Trening životnih vještina

Na Svjetski dan nepušenja, učenici Osnovne škole Malinska – Dubašnica sudjelovali su u završnoj aktivnosti preventivnog programa Trening životnih vještina koja se održala u srijedu 31. svibnja na riječkom Korzu.

Trening životnih vještina preventivni je program predviđen za učenike od 3. do 7. razreda osnovnih škola.  Radi se o programu nove generacije temeljenom na znanosti čiji je cilj umanjiti rizične te ojačati zaštitne faktore u podlozi niza rizičnih ponašanja i  nepovoljnih razvojnih ishoda. Program učenicima pomaže razviti  socijalne i komunikacijske vještine, vještine odlučivanja i rješavanja problema. Pomaže im u suočavanju s anksioznošću i stresom, odupiranju vršnjačkom pritisku i nasilju te ih poučava asertivnosti.


Program se od 2005. godine provodi u većini osnovnih škola naše županije. Odsjek za promicanje i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije koordinira provođenje, osigurava tiskane radne materijale za sve učenike i provoditelje kao i višednevnu edukaciju voditelja programa i evaluaciju. U našoj školi 7 razrednika provodi program u svojim razredima te radionice provode za vrijeme sata razredne zajednice.

Svake se godine 31. svibnja na Dan nepušenja susretom s predstavnicima učenika uključenih u program obilježava završetak provođenja ciklusa radionica. Ove se godine nekolicina učenika u pratnji pedagoginje Ivane Bonifačić uputila na Korzo kako bi predstavili našu školu i bili dio izložbe na otvorenom koju su pripremili učenici koji sudjeluju u ovom programu. Dolaskom na Korzo, izložili smo plakat koji su izradili učenici 6. a razreda na temu anksioznosti, a kojeg možete pogledati do 9. lipnja. Nakon otvorenja izložbe učenici nižih razreda sudjelovali su u igri  „Potraga za blagom“ dok su učenici viših razreda krenuli u Art kino Croatia pogledati zabavnu nizozemsku komediju – film „Mali gangster“. Nakon posjeta kinu, rashladili smo se sladoledom i puni dojmova vratili kućama.

 

Ivana Bonifačić


Izvor: Osnovna škola Malinska – Dubašnica

 

 

Povezane teme