Kreativne radionice filcanja vune u produženom boravku

Kreativne radionice filcanja vune u produženom boravku

U sklopu produženog boravka, u petak 22. rujna i utorak 26. rujna 2017. godine održane su dvije kreativne radionice filcanja vune.

Ugostili smo članice Udruge Rukotvorine Krk iz Krka, gospođe Zdenku Domu i Jasminku Gršković, koje su nas poučile ovoj zanimljivoj likovnoj tehnici.

Udruga Rukotvorine Krk je udruga s područja grada Krka koja radi na zbrinjavanju otočkog otpada poput ovčje vune, drva masline i loze, otpadnog ulja i sl. Od otpada kreiraju i stvaraju prekrasne rukotvorine i originalne krčke suvenire.

Kako područje Malinske – Dubašnice ima dugu tradiciju bavljenja ovčarstvom, mi smo odlučili od vune napraviti male ovce.

Za ostvarivanje ove radionice bilo nam je potrebno: bijela i smeđa vuna, biljni sapun, igle za filcanje, topla voda i ručnici.

Najprije smo vunu razvlačili i omotali je u jednu manju i veću kuglu. Zatim smo kuglice umočili u toplu vodu u kojoj smo prethodno rastopili biljni sapun. Tako smo 15 minuta istiskivali kuglice dok nisu postale tvrde. Nakon toga, kuglice smo osušili u ručniku. Iglama za filcanje, ovčicama smo smeđem vunom, napravili oči, uši i rep. Na kraju smo vrućim ljepilom zaljepili ovcama glave i tijela. Naše ovce ubrzo su bile gotove, a zadovoljstvo i sreća na licima učenika neizmjerni.

Ubrzo nakon prve radionice, uslijedila je druga. Ovog puta, odlučili smo napraviti naše otočke proizvode; grožđe i smokve. Postupak izrade bio je isti kao i za ovce, samo smo ovog puta koristili vunu u boji.

Izrađene rukotvorine, prezentirat ćemo na proslavi Dana kruha, 15. listopada 2017.

Zahvaljujemo gospođama iz Udruge Rukotvorine Krk što su nam prenijele svoje znanje i iskustvo te nam dale poticaj da nastavimo s izradom rukotvorina od ovčje vune. Kao Eko škola, potruditi ćemo se da i dalje ovakvim radionicama sudjelujemo u kvalitetnom zbrinjavanju ovčje vune s našeg zlatnog otoka.

Sanja Špalj


FOTOGALERIJA:


Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA