U Dubašnici je najbolji otočki Presnac

S ponosom objavljujemo da je Dubašnica i Sabina Barbiš, te konoba Intrada vlasnik najboljeg presnaca otoka Krka 2016. godine. U nastavku donosimo objavu portala otok – krk.org, a uskoro objavljujemo i teskst i foto priču pobjednice natjecanja Knežev presnac 2016. godine, koji se je održao u Korniću u organicizaciji katedre čakavskog sabora.


U organizaciji Katedre čakavskog sabora Kornić, Mjesnog odbora Kornić i Turističke zajednice Grada Krka u subotu 18. lipnja na Placi u Korniću po dvanaesti put održana je tradicionalna Fešta od presnaci 2016.

Program je vodio čelnik Katedre čakavskog sabora Kornić (čestitamo na izvrsnoj organizaciji) Damir Kremenić, a Feštu je otvorio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Po prvi put je proglašen najbolji presnac. Inače presnac je delicija prvenstveno s otoka Krka koji se pravi, kako piše u knjizi Jela otoka Krka (Krčki zbornik br. 20. u izdanju Povijesnog društva otoka Krka, 1989.) od mladog ovčjeg sira, šećera, brašna, žumanca, vode i malo naribane korice limuna, a omjer varira ne samo od mjesta do mjesta na otoku, nego i od obitelji do obitelji. Međutim on se radi i u drugim dijelovima Lijepe naše, pogotovo onih krajeva koji su bili pod upravom Krčkih knezova Frankopana. Ipak oni imaju drukčije sastojke i izgled.

Komisija u sastavu: Milica Hržić, slastičarka u mirovini (predsjednica), Dolores Mrakovčić, direktorica Hoteli Punat d.d. (članica) i Milovan Kirinčić, urednik portala otok-krk.org (član) ocjenjivala je izgled, okus i miris te između petnaestak presnaca jednoglasno izabrala onaj kojeg su pripremili vrijedni slastičari konobe Intrada iz Malinske i prezentirali zajedno s Food Revolution Island Krk. Plaketu Knežev presnac leta 2016. iz ruku frankopanskog kneza Mikule IV primila je Sabina Barbiš iz Malinske.

U zabavnom dijelu programa svoje su umijeće pokazali mladi folkloraši iz Kulturnog društva Kornić, trio Dubašnica (Vera Butković, Marija Cerović i Ivan Šabalja), ženski pjevački zbor Buzinčice, a najveće oduševljenje pune kornićarske Place izazvali su Lajbeki z Hrvatskog kulturnog društva Braće Radića iz Zagreba glazbeno-scenskim uprizorenjem Verbenskih vlašića.

Autor: Milo (MK), http://otok-krk

Povezane teme