Popis stanovništva, kućanstava i stanova započinje 13. rujna

Popis stanovništva, kućanstava i stanova započinje 13. rujna

Državni zavod za statistiku između 13. rujna i 17. listopada 2021. godine provodit će Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj, i to u dvije faze i na dva načina, a građani će sami moći izabrati model popisivanja koji im više odgovara.

 

Prva faza samopopisivanja kroz elektronički sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, a druga faza popisivanja koju provode popisivači od 27. rujna do 17. listopada. Oni će, osobno intervjuirajući, popisati sve one popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale, ali i obaviti kontrolu podataka prikupljenih tijekom prve faze Popisa.

 

Stoga, pozivaju se građani da se tijekom prve faze Popisa samostalno popišu kroz elektronički sustav e-Građani koji će za pristup popisnom upitniku koristiti Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav – NIAS. U tom će se razdoblju osim sebe moći samostalno popisati i sve članove kućanstva. Nakon ispunjavanja popisnog upitnika i njegovog uspješnog zaključavanja, odnosno slanja e-popisnice, ispitanik će dobiti jedinstvenu kontrolnu šifru koja predstavlja dokaz uspješno provedenog samopopisivanja. Kontrolnu šifru potrebno je zapisati, poslikati ili isprintati te sačuvati do druge faze Popisa kako bi se ustupila popisivaču radi kontrole obuhvata popisivanja. Važno je naglasiti kako se s jednom vjerodajnicom popisuje isključivo jedno kućanstvo i stan u kojem se obitava.

 

Cilj Popisa je utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i o obilježjima kućanstava i stanova. Rezultati Popisa, osim za analizu stanja utvrđenog Popisom, koristit će se i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja određenih pojava.

 

Popis se provodi prema stanju na dan 31. kolovoza 2021. godine u 24.00 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa.

 

Više informacija dostupno je na portalu www.popis2021.hr.

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA