Osmaši u Vukovaru

Od 26. do 27. veljače 2019. godine učenici osmih razreda boravili su u herojskom gradu Vukovaru, na terenskoj nastavi iz povijesti koju za sve osmaše u Republici Hrvatskoj organizira Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Osmaši su posjetili Vukovar u pratnji ravnateljice Nedeljke Turčić i svojih razrednika Andreje Fugošić – Bagara i Luke Savina.

O dvodnevnom posjetu Vukovaru piše Dominik Mešić, učenik 8.a razreda:

Naš je posjet Vukovaru počeo burno. Svi smo se skupili na autobusnoj stanici Štaciji oko 5:15 i nestrpljivo čekali autobus. Kada je autobus napokon došao i kada smo se smjestili na udobna sjedala, zabava je počela. Cijela vožnja bila je popraćena pjesmom i vedrim duhom, a društvo su nam pravili učenici iz Osnovne škole Punat i Vrbnik. Zabavljali smo se, pjevali, a neki su čak i zaspali. Stigli smo oko 11:30h u Vukovar, ispred vojarne. U 12:00h smo otišli na ručak, u restoran blizu vojarne. Tamo smo razgovarali i družili se. Nakon ukusnoga ručka, uputili smo se u samu vojarnu gdje smo imali dva predavanja koja su bila jako zanimljiva. Svako predavanje je trajalo sat vremena (možda malo više) te je većina slušala, a neki su zapisivali važne događaje i činjenice.

Nakon predavanja, smjestili smo se u sobe, ostavili torbe, kofere i ruksake.  Slijedila je vožnja brodom po prekrasnom Dunavom. Zaista nas je Dunav oduševio, tiha i skromna rijeka čiji se tok ispleće poput sudbina. Neki su izašli na krmu broda gdje su mogli udahnuti svježi zrak i osjetiti opojni miris ”lijepog plavog Dunava”. Nakon što smo sišli s broda, krenuli smo u kratku šetnjicu po Vukovaru te smo se svi zajedno slikali kod križa na ušću Vuke u Dunav. Prošetali smo Vukovarom te smo se vratili u vojarnu laganim koracima. Čim smo stigli, odmah smo se krenuli spremati za izlazak. Bilo je vrijeme za disko, i to na luksuznom, prostranom brodu! Sat i pol smo plesali, pjevali i zabavljali se. Zaista je bilo fantastično! Nakon diska, oko 21:30h, vratili smo se u naše sobe te smo se svi zajedno družili. U 23:00h gasila su se svjetla u hotelu pa je svatko trebao biti u svojoj sobi, u svome krevetu. Naravno, nitko se toga nije pridržavao. Zabavljali smo se do ranih jutarnjih sati igrajući lovice i slijepoga miša. Svi smo na kraju zaspali, san nas je obuzeo…

Sljedeće jutro, kada smo se probudili i obavili svoje potrebe, spremili smo se te stavili svoje torbe u autobus. Otišli smo na doručak te smo onda krenuli razgledavati znamenitosti grada Vukovara. Posjetili smo Vukovarsku bolnicu, Memorijalno groblje, Spomen-dom Ovčaru, Spomen-dom hrvatskih branitelja te samo polje Ovčaru gdje smo se pomolili za žrtve strašnog Domovinskog rata. Imali smo predavanje i o miru u robnoj kući Lavoslava Ružićke te na samome kraju kviz. Kviz se sastojao od dvadesetak pitanja koji će provjeriti znanje učenika o Domovinskom ratu. Luka Petar Bogović i Niko Gajzler predstavljali su našu školu te osvojili 3. mjesto!

Oko 16h krenuli smo prema našoj Malinskoj. Kao i na našoj ekskurziji, cijeli put bio je popraćen optimizmom i pjesmom! Neki su čak i prespavali veliki dio puta. U 22h ugledali smo naš dom, našu predivnu Malinsku. Posjet Vukovaru ostati će nam u lijepom sjećanju. Tek kada smo posjetili Vukovar, shvatili smo kako smo sretni što ne živimo u strahu, mržnji i ratu. Shvatili smo da čovjek mora biti pošten, ponosan i hrabar, jer to čini čovjeka. Vukovar nas je naučio da moramo voljeti i poštivati svoju domovinu.

Dominik Mešić


FOTOGALERIJA:Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.