Fiumara 2017: Bodulska pasara

Fiumara 2017: Bodulska pasara

U sklopu Kvarnerskog festivala mora i pomorske tradicije Fiumare 2017., na riječkom je Korzu izloženo sedam tradicijskih barki. Stručno je povjerenstvo između njih izabralo krčku pasaru Bodulku kao najizvorniju tradicijsku barku festivala Fiumare. Barka je u vlasništvu Grada Krka, odnosno jedriličarskog kluba Plav iz Krka. Izgrađena je 1970. godine u Malinskoj, a obnovljena 2011. u brodogradilištu Franka Kraljića, potomka graditelja barke Jurja Lolića.

Sigurni smo da su s ovime najzadovoljniji naši otočani dvojica Nedjeljka, Dunato iz JK Plav koji je primio plaketu i Pinezić, član organizacijskog odbora Fiumare. Pinezić je pri tome istaknuo da osvojiti titulu najizvornije barke znači da je plovilo održavano i opremljeno u duhu vremena u kojem je izgrađeno, jer je stručni žiri gledao sve – od okova pa do čvorova.

Istovremeno su na Korzu otvorene dvije izložbe fotografija, “Hrvatske tradicijske barke” autora Boška Lučeva i “Krčka jedra – 20 godina tradicijskog jedrenja” iz fundusa krčkog JK Plav.


Svečano otvaranje Fiumare uveličali su i članovi KUU Dubašnica. Dubašljani su tako činili neizostavan dio Fiumare 2017. godine, dokazujući svoju stoljetnu neprekidnu vezu s morem i ljubav prema tradiciji.


Detalj s otvaranja Fiumare 2017 (D. Š)


Izvor: otok – krk. org. i malinska.hr

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA