Eskurzija osmaša u Dalmaciju

Eskurzija osmaša u Dalmaciju

U utorak 12. rujna naši učenici iz 8.a, zajedno sa osmašima iz Omišlja i Dobrinja ukrcali su se u bus i krenuli put sunčane Dalmacije.

Sa ekskurzije su se vratili prepuni dojmova i svi su se složili da bi, kad bi bilo moguće, istog časa sve ponovili.

Ukrcali smo se u bus u 8 sati, pokupili omišljane i dobrinjce i krenuli! Tijekom putovanja zaustavili smo se u Ziru i ručali u prekrasnom restoranu Macola. Restoran je bio pun prepariranih životinja; mrkih medvjeda, srna, … Nakon ručka smo krenuli prema Šibeniku u kojem smo razgledali Katedralu sv. Jakova, Kneževu palaču te tvrdavu sv. Ane. Slobodno vrijeme u Šibeniku iskoristili smo za kupnju suvenira.

Nastavili smo put i oko 7 sati stigli u Ploče, smjestili se u hotel, večerali i krenuli na zabavu u disko pokraj hotela. Neki su umjesto plesa u disku odabrali biljar. Ostali smo do 11 sati u disku te smo se vratili nazad u hotel i „spavali“.

Drugi dan je bio puno zanimljiviji, nakon doručka ukrcali smo se u bus i krenuli prema Trogiru i Splitu. U Trogiru nas se dojmila prekrasna katedrala sv. Lovre. Sljedeća nam je destinacija bio Split, grad koji nas je sve oduševio!! U Splitu smo ručali te smo razgledali grad. Svi smo bili oduševljeni Dioklecijanovom palačom jer je svaka soba bila razlicitih oblika i drukcije je bila građena. Saznali smo da se u Dioklecijanovoj palači snimala popularna serija Igre prijestolja. Pogledali smo Peristil, katedranu sv. Duje, Mjedena vrata, Zlatna vrata, Željezna vrata, Narodni trg i Vijećnicu.

Trećeg dana krenuli smo u Dubrovnik. Čim smo stigli, krenuli smo u razgledavanje. U pratnji vodiča razgledali smo Stradun, palaču Sponza, Orlandov stup ili stup srama, Lovrijenac, staru gradsku jezgru u kojoj smo razgledali crkvu sv. Vlaha te Knežev dvor unutar kojeg se nalazi Kulturno povijesni muzej. Krenuli smo prema Muzeju Male braće koji se nalazi u sklopu franjevačkog samostana. Franjevci su izgradili raskošnu oazu s prekrasnim klaustarom, crkvom, bogatom knjižnicom te najstarijom ljekarnom u Hrvatskoj.

Slijedila je duga šetnja dubrovačkim zidinama koja nas je prilično umorila zbog jakog sunca. Ali smo se razveselili kada smo imali 2 sata slobodnog za razgledavanje grada. Unutar dubrovačkih zidina je bilo prekrasno… imalo se šta vidjeti! Mnogi su nakupovali suvenira i sličnih stvarčica.

Na povratku iz Dubrovnika bili smo na foto safariju na Neretvi. Stvarno smo bili očarani ljepotom doline Neretve.. Vozili smo se lađama  kroz kanale i rakavce uz razgledavanje prekrasne flore i faune.

Četvrtim danom smo svi bili najviše oduševljeni, a reći cu vam i zašto.  Nakon doručka krenuli smo prema nacionalnom parku Krka u kojem smo uživali razgledavajući prekrasne slapove i ostale prirodne ljepote Krke. U Pakovom selu, u Etnolandu,  smo ručali i svi su se složili da je u Etnolandu bio najbolji ručak našeg cijelog puta. Tamo smo se malo zabavili i onda smo krenuli u Knin. Popeli smo se svi zajedno do Kninske tvrđave gdje nas je dočekao prelijep pogled ali i  povijest.  Nakon Knina, krenuli smo prema našoj Dubašnici.

Hvala svima koji su nas pratili na našem putovanju; našoj razrednici Ljiljani Cuculić Pavlić, učiteljici Dunji Perhat, vozačima i vodičima.

Svi smo došli kući sretni, zdravi, veseli i prepuni lijepih uspomena!

Lara Hržić, 8.a

FOTOGALERIJA:

foto: Dunja Perhat i učenici 8. a

Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA