Predstavljen projekt uređenja rive u Malinskoj – obuhvat 3

Predstavljen projekt uređenja rive u Malinskoj – obuhvat 3

Puna vijećnica Općine Malinska-Dubašnica svjedočila je 15. ožujka o velikom interesu stanovnika o nastavku uređenja obalnog dijela Malinske. Nakon što je dovršen novi trg i prvi dio radova na uređenju plaže kod hotela Maestral, na red je došao dio obale između novog trga i pizzerije Volta.

Projekt je predstavila predstavnica tvrtke NFO dipl.ing.arh. Kata Marunica. Uređenje ovog dijela obale zadržat će osnovne konture prihvaćenog projekta. Zona uz kuće ima drugačiju završnu obradu i koristit će da udomi različite potrebe tijekom godine. Pješački dio bit će širine 5 metara, a uz njega će se nalaziti zelenilo, štandovi, klupe i drugi sadržaji. Bitno je naglasiti da se i danas ta proširenja koriste i zauzimaju dio rive tako da bi to zoniranje uvelo lakšu kontrolu  širenja komercijalnih sadržaja.

Predstavljene su dvije varijante uređenja tog obalnog dijela Malinske. Osnovna značajka prve varijante je da raskršće kod pizzerije postaje proširenje rive koje svojom mekanom formom podsjeća na novi trg ali u manjem mjerilu. To proširenje je artikulirano s jednim velikim stablom ispod kojeg se može dodatno napraviti i klupa. Terasa od velike kuće preprojektirana je na način da je još uvijek odignuta od rive ali zaštićena niskim zelenilom. S time se dobije novi dio javnog prostora ali velika kuća i dalje ima potencijal ugostiteljskog objekta sa zadovoljavajućom terasom.

U drugoj varijanti rekonstruira se terasa velike kuće tako da dio sadašnje terase ostaje i dalje za ugostitelja, dio ostaje zelenilo s velikim stablom te dio prema rivi pretvara se u veliku klupu za odmor u hladu. Na ovaj način ovo križanje prestaje biti samo križanje već postaje mjesto zadržavanja, ugodnog za ljetno i zimsko korištenje.

Svi su nazočni nakon što su detaljno upoznati s planovima postavljali pitanja te na kraju imali priliku glasovati koja im se od dvije, odnosno 3 (jer je prva varijanta imala dva različita prijedloga) najviše sviđa.. Na fotografijama ispod pogledajte sve te tri varijante i koliko su glasova dobili od nazočnih.

Od općinskog načelnika Roberta Antona Kraljića doznali smo da bi radovi trebali početi na jesen i za sljedeću sezonu i ovaj bi dio malinskarske rive zasjao novim sjajem. Troškovi bi bili oko 2 milijuna kuna uvećani za troškove izgradnje potpornog zida koje će snositi Županijska lučka uprava.

Osim ovoga, posjetitelji su upoznati s budućim interpretacijskim centrom, nastavku i završetku radova na plaži kod hotela Maestral i idejnom projektu uređenja Portića.

(MK)

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA