U malinskarskom škveru uređena je pasara Božjan

Početkom mjeseca lipnja brodograđevnom je obrtu u Malinskoj povjeren zadatak djelomične obnove općinske barke Božjan te njezine prilagodbe za mogućnost prihvata oglavnog jedra i floka. S iznimnim zadovoljstvom, te uz pomoć lokalnih ljubitelja tradicijskih barki na jedra, ubrzo je pripremljena za obnovu. Nažalost, vremena nije bili mnogo pa smo se stoga odlučili za primarno, odnosno sezonsko bojanje te uklanjanje vidljivih oštećenja i dotrajalih elemenata na pasari, kao što je pojačavanje rebara, učavlavanje te zatvaranje prodora vlage u neželjene prostore.

Nakon dodatnih dogovora s vlasnikom, Općinom Malinska-Dubašnica, oko nijansi bojanja Božjana, izradili smo jarbol, pik, pinune i baštun (kosnik), za što smo se prethodno obratili tvrtki Grego sails, ujedno izrađivaču jedara za pasaru Božjan, radi projektiranja / dimenzioniranja.

Naravno, da bi barka dobro plovila i jedrila, morali smo izraditi uvećano kormilo s okovima od nehrđajućeg metala, a kako bi u izostanku vjetra bila u mogućnosti kretati se, izradili smo i vesla.

Neopisivo zanimljiva je posljednjih nekoliko dana prije primopredaje Božjana bila montaža jarbola te postavljanje jedrilja  (po starinskome armanje ili armat jedra), kada su do izražaja došla nekolicina domaćih „specijalista” za starinska jedra (naši Nikola, Željko,  Anton,  Nino i drugi…). Bez njih ne bi bilo moguće odraditi tako zahtjevan posao pijumbanja, vezivanja bigota, povezivanja sartiga, podizanja mura i gindaca, podešavanja drvenih bucela…; zaista mi mlađi imali smo što naučiti i na tome im hvala.

Kao „šlag na torti” bilo je porinuće Božjana na Polinarovu, veslanje prema van kako bismo „uhvatili” povoljan povjetarac za  probno jedrenje, te svečano uplovljavanje u malinskarsku luku.

Franko Kraljić

Povezane teme