Šteta od nevremena 18. studenoga iznosi oko 9 milijuna kuna

Šteta od nevremena 18. studenoga iznosi oko 9 milijuna kuna

Poštovani Dubašljani i Mihojci, brojni stalni i privremeni stanovnici, naši dragi iseljenici s područja Općine Malinska-Dubašnica,

evo nakon ponovne uspostave Općine 1993. godine i početka izlaženja općinskog glasila u svibnju 1998. godine, upravo je u vašim rukama 100. jubilarni broj lista Naši zvoni. Mogu slobodno reći da njegov naziv dobro opisuje prsten svih naših zvona crkvi i kapela, počevši od samostanske crkve sv. Marije Magdalene u Portu, preko kapela u Turčićima, Sv. Antonu i Sv. Ivanu, Barušićima, Žgombićima, Sv. Vidu te do nove malinskarske kapele sv. Nikole; tako lijepo zaokružuju našu Općinu, voljenu nam morsku valu i središnju župnu crkvu sv. Apolinara u Bogovićima.  Kao što je i to vrijeme prošlo brzo, protekla je prebrzo i ova 2022. godina po svemu rekordna, u pozitivnom, ali i onom negativnom smislu. Srećom ipak smo se barem naizgled riješili bolesti COVID-19, ali zato nam je odjednom jedno zlo zamijenilo drugo i dogodio se rat u Europi koji, nažalost, u mnogočemu naliči na onaj koji smo prije 30-ak godina imali na tlu naše Hrvatske i koji nam je prouzročio mnogo žrtava i šteta. Iako naizgled daleko na istoku Europe, ta velika nesreća itekako utječe na gospodarstvo, sigurnost i stabilnost naše male i ranjive domovine.

 

U fazi traženja proglašenja prirodne nepogode

 

Imali smo i rekordnu turističku sezonu koja po broju noćenja i dolazaka gotovo nadmašuje 2019. godinu, no značajno je za spomenuti da osim „špice“ bilježi i rekordne rezultate u rujnu i listopadu. S druge strane imamo i situaciju da smo već u kolovozu bili na rubu odluke da prekinemo navodnjavanje zelenih površina i prekomjerno trošenje vode tuševa na plažama zbog redukcije koja nam je stalno bila bliska opcija i koju je spasio samo dovod vode s kopna u najkritičnijem razdoblju na kraju kolovoza.

Nakon rekordne suše u ljetnim mjesecima, bez doslovno kapi kiše i nikad tako toplog listopada, nastupilo je razdoblje velikih kiša u studenom koje je 18. studenoga kulminiralo bujicama, poplavom i visokim vodama koje ni najstariji stanovnici Dubašnice i otoka Krka ne pamte. Ono što je bilo simptomatično je da su se sva polja napunila vodom na području između gornjih sela i vale, a posebice Polje kremensko i Polje dubašljansko, kao i svi dolci Poganke i Svetoga Antona koji su se na kraju izlili klancima i cestama prema Malinskoj, Bogovićima, Milčetićima, Zidarićima i Vantačićima te učinili nam veliku štetu na javnim površinama, prometnicama i infrastrukturi i imovini građana na njihovim privatnim objektima.

Po tom smo pitanju u fazi traženja proglašenja prirodne (elementarne) nepogode kako bismo barem manjim dijelom mogli pokriti goleme troškove koji skupno (javne površine i općinska imovina + štete na privatnim objektima) preliminarno iznose oko 9 milijuna kuna, što daleko prelazi 20 posto izvornih prihoda naše jedinice lokalne samouprave, što je jedan od uvjeta za proglašenje prirodne nepogode.

siline voda nije uspjelo zaštititi svojim sustavima oborinske odvodnje, razgovarat ću s Hrvatskim vodama kako bismo zajedno iznašli rješenje kojim bismo pokušali spriječiti ili barem ublažiti ovakve događaje u budućnosti.  Naočigled sviju sada možemo tvrditi da se klimatske promjene neće događati samo u bliskoj budućnosti, jer im praktički svakodnevno svjedočimo. Naime, imamo zapise s privatnih meteoroloških stanica da je toga kobnog, 18. studenoga, u vremenskom razdoblju od samo tri sata (između 5 i 8 sati ujutro) palo oko 150 litara kiše. U Sv. Antonu je od pola noći do 10 sati ujutro palo 198 litara, s činjenicom da je i prethodnih dana padala kiša i natopila polja.

