Svjetski dan glazbe u Malinskoj

Svjetski dan glazbe, 21. lipnja 2016. proslavljen je u Malinskoj. Hrvatska glazbena unija, podružnica Rijeka, kontaktirala je Udrugu sopaca otoka Krka, s upitom žele li se uključiti u proslavu tog dana u vidu besplatne svirke i to po mogućnosti na neuobičajenoj lokaciji, kako bi, upravo glazbi za ljubav, zasopli na njen dan.

Udruga je ideju oduševljeno prihvatila te se obratila Sabini Barbiš, članici udruge mladih Termen, koja ima veliko iskustvo i ljubav i prema glazbi i organizaciji takvih pomaknutih pothvata.

Odabrane su dvije lokacije: vječita ikona Malinske – hotel Palace, Haludovo, koja je svojom veličanstvenošću čak i u današnjoj formi, akustički i vizualno obljubila zvukove sopela i snažnih kanturskih glasova, te plaža ispod hotela Palace, gdje su slučajni prolaznici oduševljeno zastali da poslušaju taj “neobični melos”.

Sopci i kanturi koji su uveličali taj dan bili su: Ivan i Marino Kosić iz Pinezići, Zlatko Volarić iz Vrbnika te Anton i Nikola Milčetić iz Malinske. Prva je izvedba u krugu hotela održana bez najave i publike – glazba radi glazbe, što je audio i video zabilježeno; a drugom dijelu, na plaži, pridružila se ugodno iznenađena publika, netom u kupaćim kostimima.

Sabina Barbiš, jedna od organizatorica, pobornik je ideje da se tradicionalne vrijednosti infiltriraju u svakodnevicu i tako zapravo ponovno zažive. Ova je plažna izvedba starih iskusnih sopaca definitivno vrlo uspješan korak u tom smjeru.

Veliko hvala svim sopcima i kanturima koji su se odazvali za sudjelovanje! Plan za sljedeću godinu je više izvođača, ispreplitanje žanrova i svakako ležerna zajednička glazbena improvizacije i druženje.

(Tekst i fotografije: Sabina Barbiš), Izvor: otok-krk.org

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.