Vrime je od trgadbe


Nakon dva školska sata uputili smo se, sa svom potrebnom opremom u vinograd, stare tenisice, škare od riza (vrtlarske škare), bočica vode, puno uzbuđenja i dobre volje. Nikako da stignemo, ali kada smo došli uzbuđenje je bilo na vrhuncu. Mate, učenik iz našeg razreda, je bio glavni, a kako i ne bi kada je to vinograd njegovog deda i none. Podijelio nam je kante u koje ćemo stavljati grožđe, rasporedio nas je u manje grupe, objasnio zadatak, a nama nije ništa drugo preostalo nego da se primimo posla. U nešto više od jednog školskog sata nabrali smo oko 300 kg grožđa. Pravi težaci! Nakon žurnade rabi se porefat. Za to su se pobrinule Matova mama i baka koje su za nas pripremile sendviče, raznovrsne kolače, sokove, vode, smokve… Usput smo sudjelovali i u berbi rajčica, pa smo vidjeli kako su veliki vrbenski pomidori, patlidžana, paprika, kukuruza. Toliko nam je bilo lijepo da smo se teška srca pozdravili s našim domaćinima gospođom Anicom i Darkom Brusićem, koji su nam spremili još i punu košaru smokava i grožđa za u školu.
Zahvaljujemo se obitelji Brusić ka se pokazala kako pravi kurtežan i ugostila nas da bolje ni ni mogla, a valjda smo i zameritali.
Već se sada radujemo novoj berbi nekih drugih plodova, ali o tome više dogodine.


Tekst i fotografije: Ivona Dundović-Ljutić, izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica


FOTOGALERIJA:


Povezane teme