 

 

U planu je sagraditi Vatrogasni dom u Poslovnoj zoni Barušić

 

Ovim putem zahvaljujem svima koji su istog dana dali sve od sebe da se stanje u Malinskoj i pogođenim mjestima vrati u normalu. Posebice zahvaljujem vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Krk, našem Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Malinska-Dubašnica kojima su odmah upomoć uskočili DVD-ovi susjednih nam općina, kao i MUP-u; županijskim službama, Crvenom križu i naposljetku našem Komunalnom društvu Dubašnica. Moram spomenuti pomoć brojnih volontera, a želim naglasiti da ćemo tijekom 2023. godine iznaći neki način pomoći najoštećenijim kućama i najugroženijim obiteljima koje su pretrpjele veliku psihološku i napose materijalnu štetu. Sada je vidljivo da napori u izgradnji oborinske odvodnje imaju svoj smisao, ali često nisu dostatni za ono što nam klimatske promjene donose, a kao zaključak nameće se i „zdravonarafski“ da treba sagraditi novi Vatrogasni dom u Poslovnoj zoni Barušić, koji će imati i svoju društvenu namjenu. To je glavni kapitalni projekt vrijedan više od 12 milijuna kuna za mandatno razdoblje 2021. – 2025. koji je upravo sada u procesu izdavanja građevinske dozvole kako bismo ga mogli prijaviti na natječaje EU-a koji potiču izgradnju tako važnih infrastrukturnih objekata za lokalnu zajednicu.

 

Besplatna obiteljska ulaznica za posjet Interpretacijskom centru DUBoak

 

Od projekata na koje smo posebno ponosni, moramo naglasiti Interpretacijski centar DUBoak koji je zaživio u punom kulturološkom, povijesnom i turističkom smislu, a kako vidimo postao je i ishodište svih onih koji navrate u Malinsku i žele pogledati valu u cijeloj svojoj veličini. Jer, moramo priznati, da je pogled, posebice zalazak sunca s terase navedenog objekta u parku Rupa, neodoljiv. Stoga smo odlučili pozvati vas i dodijelili vam svima božićni poklon – besplatnu obiteljsku ulaznicu, kako biste se pobliže upoznali s osobljem i svime onime što se predstavlja u centru, od maritimne i povijesne baštine, do običaja i govora naše lijepe Dubašnice. Upravo sada započinjemo i s popločavanjem kamenom prostora između istezališta, trga i Interpretacijskog centra vrijednog oko 2,3 milijuna kuna.

Započelo je i uređivanje prostora stare ribarnice, nekadašnjeg fotostudija na Rivi velike barke, koju smo namijenili za potrebe plasmana otočnih proizvoda, posebice naših OPG-ova kao i vrlo kvalitetnih prehrambenih proizvoda naše prijateljske Općine Lovas kroz plavo-zelenu priču koju ćemo nastojati osmisliti već za sljedeću turističku sezonu.

U projektiranju smo i nastavka uređenja Rive u smjeru Jaza, kao i onog na prostoru naše Turističke zajednice.

Projektira se i plaža Vrulja (od smjera škvera do Drage), ali zato je potrebno najprije katastarski i vlasnički izložiti područje zbog brojnih nepravilnosti sadašnjeg katastra na tom području. Stoga želim napomenuti da obnova zemljišnih knjiga i katastra nove k. o. Malinske-Dubašnice teče svojim ubrzanim tijekom upravo na području središta Malinske, Bogovića i zone Haludova koje je izloženo, i čeka se još samo obrada prigovora izrađivača izmjera 2006. godine, Zavoda za fotogrametriju iz Zagreba.

Ponosni smo i zahvalni privatnim vlasnicima na području Ćufa s čijom suglasnošću možemo prionuti izgradnji nastavka Rajske ceste u dužini od oko 250 metara i budućeg spoja s Općinom Omišalj na području rta Ćuf. Na tom se području također prionulo radovima izgradnje iskopa velikih bazena biološkog pročistača, a investitor je Ponikve voda kroz EU projekt.

Na drugoj pak strani naše malinskarske vale u toku su završni radovi na uređenju luke Porat vrijedni oko 4 milijuna kuna uz financiranje Ministarstva mora i manjim dijelom Općine Malinska-Dubašnica i Županijske lučke uprave Krk.

Prionuli smo također uređivanju mnogih uništenih biciklističkih i pješačkih staza, nerazvrstanih cesta, kao i Ulice Nikole Tesle koja je ionako bila predviđena za iskop oborinske odvodnje koja ide do Ulice Branka Fučića. Prolaskom ispod ceste trebala bi skupiti vode na mjestu buduće retencije u sadašnjoj šumici pored ugostiteljskog obrta Intrada. Također se na više mjesta sanira ili rekonstruira oborinska odvodnja koja nije zadovoljavajuće rješavala ulice i time nanosila štete postojećim objektima, kao u primjerice Ulici Ivana Zajca i njenom spoju s Kvarnerskom.

Treba spomenuti da se gradi i autobusno stajalište u Zidarićima upravo zbog veoma opasnog stajališta, posebice školske djece na županijskoj cesti pored skretanja za Turčić.

U uvali Rova dovršava se i sportsko vježbalište na otvorenom, financirano EU novcem.

Nažalost, na neke natječaje koje je Općina ujesen objavila za izgradnju novog stajališta Sv. Anton i izgradnju Zelene tržnice na Markatu nitko se nije javio ili su pak ponude bile mnogo skuplje od procijenjene vrijednosti pa će se ti natječaji ponoviti u 2023 godini.

 

Potrebno nam je mnogo optimističnog razmišljanja

 

Stanovništvo naše Općine s posebnim interesom iščekuje donošenje VII. izmjena Prostornog plana Općine MalinskaDubašnica koje se sada nakon pozitivne verifikacije županijskog Zavoda za prostorno uređenje u Rijeci nalaze na obradi u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, i tek nakon njihovoga pozitivnog odgovora bit će upućene na Općinsko vijeće Malinska-Dubašnica. Ono ih mora izglasati većinom glasova kako bi objavom u Službenim novinama Primorsko-goranske županije postale važeće. Potom će se odmah ući u izradu izmjena urbanističkih planova Malinske, Rove, Bogovića i poslovnih zona kako bi se sve uskladilo s, nadajmo se, novim i malo životnijim Prostornim planom Općine Malinska-Dubašnica.

Nakon donošenja Proračuna prionut će se brojnim radovima, od izgradnje boćališta u Oštrobradićima čija je javna nabava u tijeku, parkirališta i cesta na Rovi, u Grdinama i Svetom Ivanu, brojnih oborinskih odvodnji, te gradnji nekoliko sunčališta na pomorskom dobru.

Bit će mjesta i za popločavanje morske šetnice na području od hotela Vila Rova u smjeru hotela BlueWaves te jednog dijela šetnice u Vantačićima, no o svim novim projektima bit ćete izviješteni u 101. broju Naših zvoni, za Uskrs 2023. godine.

Uz brojne kulturne programe za vrijeme adventa i blagdana sv. Nikole, bez obzira na veoma kišna vremena, zakoračili smo u smjeru božićnih blagdana i nove nam 2023. godine. Da bi vam bila sretna i uspješna, potrebno je puno optimističnog razmišljanja, zdravlja i sreće, uz želju da nam bude mira i ljubavi za naše najmilije, naš otok, domovinu i Europu. Uz posebnu želju da rat u Ukrajini prestane i da ekonomska kriza posustane, srdačno vas pozdravljam i od srca želim sretan Božić i zdravu novu 2023. godinu.

 

Robert Anton Kraljić,

načelnik Općine Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA