, održao je predavanje o značenju i potencijalu autohtone kvarnerske vrste – brsečke broskve. Okupljeni su imali priliku čuti više o suradnji udruge i Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, čiji je cilj valorizirati i zaštititi tu povrtnicu, propisati smjernice za njezin uzgoj te potaknuti njezinu širu primjenu u prehrani i gastronomiji.

Naglašeno je da broskva, iako skromna u vrtovima, ima golemi potencijal za prehrambeni suverenitet i zdravlje lokalne zajednice. Istog je dana u večernjim satima, u Kući dubašljanske baštine,
otvorena izložba fotografija posvećena bioraznolikosti i agrobioraznolikosti dubašljanskog drmuna. Predstavljene su 24 fotografije, uglavnom nastale na radionici u travnju, kada su polaznici pod vodstvom fotografa Hrvoja Kosira tijekom interpretacijske šetnje istraživali krajobraz i učili vizualno pripovijedati.

…i žira hrasta medunca u suvremenoj prehrani

U petak, 12. rujna, u DUBoaku je održano predavanje Jasmine Lukinac i Marka Jukića s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Predavači su publici približili mogućnosti korištenja žira hrasta medunca u suvremenoj prehrani – od prerade u brašno do pripreme raznovrsnih proizvoda. Okupljeni su se mogli upoznati s nutritivnim vrijednostima žira, čuti iskustva proizvođača i kuhara te kušati zanimljive delicije od te gotovo zaboravljene namirnice.

Uoči središnjeg djela manifestacije, održana je panel-rasprava „Od drmuna do pijata“, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz područja šumarstva, lovstva, veterine i gastronomije: Toni Kraljić, Renato Vičević i Zdravko Tomšić, a raspravu je moderirala interpretatorica baštine i PR menadžerica Irina Ban. Govorilo se o bioraznolikosti drmuna, tradicijskom gospodarenju šumama, održivosti lovstva, kvaliteti divljači i šumskih plodova kao namirnica, ali i o izazovima te mogućnostima njihove valorizacije u  budućnosti.

Želimo zahvaliti Turističkoj zajednici Kvarnera, Turističkoj zajednici Općine Malinska-Dubašnica, Vili Rovi, Pier bakery i svim izlagačima na popratnom sajmu lokalnih proizvoda. Zahvaljujemo
i Tamari Nikolić Đerić koja nam je i ove godine pomogla osmisliti manifestaciju. Sigurni smo da ćemo ugodno iznenaditi konceptom i sljedeće godine, a sve one koji nam se nisu pridružili
ove godine pozivamo da to svakako učine nagodinu.

 

Posjetitelji su imali priliku degustirati četiri jela: Neč za ki ne ji meso, Neč na žlicu, Neč na žlicu i Neč slatko

 

 

tekst: T. Volarić, foto: H. Kosir, DUBoak

 

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA