Nagrada eko projektu Osnovne škole Malinska – Dubašnica: Hrast medunac

Početkom školske godine, naša je škola prijavila eko projekt Hrast medunac – Dub na natječaj koji organizira INA u suradnji s Novim listom, kojim nagrađuju najbolje školske eko projekte. Na natječaj je pristiglo čak 57 prijava školskih eko projekata iz cijele Hrvatske, a projekt naše škole nagrađen je trećom nagradom. Bravo!

INA i Novi list organiziraju ovaj, sada već tradicionalni, nagradni natječaj s ciljem jačanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša i poticanja učenika na aktivno uključivanje u ekološke projekte od koristi za njihove lokalne zajednice. Kao što smo već spomenuli, na natječaj je pristiglo 57 prijava školskih ekoprojekata iz cijele Hrvatske; vrtića, osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova. Tročlana komisija u sastavu dr. sr. Koraljke Vahtar-Jurković, pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, zatim Snježane Posjepal Tobijaš, rukovoditeljice Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša Rafinerije nafte Rijeka, i Brune Lončarića, voditelja posebnih projekata Novog lista, odabrali su tri najbolja školska eko projekta.

Prvu nagradu u ukupnoj vrijednosti od 7.000 kuna podijelile su dvije škole: OŠ Velika Mlaka za projekt Voštane umatalice za hranu – Voštalice i Tehnička škola Pula za projekt Navis. Drugu nagradu u ukupnoj vrijednosti od 5.000 kuna podijelili su: Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce, Koprivnica za projekt Učionica u sjeni duda (murve) i Dječji vrtić Križevci za projekt 1001 rajčica.

Treću nagradu u ukupnoj vrijednosti od 3.000 kuna podijelili su: Osnovna škola Malinska–Dubašnica za projekt Hrast medunac – Dub (Quercus pubescens) i Prva sušačka hrvatska gimnazija u Rijeci za projekt Održivi primorski vrt.

Nositelj projekta Hrast medunac – Dub (Quercus pubescens) je Ekološka grupa nižih razreda OŠ Malinska-Dubašnica, a koordinatorica projekta je učiteljica Ana Marija Šviderski – Jurinjak, voditeljica Ekološke grupe koju čine vrijedni mali ekolozi: Mara Bogović, Helena Tadejević, Julija Tadejević, Veronika Barbiš, Nina Latinović, Erona Bajramaj i Fran Hržić. Učiteljica Ana Marija osmislila je ovaj projekt, a svoju kreativost i entuzijazam uspjela je prenijeti na male ekologe koji su oduševljeno prihvatili ovaj lijepi projekt.

Projekt nam otkriva da je Hrast medunac (Quercus pubescens) najzastupljenija vrsta hrasta na našim otocima, u Istri i u priobalju, stoga postoji potreba da učenici bolje upoznaju tu biljku kako bi je mogli prepoznati i razlikovati od drugih biljnih vrsta i ostalih hrastova na našem području. Važno je znati da naša općina nosi naziv Malinska-Dubašnica i da svoje ime zahvaljuje upravo lokalnom nazivu za hrast medunac. U prošlosti taj je hrast imao važnu ulogu u životu lokalnog stanovništva i nastanka naselja Malinska.

Kroz realizaciju bogatog sadržaja ovog eko projekta projekta učenici će otkriti činjenice o vrsti hrasta – meduncu, njegov povijesni i današnji značaj za lokalno stanovništvo, uočiti stabla hrasta medunca u okolici Škole i promatrati ih tijekom izmjene godišnjih doba, uočavati promjene na biljci te voditi dnevnik promatranja, opisati idealne uvjete za rast medunca te štetnike koji ga napadaju, promatrati različite faze u klijanju, nicanju i rastu biljke, posjetiti lokalitet najstarijeg medunca u županiji (zaštićena priroda), izrađivati prigodne suvenire od različitih dijelova medunca te očuvati kulturni identitet Dubašnice i surađivati s lokalnom zajednicom.

Također, posaditi će nekoliko mladica od ploda u suradnji s lokalnim rasadnikom i voditi dnevnik promatranja, surađivati s lokalnim obrtnicima stolarima kako bi se upoznali s korištenjem medunca kao gradivnog drveta te surađivati s lokalnim rasadnikom i ekološkom Udrugom Termen iz Malinske o koristi medunca u zdravstvene i ostale svrhe.

Čestitke učiteljici Ana Mariji i našim malim čuvarima prirode na osvojenoj nagradi i na vrijednom radu u ovom zanimljivom eko projektu.

Alenka Žužić


FOTOGALERIJA:Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Povezane teme