Glazba i tradicija u Malinskoj

View this email in your browser
2.7.2018.                                                                                               http://www.tz-malinska.hr

Glazba i tradicija u Malinskoj

2.7.


Jaz, klapa Rašketa

Klapa Rašketa je višeglasna muška klapa koja pjevanje u pravilu započinje solističkim uvodom drugog, rjeđe prvog tenora, nakon kojeg se uključuju ostali pjevači izvodeći akordičku pratnju.
Nekada je klapsko pjevanje bilo vezano uz dalmatinske kalete, konobe u kojima se uz vino i ribu družilo i zajednički prigodno pjevalo. Takvi su i klapski napjevi: spontani, lako pjevljivi i pamtljivi, a veličaju ljepote obale i otoka, ljubav, život, more.
Današnje je klapsko pjevanje, aranžmanski dotjerano do savršenstva, popularno diljem obale i otoka te predstavlja istinsko muzičko bogatstvo Hrvatske.

3.7.


riva u Portu, KUD Punat

KUD Punat, iz istoimenog mjesta na otoku Krku, utemeljen je 1973. godine. Djeluje u tri sekcije: folklorna, tamburaški orkestar i muška klapa. Većina od 80 članova KUD-a je iz Punta koji ima tek 1700 stanovnika.
Repertoar folklorne grupe čine plesovi iz svih krajeva Hrvatske s posebnim naglaskom na plesovima otoka Krka. Plesovi se izvode u izvornim narodnim nošnjama kraja odakle potječe ples. Posebno se ističe autentičnošću Krčkog tanca kojeg je vjerojatno najbolji interpret u zemlji. Ples je praćen karakterističnom svirkom na maloj  (tankoj) i veloj (debeloj) sopili, netemperiranim instrumentima koji svoje porijeklo vuku iz srednjega vijeka.

U više od 40 godina postojanja članovi KUD Punat  sudjelovali su na mnogim festivalima širom  Hrvatske i svijeta: u Austriji, Cipru, Grčkoj, Italiji, Njemačkoj, Portugalu, Sloveniji, Švedskoj, Turskoj,  Južnoj Koreji, Brazilu, Meksiku, Peruu. KUD Punat suorganizator je najstarijeg folklornog  festivala na ovim prostorima, poznatog Krčkog festivala iz 1936. godine.

4.7.


Jazz na Jazu, Serious Business Trio 

Serious Business Trio je jazz trio koju čine Leonard Medica Gregorič (gitara), Angelo Vardabasso (kontrabas) i Andro Manzoni (bubnjevi). Tri mlada glazbenika sastali su se 2016. godine na Glazbenom konzervatoriju u Trstu. Zajedno su svirali brojne koncerte, kako u Trstu, tako i na hrvatskoj obali. Njihov repetor uključuje interpretacije jazz standarda, ali i aranžmane pjesama Beatlesa i originalnih skladbe. Najvažniji aspekti njihove glazbe su jednostavnost, spontanost i vrlo kreativan pristup, uvijek u potrazi za novim rješenjima. Trenutačno se pripreju za snimanje svog autorskog materijala.

Svakim danom između 20:00 i 23:00 sati u galeriji Sv. Nikole u Malinskoj možete pogledati izložbu slika poznate malinskarske umjetnice Mirjane Zirdum pod nazivom ˝Svjetlost mojih puteva˝!

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.