Novi 74.-i svezak Krčkog zbornika predstavljen malinskarskoj publici

Novi 74.-i svezak Krčkog zbornika predstavljen malinskarskoj publici

U subotu, 6. svibnja 2017., u Velikoj vijećnici Općine Malinska – Dubašnica, odvila se promocija 74.-og sveska Krčkog zbornika pod organizacijom Povijesnog društva otoka Krka i Općine Malinska – Dubašnica.

Pred punom vijećnicom promociju novog Krčkog zbornika održali su članovi Povijesnog društva otoka Krka doc.dr.sc. Tomislav Galović (izvršni urednik Krčkog zbornika), dr.med. Milan Radić (odgovorni urednik Krčkog zbornika) i akademik dr.sc. Petar Strčić (glavni urednik Krčkog zbornika).

Okupljene je pozdravio Milan Radić. Petar Strčić je iznio kratak uvid o godinama koliko izlazi ovaj, za hrvatske prilike, unikatan almanah istaknuvši nevjerojatan kontinuitet izlaženja. Podsjetimo se, Krčki zbornik prisutan je na znanstveno-književnoj sceni još od 1970. godine kad je izašao prvi svezak, a zbog same činjenice da zbornik koji svjedoči o običajima, povijesti i životu bodula broji ni više ni manje nego 74. svezaka ne bi bilo pretjerano reći da se Krčki zbornik prometnuo u svojevrsnu instituciju koja dobro podnosi moderne izazove vezane za krizu izdavaštva.

Za Krčki zbornik vezan je još jedan interesantni kuriozitet, naime Petar Strčić koji je glavni urednik Krčkog zbornika najduži je urednik u Hrvatskoj uopće u publikacijama ovakvog tipa!

Krčkog zbornika ne bi bilo bez velikog angažmana Povijesnog društva otoka Krka na čelu kojega je Milan Radić koji je tek treći predsjednik ovog udruženja koje djeluje od 1969. godine. Valjalo bi spomenuti da su nakladnici Krčkog zbornika, uz Povijesno društvo, sve lokalno-samoupravne jedinice na otoku Krku koje uvelike podupiru i potpomažu izdavanje, te, kako su istakli sami članovi Povijesnog društva otoka Krka, odlično surađuju s uredništvom.

Novo izdanje Krčkog zbornika pobliže je predstavio njegov izvršni urednik Tomislav Galović koji je objasnio o čemu se bavi 74. svezak uz nekoliko riječi o temama i autorima tekstova. Poseban aspekt je stavljen na Božićni ustav poznatog i kao Krčki ustav koji je napisan u nekadašnjem hotelu Palace, u Malinskoj, od strane radne skupine u kojoj su bili Vladimir Šeks, Smiljko Sokol, Krunislav Olujić i Ljubomir Valković. Galović je istaknuo da današnji Ustav sadrži oko 70 posto od krčkog nacrta koji je donesen 22. prosinca 1990. godine.

Na kraju prezentacije zahvalio se svim autorima i suradnicima koji su sudjelovali u ovom svesku Krčkog zbornika.

Okupljenima se obratio načelnik Općine Malinska-Dubašnica Robert Antun Kraljić podcrtavajući važnost Krčkog zbornika. Na samom kraju promocije pročitana je pjesma o Božićnom ustavu jednog krčkog branitelja na ličkom frontu.

(Tekst: Ivan Dermiček, fotografije: Branko Kukurin)FOTOGALERIJA

Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk
Otok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok KrkOtok Krk

http://otok-krk.org

Share

Written by:

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA