Dan antifašističke borbe

Dana 22. lipnja 2016. godine u Republici Hrvatskoj se slavi Dan antifašističke borbe. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Na dan 22. lipnja 1941. goidine Hitler i njegov Treći Reich napali su Sovjetski savez u poznatoj ratnoj operaciji kodnog naziva Barbarossa. Navedenim postupkom Hitler je pokazao da ne drži mnogo do onoga što je dogovorio, pa tako ni do dogovora s moćnim vladarom SSSR-a Staljinom.
Naime, Njemačka je potpisala pakt o ne napadanju (Ribbentrop-Molotov)  između Njemačke i Sovjetskog saveza. U tim okolnostima pripadnici Komunističke partije Hrvatske u Sisku našli su se u opasnosti, te su se povukli u okolicu grada – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu kraj Siska gdje su osnovali Prvi sisački partizanski odred, koji od prvih dana izvodi diverzije, osobito na željeznici.

Odred je u početku imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janić Capo, i politički komesar Marijan Cvetković. Pripadnik odreda bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije (čiji je sastavni dio bila i Narodnooslobodilačka vojska i partizanski odredi Hrvatske) borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i 5, od ukupno 11, korpusa Narodno oslobodilačke vojske.

Osim Sisačkog partizanskog odreda, tog dana, 22. lipnja 1941. godine, u okolici Vrgorca, na brdu Radović u predjelu Soline, osnovana je partizanska grupa, na čijem su čelu bili komunisti, sekretar Općinskog komiteta za Vrgorac Jozo Martinac, i krojač, Drinko Tolić. Ova grupa je u početku brojala više od 30 boraca, koji su prvih dana vježbali rukovanje oružjem, tiskali antifašističke letke i brošure. Ubrzo nakon osnutka ove partizanske grupe, u tom su kraju  osnovane još dvije grupe boraca.

Dan antifašističke borbe u Republici Hrvatskoj se na dan 22. lipnja obilježava od stjecanja hrvatske neovisnosti, dok je u bivšoj državi, taj dan obilježavan u mjesecu srpnju, na dan ustanka u mjestu Srb, s ciljem da se tim postupkom umanji važnost  antifašista u Hrvatskoj i opredjeljenost većinskog broja etničkih hrvata za antifašizam u drugom svjetskom ratu i da bi se ostvario još veći krimen protunarodnog ustaškog režima koji se stavlja na teret čitavome narodu.

Svim čitateljima želimo

SRETAN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

UREDNIŠTVNO NOVIH MEDIJA I OPĆINA MALINSKA DUBAŠNICA

Izvor: Wikipedia i malinska.hr

Povezane teme

PRISTUPAČNOST SADRŽAJA AKTIVNA

Obavijest Općine Malinska-Dubašnica o radu sa strankama

 

Zbog pojačanih mjera zaštite uslijed epidemije koronavirusa, ograničava se izravan rad sa strankama u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Malinska-Dubašnica.
Službenici su dostupni na službenim telefonskim brojevima za radnog vremena općinske uprave, dok se komunikacija može ostvariti putem pošte ili e-maila.
Kontakt podaci službenika dostupni su na web stranici Općine Malinska-Dubašnica www.malinska.hr.
Osobni dolazak u prostorije Jedinstvenog upravnog odjela moguć je samo u iznimnim situacijama kada je posao nije moguće obaviti na prethodno navedene načine, isključivo po prethodnoj najavi i dogovorenom terminu, te uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera (osobna distanca, zaštitna maska, dezinficiranje ruku).
Najave dolazaka zaprimaju se putem telefona ili elektroničke pošte.